טיפול בורטיגו - עזרה ראשונה להתקף ורטיגו

טיפול ראשוני בורטיגו

סחרחורת היא תחושה מדומה של תנועה או סיבוב (עצמי או של הסביבה). סחרחורת הגורמת תחושת סיבוב נקראת ורטיגו, אך ישנו גם סוג נוסף של סחרחורת – אשר מאופיין בטשטוש, חוסר יציבות ותחושת "ניתוק" מהרצפה. סחרחורת יכולה להיגרם תוך כדי תנועה וכן במצב סטטי (שכיבה או ישיבה). זוהי בעיה נפוצה מאוד ואנשים רבים מדווחים כי הם סבלו או סובלים מסחרחורות, אך חשוב לציין כי לא מדובר במחלה אלא בתסמין.

סחרחרות לרוב נחשבת למשהו נפוץ שמפריע מעט למהלך התקין של סדר היום, אך חשוב לזכור כי סחרחורת יכולה להוביל גם להפרעות גדולות יותר (למשל, תאונות דרכים). בנוסף הן יכולות להיות סימן למחלה או תסמונת קשים אשר דורשים טיפול. לכן מומלץ לא להתעלם מסחרחורת וכן לא להסתפק בטיפול בסימפטומים בלבד, אלא לעבור בדיקה ולנסות להעלות על מקור הבעיה.

סחרחורת סיבובית

סחרחורת סיבובית הינה תחושה שבה החולה מרגיש שהוא נמצא במקום אחד אך כל החדר סובב סביבו, הדבר מתואר על ידי מטופלים "אני יושב במרכז הקרוסלה וכולם מסתובבים סביבי".

הסיבה להופעת התסמינים היא פגיעה במערכת שיווי המשקל אשר גורמים לכך שהאות הנשלח מהמערכת הוסטיבולרית שנמצאת באוזן אל המוח אינו תקין – לכן נוצרת האשליה של התנועה. הפגיעה יכולה להיות באוזן הפנימית (שם נמצאת מערכת שיווי המשקל – וסטיבולארית), בעצבים אשר מובילים אל המוח או במוח עצמו. ההפרעות המערכת שיווי המשקל יכולות להיגרם מזיהום נגיפי, דלקת בעצבים, חומרים רעילים או גידול. כמו כן אירועים מוחיים, בעיות ראיה, הפרעות בקצב הלב או בלחץ דם, הפרעות הורמונאליות או נוירולוגיות, אפילפסיה, בעיות אורתופדיות, פגיעות חיצוניות בגוף (מכה חזקה נניח) והפרעות איזון נוספות בגוף יכולות להוביל לתחושת הסחרחורת. גם לקיחת תרופות או חומרים אחרים כמו סמים/אלכוהול יכולים להוביל להיווצרות סחרחורת כתופעת לוואי. סיבה נוספת ונפוצה מאוד שגורמת סחרחורת היא BPPV – התנתקות של גבישים – קריסטליים באוזן הפנימית אשר תנועתם גורמת להפרעה באיזון.

התופעה מורגשת בעיקר בזמן שינויי תנוחה כגון: קימה משכיבה, שינוי תנוחה מישיבה לשכיבה, הסתובבות במיטה מצד לצד. מטופלים רבים מדווחים שהסחרחורת תקפה אותם " תוך כדי שינה כשהסתובבתי במיטה חשתי כאילו רעידת אדמה, איבדתי את העשתונות והתכסיתי בזיעה קרה", או תלונות נוספות "כשקמתי מהמיטה לשירותים איבדתי שיווי משקל הרגשתי שהחדר מסתובב סביבי ונפלתי למיטה, הרגשתי זיעה בכל גופי, בחילה חזקה ואף רצון להקאה".


למידע נוסף על ורטיגו טיפול וייעוץ בנושא זה, צרו קשר 


תופעת הסחרחורת הסיבובית שידועה גם בשם "ורטיגו" ובשמה המקצועי BPPV נגרמת מהשתחררות והתנתקותם של מספר קריסטלים – גבישים בעברית [OTOCONIA] שגודלם כגודל אבקת הסוכר, קריסטלים אלו נמצאים באיבר הוסטיבולרי [Vestibular system] שבתוך האוזן הפנימית ובדרך כלל הם דבוקים לשכבת שעווה דביקה וסמיכה, מסיבה כל שהיא מספר קריסטלים מתנתקים ומתחילים לנוע לאחת או יותר משלושת התעלות החצי עגולות [semicircular canal] שהן חלק מהאיבר הוסטיבולרי. קריסטלים אלו מגרים שערות מיקרוסקופיות שנמצאות בתעלות החצי עגולות וגורמות לגירוין של קצוות עצבים שמעבירים את המידע הלקוי אל המוח, עקב כך חש החולה סחרחורת סיבובית.

הסיבה לבחילה והרצון להקיא נגרמים עקב הקשר שבין המערכת הוסטיבולרית לבין עצב הווגוס [Vagus Nerve] ששולח גירוי לקיבה שמתכווצת וגורמת לרצון להקיא. 


מה לעשות ומה לא לעשות בזמן התקף ורטיגו

בזמן הופעת סחרחורת סיבובית כמתואר בתחילת המאמר טיפול בורטיגו ברמה המיידית צריך לכלול:

1. הרגעת המטופל, לא להילחץ כי המטופלים נוטים להיבהל מאד מהתופעה.
2. הושבה בזווית 60 מעלות.
3. ייצוב ראשו וצווארו על ידי תמיכה של כריות.
4. הארת החדר באור חלש.
5. אין לטלטל את המטופל.
6. השקייה במים בלבד.
7. אין לתת כדורים לבחילות ולסחרחורות כגון: אגיסרק, סטונרון וכו'.
8. אין לתת למטופל לנהוג.
9. יש לפנות לרופא א.א.ג. ולבקש הפניה לפיזיותרפיסט מוסמך בעל הכשרה והתמחות בשיקום וסטיבולרי.
טיפול פיזיותרפיה לסחרחורת סיבובית מסוג ורטיגו מתבצע על ידי פיזיותרפיסטים מוסמכים מטעם משרד הבריאות שעברו הכשרה והתמחו בטיפולים לורטיגו הטיפול יתבצע לפי המתואר במאמר: טיפול בסחרחורת סיבובית.

הטיפול בסחרחורת תלוי בתוצאות הבדיקות ובזיהוי הגורם אשר מוביל לסימפטומים של הסחרחורת. טיפול פיזיותרפיה להחזרת הקריסטלים שיתבצע על ידי פיזיותרפיסט מומחה לתחום הסחרחורת הסיבובית. ישנן גם תרופות שונות אשר יכולות להקל על תחושת הבחילה בזמן סחרחורת. ותרגילים שונים שינתנו ע"י הפיזיותרפיסט אשר יעזרו לשמירה על שיווי המשקל.

ניתן להעתיק את המונחים הלועזיים ולחפש באינטרנט את הצילומים הרלוונטיים למאמר הנ"ל.


למידע נוסף על טיפול ראשוני בורטיגו וייעוץ בהקשר זה, צרו קשר 



המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו

לקריאת מאמרים נוספים הקשורים לסחרחורת היכנסו לדפים:

הקשר בין שינויים בחוליות הצוואר לבין סחרחורת

מה הקשר בין הגיל לבין הסחרחורת