טיפול בפציעות ספורט ע"י פיזיותרפיסט ספורט

טיפול בפציעות ספורט ושיקום מפציעות ספורט על ידי פיזיותרפיה

העיסוק בריפוי ספורטאים לא פשוט ומחייב את הפיזיותרפיסט בהתמקצעות מיוחדת, לא מספיק לסיים את לימודי הפיזיותרפיה ולעבוד במסגרת רפואית כל שהיא אלא יש צורך בהשתלמויות בטיפול ברפואת ספורט וביישום מקצועי של הידע התיאורטי שנלמד במסגרת העבודה עם ספורטאים בתחומי ספורט שונים.

פיזיותרפיסט ספורט חייב להכיר את המבנים האנטומיים המורכבים של מערכת השלד והתנועה בכדי להבין מה נפגע, האם מדובר בנקע או בקרע של רצועה או בנזק לשריר ועוד סוגי רקמות. לכל סוגי הספורט יש את צורת שיקום מפציעות ספורט האופייני לפציעה הספציפית. את ההכשרה והתמחותי בתור פיזיותרפיסט ספורט עשיתי במסגרת קורסים שונים במכון וינגייט הקורסים כללו חבישות בעזרת טייפינג מייצב על פי שיטת paris שימוש בסדים להפחתת הנזק, טיפול באמצעות KT קניזיוטייפנג ,שימוש בקרח ובעיסויים מקומיים וטכניקות טיפול ידניות נוספות. במהלך הלימודים נחשפתי להגדרת פרוטוקול RICE שיעזור לספורטאי לקצר את זמן ההחלמה.


מחפשים פיזיותרפיסט ספורט לטובת טיפול בפציעות ספורט? צרו קשר וקבעו פגישה


מהו פיזיותרפיסט ספורט וכיצד הוא מסייע במהלך טיפול בפציעות ספורט?

תחום הפיזיותרפיה הוא רחב מאד, ישנם פיזיותרפיסטים שהתמחו בטיפול בבעיות עצביות כגון שיקום לאחר אירוע מוחי, תחום פיזיותרפיה נוסף הוא טיפול בליקוי התפתחות של ילדים. אחרים התמחו בנושא של טיפול ברצפת האגן לנשים לאחר הלידה.

תחום הפיזיותרפיה לפציעות ספורט  הינו אחד התחומים המרתקים מאד והוא כולל הכנת הספורטאי לפעילות גופנית. טיפול בפציעות ספורט ושיקום הספורטאי ולבסוף הכנתו והחזרתו לפעילות ספורט מלאה.

הפיזיותרפיסט שהתמחה בטיפולים בספורטאים חייב להכיר את מערכת השלד והתנועה על בוריה. הפיזיותרפיסט חייב להכיר את סוגי הפציעות שמאפיינות את ענף הספורט הספציפי משום שלכל תחום יש את סוגי הפציעות הייחודיות לו.

כיצד לדעת שהפיזיותרפיסט מוסמך ומומחה לפציעות ספורט בבואכם להתייעץ עם הפיזיותרפיסט עליכם תחילה לבדוק האם הוא אכן פיזיותרפיסט מוסמך ע"י משרד הבריאות ולכן אל תתביישו ואל תחששו לבקש לראות את תעודת ההסמכה שלו. פיזיותרפיסט שהתמחה בפציעות ספורט יציג בפניכם גם את תעודת ההסמכה וסיום הקורס וההשתלמות שהוא ביצע בפציעות ספורט.

לצערי הרב כיום ישנם כל מיני קורסים שלא קבלו הסמכה ממשרד הבריאות למטפלים ולכאילו תרפיסטים לכן תיזהרו ואל תיפלו בפח וגם אפילו אם קיבלתם המלצה ממישהו כי יתכן שגם הוא לא בדק לפניכם וכך הלאה.

טיפול בפציעות ספורט ושיקום מפציעות ספורט על ידי פיזיותרפיה

 פציעות ספורט אופייניות לפי סוגי ספורט:

טיפול בפציעות ספורט האופייניות בקרב הרצים

בקרב הרצים למרחקים ארוכים של 5 ק"מ 10 ק"מ חצי מרתון או מרתון מלא ואף יותר מכך האזור הפגיע ביותר הוא גיד אכילס. דלקות כרוניות וחריפות בגיד אכילס Achilles tendon נגרמות עקב שהגיד שהוא למעשה המשכו של שריר התאומים gastrocnemius muscle משתתף בפעולה של הרמת הגוף על קצות האצבעות ולכן בכל פעם שאנו מנתרים קופצים ומדלגים משתתף השריר בכך שהוא מתכווץ ומותח את גיד אכילס ובכך גורם לנו לנתר. בתחילה מדובר בדלקת חריפה שמתבטאת בכאבים ובנפיחות של הגיד, עקב פעולה חוזרנית זו שהרץ מבצע במהלך ריצת המרתון חוזרת על עצמה למעלה מ- 21000 פעם בכל רגל ועקב כך הגיד נמצא בסיכון גבוה להיפגע. הפציעה האופיינית הינה קרעים מיקרוסקופיים של סיבי הגיד בהמשך התעבות הגיד ולסיום התחלת היווצרות הסתיידות בין סיבי הגיד דבר שהופך את הדלקת לדלקת כרונית ועיקשת לטיפול. גלי הלם הינו הטיפול המומלץ לדלקת בגיד אכילס כרונית ובדרך כלל אנו משלבים איתו גם טיפול אלקטרותראפי. במצבים ראשוניים של דלקת חריפה וכואבת של גיד אכילס לא ניתן להשתמש בגלי הלם לכן נעדיף לעשות פיזיותרפיה לגיד אכילס.

טיפול בפציעות ספורט האופייניות לטניסאים

שחקני טניס מרבים להשתמש בחבטת גב היד backhand stroke ובזמן ביצוע החבטה נמתח בעוצמה חזקה הגיד המשותף של פושטי המרפק common extensor tendon elbow הגיד מתחבר לזיז החיצוני של עצם המרפק lateral epicondyle ובכל פעולת מתיחה כזו גורם לקרעים מיקרוסקופיים של הגיד ושל נקודת האחיזה של הגיד בעצם. מתיחה חוזרת זו עלולה לגרום לדלקת במרפק שנקראת בשם מרפק טניס tennis elbow או בשמו המקצועי lateral epicondylitis elbow. דלקת זו בשלבים ראשונים כואבת מקומית בזמן המשחק והיא מוגדרת כדלקת חריפה ועלולה אף להחמיר עד למצב שבו הקלדה על המקלדת ועבודה עם העכבר תגרום לכאבים. במצבים כרוניים עיקשים הכאבים אף יתעוררו בזמן נשיאת משאות, לחיצת יד ומשחק טניס. הטיפול בשלבים ראשונים המומלץ הינו פיזיותרפיה לדלקת במרפק טניס ובמצבים כרוניים שאינם מגיבים לטיפולים שמרניים כגון תרופות, סדים ופיזיותרפיה מומלץ לבצע גלי הלם למרפק טניס.

טיפול בפציעות ספורט האופייניות לכדורגל

שחקני כדור רגל נוטים להיפגע בברכיים בפציעות שמערבות את הסהרונים -המניסקוסים הפנימי והחיצוני medial meniscus and lateral meniscus וכן קרעים ברצועה הצולבת הקדמית ACL anterior cruciate ligament וקרעים ברצועה הצולבת האחורית posterior cruciate ligament PCL . קרעים ומתיחות בסיבי הרצועות המייצבות הפנימית והחיצונית MCL, LCL מכניזם הפציעה של הקרעים כולל בדרך כלל בנפילות והחלקות תוך כדי ביצוע כיפוף של הברך וסיבוב של השוק ביחס לירך, עקב המכניזם הזה נפגעים הרקמות הרכות הפנימיות של הברך. הטיפולים בדרך כלל כוללים ניתוחים להטריה של הרצועה או המניסקוסים ולאחר מכן פיזיותרפיה לאחר שיחזור קרעים ברצועות הברך או פיזיותרפיה לאחר ניתוח ארטרוסקופיה של הברך.

טיפול בפציעות ספורט האופייניות לכדורסל

הכדורסלנים נוטים לקרוע את גידי הכתפיים rotator cuff tear בזמן הרמות הידיים הגבוהות וזאת עקב מתיחות פתאומיות בזמן המאבק על הכדור או בזמן התקלות בניסיון בלימת היריב בשעת הקליעה או המסירות, כמו כן נקעים בקרסוליים strain ankle injury בזמן ירידה מקפיצה כשהנחיתה לא מאוזנת וללא תמיכה מלאה של כל כף הרגל על הרצפה. חבלות אילו ניתנות לטיפול על ידי פיזיותרפיה לגידי הכתף וכן טיפולי פיזיותרפיה לנקעים חוזרים.

ההבדל בשמירת הגוף של ספורטאי מקצועי לבין ספורטאי חובבן

במהלך שלושים וחמש שנות עיסוקי במקצוע הפיזיותרפיה התמחיתי בטיפול בספורטאים הן מכיוון הטיפול המניעתי שחשיבותו רבה מאד ולצערי הרב אין מספיק התייחסות רצינית אליה בקרב המאמנים ומנהלי הקבוצות, והן בטיפולים לאחר הפציעות. אין ספק שאם הספורטאים היו מכינים את גופם לפני העלייה למגרש היו נחסכים ימי טיפול והיעדרויות מהפעילות הספורטיבית. 

זכורה לי דוגמא אחת מהתקופה שבה שימשתי כפיזיותרפיסט ספורט לפני שנים רבות, בדרך כלל הייתי מגיע למגרש כשעתיים לפני תחילת האימון ומה גדולה הייתה הפתעתי לגלות שהשחקנים הזרים והמקצועיים כבר היו במגרש, תחילה הם עבדו על כל איבר ומפרק בגופם על ידי מתיחות והארכות עדינות של השרירים, הגידים, המפרקים ועמוד השדרה, בשלב השני נכנסתי אני לעבודה והתחלתי לחבוש כל מפרק שהשחקן התלונן שאינו חש בטוח איתו וכי הוא פוחד שהוא עלול להיפצע במהלך המשחק. בשלב השלישי נהגתי לטפל בפציעות עקשניות וותיקות שידוע היה לי שהן מחייבות טיפול פיזיותרפיה לפני העלייה למגרש. כעת משהיה ברור שהשחקן מוגן נעול בנעליים מייצבות ובמגינים מותאמים אישית התחיל החימום האקטיבי בצורת ריצות, דילוגים, ספרינטים קצרים ועצירות פתאומיות, הנעות של האגן ועמוד השדרה, ריצות עם שינויי כיוון תנועה פתאומיים וכו'. 

רק בשלב זה לקח השחקן את הכדור והתחיל להניע אותו בהקפצות, בתנועות שורש כף היד המרפק והכתף, בשלב הבא התחיל להתמסר עם חבריו השחקנים והם התחילו לרוץ תוך כדי כדרור והנעת כדורים ביניהם. רק בשלב האחרון הם התחילו לקלוע לכיוון הסל ולתרגל הגנה האחד נגד השני. כשסיימו השחקנים המקצועיים את ההכנה רק אז הגיעו שחקנים ישראליים שלא יחסו חשיבות גדולה ובקשו כדור, כשפניתי אליהם בשאלה מה לגבי חימומים והגמשות הם זלזלו וענו לי שהם חמים כבר מהבית. דוגמא זו מייצגת את ההבדל בין המקצוענים לבין החובבניים בכל הקשור בהכנת הגוף ובשמירה עליו מפציעות ומחבלות ספורט.

איך ניתן לצמצם את נזקי הספורט?

מהדוגמא שתיארתי בסעיף הקודם תוכלו להבין עד כמה הכנת הגוף לפני הפעילות הגופנית חשובה בכדי למנוע את הפציעה הבאה שתשבית אתכם למשך מספר שבועות מפעילות גופנית, כאמור ההכנה שתכלות חימום, הארכות, מתיחות, חבישות, הפעלה אקטיבית הדרגתית וטיפולי פיזיותרפיה חשובים מאד למנוע את הפציעה הבאה ולהאריך את שהותכם על המגרש ולא על הספסל או בחדר הטיפולים אחר כך.


מחפשים פיזיותרפיסט ספורט לטובת טיפול בפציעות ספורט? צרו קשר וקבעו פגישה


טיפול בפציעות ספורט - הטיפול המידי לאחר הפציעה

חשיבות רבה קיימת גם בטיפול ובעזרה הראשונה שמוגשת לשחקן מיד לאחר החבלה והיא לפי פרוטוקול RICE שמומלץ מאד לעקוב אחריו ולנהוג לפיו.

איזה טיפול מתאים לסוג הפציעה הספציפי?

במהלך עבודתי כפיזיותרפיסט לספורטאים בקבוצות הכדור סל של הפועל תל אביב וביתר תל אביב, כמומחה שיקום מפציעות ספורט עם שחקני הכדור עף של כפר המכבייה ברמת גן וכמטפל במרפאותיי בספורטאים חובבניים בליגה למקומות עבודה ורצי מרתון שסבלו מנזקים מצטברים ועם עוד חובבנים בענפי הספורט הנוספים כגון טניס, אופניים וכו'.

הטיפול במגרש מתחלק לשני שלבים הראשון הוא הכנת הספורטאי לפני עלייתו למגרש בעזרת מתיחות, הארכת רקמות מקוצרות, עיסוי איברים שיש לשחקן נטייה להיפצע, חבישות מייצבות בעזרת טייפינג חסר אלסטיות לפי תפיסת ד"ר ד.ל. פריז, חבישות טייפינג גמיש מסוג קניזיוטייפ. החלק השני של הטיפול בפציעות ספורט כלל מענה מידי במגרש שבו הטיפול היה עזרה ראשונה שאפשרה לשחקן לחזור מיד למגרש ולהמשיך לשחק, חבישות לייצוב האיבר שנפגע לקראת פינויו מהמגרש במקרה של שבר וקרע שלא אפשר לו להמשיך ולשחק.

השלב השני בשיקום חבלות ספורט הוא הטיפול במכון פיזיותרפיה שברשותי, שנותן מענה לספורטאים כהכנה לפני הפעילות הספורטיבית והן כטיפול לאחר החבלות, טיפלתי במאות ספורטאים שסבלו מפציעות ומחבלות, הטיפולים התבצעו במרפאותיי שממוקמות במרכז תל אביב וכן במרפאת גני תקווה. השיקום שלאחר הפציעות כולל טכניקות ידניות לריפוי קרעים ברצועות בשרירים, במפרקים ובגידים. טיפול אלקטרותרפיה בעזרת מכשור חדיש כגון טיפולים בגלי הלם, טיפולי אולטרה סאונד טיפולים לגירויי שרירים טיפולים בקירור ובחימום לפי סוגי הפציעות.

מה מייחד את מכון לפיזיותרפיה מאיר אפל - ארגופלוס בתהליך טיפול בפציעות ספורט

לנו יש ניסיון עשיר בטיפול בספורטאים ובפתרון בעיות אורתופדיות של מערכת השלד והתנועה. המכון שלנו מצויד במכשור אלקטרו תרפיה דיגיטלי וחדיש מהטובים בארץ. הניסיון הרב שנצבר בטיפול בספורטאים מקצועיים לצד חובבי ספורט מאפשר לנו להיות קשובים לבעיותיכם ולמצוא פתרון מהיר ומקצועי לכל סוגי פציעות הספורט הקיימות.

תוכלו לצפות בסרטונים מקצועיים למגוון פציעות ספורט לפי הנושאים שבקטגורית פציעות ספורט. כל מאמר מצויד בסרטון שמסביר כיצד נטפל בו במרפאתנו.

שיקום פציעות ספורט לאחר ניתוחים

בנוסף לכך קיימת חשיבות רבה בטיפול שמתבצע לאחר התערבות כירורגית עקב שיחזור רצועות ותפירת המניסקוסים בברכיים, טיפול להחזרת התנועה ולחיזוק וייצוב הכתפיים לאחר נקעים חוזרים שחייב ניתוח מורכב, טיפול פיזיותרפיה שיחזיר את הספורטאי בתוך זמן קצר לשחק, לרוץ, לרכב על האופניים ואת הרקדנית להחזיר ליכולת הריקוד. בשלב זה הטיפול גם כולל הדרכה צמודה של הספורטאים בתרגילים במרפאה ובתרגול משלים בבית ובמכון הכושר שמצויד בכל המכשור והמשקולות המתאימים



נכתב על ידי :
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.

לקריאת עוד מאמרים בתחום פציעות ספורט היכנסו לקישורים: