ורטיגו וסחרחורת

מהו ורטיגו ומה השוני בינו לבין סחרחורת רגילה?

ורטיגו היא תופעה רפואית הדומה לסחרחורת רגילה אך היא בעלת מאפיינים ייחודיים ובהתאם גם סיבות אחרות. הורטיגו הוא מצב שבו אדם מרגיש שהעולם סובב סביבו או הוא עצמו סובב בתוך סביבתו, בשונה מסחרחורת רגילה שבה אין בהכרח תחושה סיבובית וגם בדרך כלל לא תחושת בחילה וכמעט התעלפות. זהו מצב הקשור בהפרת איזון של מערכת שיווי המשקל של הגוף ומאחר שזו מערכת המורכבת בשילוב פעולות של האוזן התיכונה, עם מערכת הראייה והמרכזים הוסטיבולריים במוח, פגיעה או הפרת איזון בכל אחד מהמרכיבים האלה יכול להיות סיבה אפשרית להתרחשות ורטיגו.

הסיבות להתרחשות ורטיגו הן רבות ומגוונות וכוללות תוצרי לוואי של אירוע מוחי, מחלות מסויימות או טיפול תרופתי, הפרעות קצב, שינויים מטבוליים והורמונליים, בעיות באיזון המלחים בגוף, סכרת, בעיות אורתופדיות, מיגרנות, הפרעות ראייה ואפילפסיה.

ורטיגו וסחרחורת

בגלל המערכת המורכבת המשולבת בתחושת שיווי המשקל וריבוי הגורמים העלולים לגרום לורטיגו, שלב האבחון אף הוא ממושך ומורכב. האבחון מתחיל בראיון מעמיק ומקיף של ההיסטוריה הרפואית והמשפחתית של המתלונן על ורטיגו ולאחר מכן יש לערוך בדיקות נויירולוגיות כמו M.R.I או הדמיות סריקה מוחית אחרות, בדיקות של מערכת שיווי המשקל, בדיקות שמיעה, בדיקות יציבה ובדיקות דם. במקרים רבים, לאחר בדיקות אלה, האבחנה המבדלת תסיר גורמים הקשורים באוזן התיכונה מרשימת הסיבות האפשריות לורטיגו ויהיה צורך להמשיך בסוללת בדיקות נוספות.

בין הטיפולים השונים ניתן בחלק מתופעות הורטיגו לטפל באמצעות שינוי תזונתי או באמצעות תרופות חוסמות קולטני H2. במקרים רבים ימצא טיפול פיזיותרפי מתאים לפתרון הבעיה, כשחשוב לזהות את מקורה על מנת להתאים את הטיפול הנכון. בין היתר, ניתן בטיפול פיזיותרפי ללמד את הגוף להסתגל לאיזון מחודש ביציבה ובשיווי המשקל ועקב כך להעלים את תופעת הורטיגו לחלוטין או לשפר מאוד את ההתמודדות איתה. בחלק מהמקרים יומלץ גם על טיפול נפשי פסיכותרפיה בקשיים ובחרדות המתלויים לתופעת הורטיגו.