האנטומיה של שורש כף היד, כף היד והאצבעות

האנטומיה של שורש כף היד, כף היד והאצבעות

כף היד היא מלאכת מחשבת של קוארדינציה שבה האצבעות מסוגלות לבצע תנועות עדינות במהירות גבוהה, ההבדל בין האחיזה של האדם לעומת אחיזת הקוף הינה תנועת אופוזיש'ן שבה אנו מביאים את קצה האגודל לקצה הזרת. שורש כף היד [carpus] בנויה משמונה עצמות קטנות [scaphoid, lunate, triquentrum, pisiformis, trapezium, trapezoid, capitate, hamate] שמחוברות בינהן על ידי מערכת רצועות הדוקה ובכך מתאפשרת תנועה סיבובית של שורש כף היד וכן ביצוע של תנועת כיפוף, פשיטה, הטייה ימינה והטייה שמאלה של כף היד.

משמונה העצמות של שורש כף היד יוצאות חמש עצמות כף היד [metacarpus] שגם הן מחוברות זו לזו באמצעות רצועות ובכך הן יוצרות את המבנה הכפי של כף היד, ובקצה המרוחק של חמשת עצמות כף היד נמצאות חמש אצבעות שהאגודל מורכב משני עצמות הגלילים [phalanges] ואילו כל יתר ארבעת האצבעות בנויות משלוש עצמות הגלילים בכל אחת מהאצבעות הללו. כלומר מקצהו המרוחק של עצמות האמה אנו סופרים 27 עצמות.

בכדי להפעיל את עצמות שורש כף היד, כף היד והאצבעות אנו זקוקים למערכת מורכבת של שרירים שמתפקידה להניע את העצמות בקוארדינציה נפלאה ובכך לאפשר תנועה הרמונית ומדוייקת של כף היד והאצבעות. חלק מהשרירים נמצאים באמה והגידים שלהם מתחברים לגלילים של האצבעות וחלקם השני מהווה את מסת כף היד ואחראים על תנועת האחיזה וייצירת מבנה הכפי של כף היד.

האנטומיה של שורש כף היד, כף היד והאצבעות

בכדי להפעיל את כף היד אנו מגיעים אליו שלושה עצבים שהינם עצבים מוטוריים [median, ulnar, radial] שמתפקידם לשלוח פקודה חשמלית לשריר להתכווץ וכן תפקידם השני לחוש מגע בעור כף היד והאצבעות ולהעבירו למוח.
מערכת העצבים סבוכה והצפיפות של החיישנים שבעור האצבעות וכף היד גבוהה מאד ולכן אנו מסוגלים לחוש עם העור תחושות מדוייקות כגון הברגה של ברגים, נקודות חיספוס על משטחים וכו'.

להבנת המבנה האנטומי של עצמות שורש כף היד והאצבעות הקליקו על הסרטון הבא:

מערכת העצבים וכלי הדם של כף היד עוברים בתעלה קטנה שנקראת התעלה הקרפאלית אשר בנויה מעצמות שורש כף היד מלמטה ורצועה רחבה מלמעלה [transverse carpal ligament]. באותה תעלה עוברים גם הגידים של שרירי האמה שאחראים על כיפוף אהצבעות [הגלילים הקרובים והגלילים המרוחקים של האצבעות].

דלקת בגידים, לחץ על כלי הדם והעצבים, שינויים במפרקים הקטנטנים של עצמות שורש כף היד ובמפרקי הגלילים עשויים לגרום לכאב, לחולשת שרירים ולירידה בתפקוד של כף היד.
בכדי להבין את הפתולוגיות הנפוצות של כף היד והאצבעות על המטפל להכיר ולהבין כיצד בנויים ומתפקדים השרירים, העצבים, העצמות, המפרקים ורצועות כף היד. הצלחת פיזיותרפיה תלויה בראש ובראשונה בידע, הבנה ונסיון רב.

לצפייה בסדרת איורים וציורים של המונחים הלטינים שפורסמו במאמר עלייכם להעתיק ולהדביק המונח הלטיני ולחפשו במנוע חיפוש שבאינטרנט.

נכתב על ידי :

מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו. המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.

לקריאת מאמרים נוספים על כף היד היכנסו לדפים:

פיזיותרפיה לתעלה קרפאלית

תסמונת דה קרווין De Quervain

טיפול שמרני באצבע הדק ובאגודל הדק – Trigger Finger