טיפול ב​ורטיגו - טיפול בסחרחורת

ורטיגו - רקע כללי 

ורטיגו הינה הפרעה בתפקוד המרכז לשיווי משקל שנמצא בתוך האוזן הפנימית של כל אחד ואחת מאיתנו. במבנה הזה נקרא בשמו המקצועי המערכת הוסטיבולרית Vestibular system הורטיגו נגרם עקב שינוי בטמפרטורת המבנה הוסטיבולרי שיכול להיגרם כתוצאה מהתקף ויראלי או בקטריאלי פשוט במערכת האוזן או הגרון או במערכת העיכול או במערכת הנשימה, כלומר אין וירוס או חיידק ספציפי שנקרא וירוס ורטיגו שפוגע רק במערכת הוסטיבולרית, אלא התקף הורטיגו נגרם באופן משני לשינוי חום בתוך האוזן הפנימית ובתוך המערכת הוסטיבולרית. התקף ורטיגו נקרא בשמו המקצועי Benign Paroxysmal Positional Vertigo    ובקיצור BPPV. 


מחפשים טיפול בורטיגו? מוזמנים להתקשר: לחצו כאן להתייעצות


ההתקף נגרם עקב השתחררותם של מספר קריסטלים [או בכינויים: גבישים, סלעים, אבנים]. קריסטלים אילו נמצאים באופן נורמלי בתוך המערכת הוסטיבולרית במבנים שנקראים SACCULA  &  UTRICLE  הקריסטלים דבוקים על גבי שכבת שעווה סמיכה. 

הגורמים להופעת הורטיגו קיימות מספר סיבות מוכחות שגורמות לורטיגו: הסיבה העיקרית הינה עליית חום הגוף עקב וירוס שפוגע במערכת הוסטיבולרית או חיידק שפוגע בנו וגורם לעליית חום גופנו, סיבה נוספת הינה תנועה פתאומית וחדה של הראש והצוואר כגון תאונת דרכים במנגנון צליפת שוט אחורית, רכבת הרים שגרמה למערכת לזעזוע מתמשך, שהייה בלחצים גבוהים כגון כיסי אוויר חוזרים בזמן הטיסה. בכל הסיבות והגורמים הללו התגובה להם הינה התנתקות הקריסטלים שנמצאים במערכת שיווי המשקל שבאוזן הפנימית ותנועתם בעזרת הנוזל הפנימי לתוך אחת או יותר מהתעלות החצי עגולות של המערכת.

הסימנים והסימפטומים בזמן התקף סחרחורת בעקבות ורטיגו

בזמן שאתם חשים בסחרחורת סיבובית וההרגשה שכל החדר מסתובב סביבכם או כפי שתיאר אחד המטופלים "אני יושב על הציר המרכזי של הקרוסלה וכל הילדים מסתובבים סביבי" יתכן ואכן מדובר בהתקף ורטיגו והתחושה שאתם חשים נקראת בשם ניסטגמוס או בלועזית Nystagmus. הרגשת הסחרור הסיבובי נגרמת עקב התנתקות קריסטלים וזרימתם לעבר התעלות החצי עגולות הקדמית והאחורית. קימת הרגשה נוספת של סחרחורת אך היא איננה סיבובית אל תנועה אופקית של החפצים שמסביבנו והתיאור שלה כפי שתיארה מטופלת שלי "הרגשתי שהחפצים נעים מצד לצד כאילו שמגרדים ירק על גבי הפומפייה מצד לצד בתנועות קטנות" והיא נגרמת עקב תנועת הקריסטלים לתעלה האופקית ולכן חשוב מאד לשים לב איך הרגשתם ולתאר בדיוק רב בכדי שהמטפל יוכל לעשות אבחנה המבדלת ולזהות איפה נמצאים הקריסטלים החופשיים. לעיתים תכופות מדווחים החולים גם על תחושת בחילה קשה ורצון להקיא וזאת על רקע הקשר שבין המערכת הוסטיבולרית לעצב ה-VAGUS שמעצבב את הקיבה.

ורטיגו - היקף התופעה

ורטיגו היא תופעה שכיחה בקרב חלקים גדולים באוכלוסיה הבוגרת ולא נמצאו עד כה מאפיינים מיוחדים מעבר לגורמים שצויינו בקרב הסובלים מרוטיגו, כמו למשל מרכיב גנטי. ככלל, כ-50% מהמבוגרים עד גיל 60 ידווחו על הבעיה לרופא המשפחה שלהם או יגיעו לטיפול ממוקד בבעיה ואחוז הסובלים מבעיית ורטיגו עולה מעבר לכך עם התקדמות הגיל.

אבחון המקור לורטיגו

אבחון נבון ומעמיק של הסיבה לורטיגו, ראוי שיכלול את השלבים הבאים : בדיקת ההיסטוריה הרפואית, בדיקה פיזית ובדיקה באמצעות אמצעי הדמייה.

בדיקת היסטוריה רפואית – נעשית בעיה באמצעות תשאול המטופל על כאבים וסחרחורות קודמות בעברו הקרוב או הרחוק. האם היו תאונות ופגיעות בצוואר או בראש שגרמו בעבר לכאבי צוואר? מה מוקד הכאב היום אם ישנו. פעמים רבות הכאב מקרין על איזורים אחרים בגוף – כמו הלסת או הזרועות, אך חשוב לדעת מה המוקד המרכזי שלו. כאבי צוואר, למשל, נמצאו כמשפיעים על אחוז לא קטן ממקרי הורטיגו.

בדיקה פיזית – היא חשובה והכרחית גם היום כשלרשות הרופא המאבחן עומדים מספר אמצעי הדמייה מצויינים. הבדיקה צריכה לכלול תצפית על היציבה וטווח התנועה של הגב והצוואר ובחינה של כוח, סיבולת וגמישות השרירים הרלוונטים. רופא מיומן יזהה את המקומות בהם טווח התנועה מוגבל או שהגוף מפצה על אבדן יכולת תנועה טבעית בתנועה מעוותת ומאולצת – שם יכול להיות מקור הבעיה. חשוב לבצע גם בדיקת מישוש שתודא אם יש תזוזה של חוליות בעמוד השדרה הצווארי או רקמה לא טבעית בעומק הגוף שיכולה להצביע על גידול כזה או אחר.

אמצעי הדמייה – לרשות הרפואה היום עומדים כמה אמצעי הדמייה הנותנים תוצאות איכותיות ומאפשרות התקדמות משמעותית באבחנה. למקרי ורטיגו וסחרחורת ניתן להשתמש במכשיר C.T או במכשיר M.R.I.

לסרטון המדגים את תנועת האישונים הלא רצונית [ניסטגמוס] בזמן התקף ורטיגו:


מחפשים טיפול בורטיגו? מוזמנים להתקשר: לחצו כאן להתייעצות


טיפול בסחרחורת הנובעת מורטיגו

כאשר תחושו התקף סחרחורת סיבובית קשה ותחושו שכל העולם מסתובב סביבכם זהו הסימן העיקרי לורטיגו, לאומת תחושת הריחוף שאיננה מתאימה לורטיגו אלא לסחרחורת דיזינס על רקע צווארי.

ניתן לפנות לרופא משפחה, או לרופא אף, אוזן וגרון או לנוירולוג. אולם זיכרו שאת האבחון לורטיגו ואת הטיפול להחזרת הקריסטלים מבצעים הפיזיותרפיסטים שהתמחו בתפיסת אפלי שהיא היחידה שהוכחה כיעילה להחזרת הקריסטלים.

טיפול פיזיותרפיה להתקף ורטיגו 

אם הובחנתם כסובלים מורטיגו אתם צריכים לקבל טיפול פיזיותרפיה וסטיבולרית שנקרא "שיקום וסטיבולרי" על ידי פיזיותרפיסט שהתמחה בטיפול להחזרת הקריסטלים למקומם. פרק הזמן המתאים ובעל אחוזי הצלחה הגבוהים ביותר לאיתור הקריסטלים והחזרתם הינו עד 48 שעות, לכן לא מומלץ ליטול תרופות נגד סחרחורות כגון סטונרון - stunarone, בטאהיסטין - betahistine  אגיסרק -  agiserc ויתר התרופות נוגדות הסחרחורת מאחר והן מטפלות רק בתחושה ולא יכולות להחזיר את הקריסטלים למקומם כפי שמבוצע בפיזיותרפיה. לפני הטיפול לא לאכול ארוחה כבדה כי הטיפול עצמו עלול לגרום לכם לסחרחורת ולהקאה.

להדגמת אבחון וטיפול בהחזרת הקריסטלים:


מה מייחד טיפול בסחרחורת אצלנו במכוני פיזיותרפיה מאיר אפל – ארגופלוס

הניסיון שצברנו במהלך 42 שנות עיסוקנו בפיזיותרפיה, הקורסים ושיטות הטיפול שלמדנו והתמחינו בהן מהווים את הייחוד שלנו ואת היכולת שלנו. השיטה שלנו לאתר את הקריסטלים הינה בבדיקות שיווי המשקל, בדיקות הניאורולוגיה ובדיקות המערכת הוסטיבולרית מסוג דיקס הולפייק ובדיקת סומט לאיתור הקריסטלים החופשיים ואחר כך נבצע את טכניקות אפלי מנובר להחזרתם למקום. הבדיקות והטיפולים אינן כואבות, אינן פולשניות ואין צורך ליטול תרופות מיותרות. בדרך כלל ניתן לטפל בבעיית הורטיגו בטיפול עד 2 טיפולים בלבד.

איך תקלו על עצמכם בזמן התקף ורטיגו

אם חשתם סחרחורת והצלחתם למקד את ההרגשה שלכם ולתאר את ההרגשה כסחרחורת סיבובית או כסחרחורת אופקית אז כנראה אתם סובלים מורטיגו. 

לכן לא לעשות תרגילים עצמיים לבד כי כל שינוי תנוחה פתאומי יגרום לתזוזת הקריסטלים ולגירוי קצוות העצבים. לכן חשוב שתמנעו מתנועות מהירות או איטיות, תשתדלו לא לשנות תנוחה משכיבה לישיבה והפוך. עליכם להתיישב על כיסא בזווית 60% עם תמיכה לראש ולצוואר שלכם, אם יש לכם צווארון רך מומלץ לייצב את הצוואר בעזרתו. כדאי לשתות מים ולא לאכול ארוחה כבדה ולא לשתות משקאות חריפים. בזמן התקף ורטיגו יש נטייה לחוש בחילה ואפילו צורך להקיא, לפנות לרופא א.א.ג. ולבקש הפניה לפיזיותרפיסט מוסמך בעל הכשרה והתמחות בשיקום וסטיבולרי.


המאמר נכתב על ידי:

מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו. המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו

לקריאת עוד מאמרים על ורטיגו והמערכת הוסטיבולרית היכנסו לקישורים הבאים: