כיצד עוזרת פיזיותרפיה למניעת סחרחורת מסוג ורטיגו, ובעיות מיקוד ראיה ובעיות

פיזיותרפיה מונעת סחרחורת VERTIGO

יום יום פונים אלי מטופלים רבים בתלונות על הופעת סחרחורת סיבובית שקרויה גם בשם ורטיגו או במינוח המקצועי Benign Paroxysmal Positional Vertigo ובקיצור BPPV, המטופלים מדווחים כי הסחרחורת הופיע ללא סיבה או גורם כל שהו בזמן שהם התרוממו משכיבה או להפך כאשר נשכבו על המיטה, בזמן שהתכופפו מטה בכדי לשרוך את שרוכי הנעליים. ואז מתחילה שרשרת שלבים בתהליך ריפוי ה- VERTIGO

בארבעת השלבים הבאים אנסה להסביר מדוע טיפול פיזיותרפיה הינו הטיפול המהיר והיעיל בבעיות סחרחורת ובעל הסיכויים הגבוהים ביותר להפטר מיידי מהבעיה. עיכוב בביצוע האבחון והטיפול להחזרת הקריסטלים שהתנתקו בהתקף הורטיגו עשוי לפגוע ביכולת התפקודית של המערכת הוסטיבולרית שאחראית על הופעת סחרחורת ירידה בשמירה על שיווי משקל ובמקוד ראיה.

שלב ראשון

בעקבות הופעת תחושת סחרחורת המטופלים פנו לרופא המשפחה וקבלו תרופות להקלת סמפטומים של סחרחורת ואכן לאחר מספר ימים חלה הטבה, אך הם עדיין הרגישו תחושת סחרור, הראש כבד, תחושת שיוט במרחב ועוד תיאורים דומים. כאשר הם חזרו לרופא המשפחה ותיארו את השיפור החלקי במצבם חשד רופא המשפחה כי מקור הבעיה הינו ממרכז וסטיבולארי שממוקם בתוך האוזן הפנימית והפנה אותם לרופא אף אוזן וגרון.

שלב שני

רופא אף אוזן וגרון בדק את האוזן באמצעות המכשור המיוחד שברשותו ותשובתו הייתה שהאוזניים בסדר גמור ושהוא איננו רואה כל בעיה, אין דלקת או הפרשות ואדמומיות, הרופא הוסיף עוד מספר כדורים ואמר שאם הבעיה לא תחלוף צריך לפנות לניאורולוג לשם הרחבת הבירור.

שלב שלישי

לאחר עוד שבוע כאשר המטופל לא חש בהקלה והתחיל לדאוג האם הבעיה קשורה אולי במוח, החליט ופנה לרופא המתמחה בניאורולוגיה שבצע את הבדיקות הניאורולוגיות הרלוונטיות לבעיה ואף שלח את המטופל לבדיקת CT מוח, כמו כן הוסיף את הכדורים שלדעתו יקלו על הבעיה. תשובת ה-CT היתה תקינה אך התופעות שנמשכות כבר שלושה חודשים לא הרפו והמטופל עדיין מתלונן על תופעות סחרחורת וכעת אף מדווח כי הוא חש פגיעה ביכולת שיווי משקל ואף לפעמים קשה לו לקרוא או לעבוד מול המחשב כי יש לו קושי במיקוד ראיה.

שלב רביעי

המטופל פנה לטיפול פיזיותרפיה אצל פיזיותרפיסט מוסמך מטעם משרד הבריאות, שמתמחה בבעיות ובשיקום המערכת הוסטיבולארית שאחראית על סחרחורת שיווי משקל ומקוד ראיה ודיווח כי לפני מספר חודשים חש בסחרחורת סיבובית למשך מספר דקות בזמן שהתרומם לישיבה משכיבה מהמיטה ואז חש בתחושה עזה שהתבטאה בהרגשה "שהוא מרגיש חוסר יציבות ושהחדר סובב סביבו אך הוא לא זז אלא מרגיש במקום".המטופל המשיך ותאר את כל הבדיקות שבצע עד כה [כפי שמתוארים בשלבים הנ"ל].

מהם הבדיקות לזיהוי בעיה במערכת הוסטיבולרית 

  • תחילה ישאל הפיזיותרפיסט את המטופל סדרת שאלות רלוונטיות בכדי לקבל תמונת מצב נוכחית של הבעיה מאחר והתיאור של המטופל חשוב להבנת ההסטוריה של ההתקף.
  • המטופל יציג בפני הפיזיוטרפיסט את ממצאי הבדיקות שבצע בעבר.
  • הפיזיותרפיסט יבצע מספר בדיקות ניאורולוגיות לשלילת בעיה ניאורולוגית מקיפה.
  • הפיזיותרפיסט יבצע בדיקה שקרויה Hallpike Dix וינסה לזהות בעיה בתעלה החצי עגולה הקדמית והאחורית של כל אחת מהאוזניים, בדיקה נוספת שתבוצע ושמיועדת לזיהוי בעיה בתעלה הצידית נקראת Rolling Test . בזמן ביצוע הבדיקות יחפש פיזיותרפיסט בעיניי המטופל באמצעות משקפים בעלות עדשות פרנזל מגדילות, תנועות אישונים לא רצוניות של האישונים שנקראות ניד לא רצוני או בלועזית Nistagmus.
  • המטפל יבדוק את יכולת העמידה במצבים שונים של שיווי משקל.

טיפול פיזיותרפיה במקרים של סחרחורת שיווי משקל מיקוד ראיה על רקע וסטיבולרי

  • בעקבות זיהוי הבעיה באחת מהתעלות החצי עגולות שבאוזניים יבצע הפיזיותרפיסט פעולה עדינה לשם החזרת הקריסטלים שהתנתקו ושנעים כעת בחופשיות וללא שליטה ויחזיר אותם למקום האנטומי שם הקריסטלים צריכים להיות, טכניקה זו קרויה בשם Modified Epley's Manuver .
  • במידה והפיזיותרפיסט יזהה פגיעה ביכולת עמידה ב שיווי משקל יותאמו תרגילים מיוחדים ספציפית ליכולתו של המטופל וישודרגו מטיפול לטיפול.
  • במקרה של פגיעה במיקוד הראיה יתודרך המטופל בתרגילים קלים לשיפור מיקוד ראיה.

לקריאת מאמרים נוספים היכנסו לדפים:

מה הדרך הנכונה לטיפול בורטיגו

מה זו סחרחורת צווארית

למה העיניים מסתובבות בזמן התקף ורטיגו