תופעת ורטיגו

ורטיגו מהי התופעה ואיך היא מתבטאת?

ורטיגו היא תופעה בריאותית המתאפיינת בתחושת סחרחורת סיבובית שללוקה בה – תחושה שהעולם מסתובב סביבו או שהוא מסתובב בתוך סביבתו. לא מדובר בסחרחורת רגילה, אלא בתופעה מתמשכת שאינה נובעת מהסיבות שגורמות לסחרחורת רגילה ובהתאם גם ההסבר הרפואי ושיטות הטיפול בבעיית ורטיגו אחרות.

לא הכל ידוע על ורטיגו והסיבות לקיומו ומציאת פתרון הולם דורשת אבחון מקיף, מעמיק וממושך. ורטיגו נובע מפגיעה או הפרעה במערכת שיווי המשקל של הגוף – וזוהי מערכת שמורכבת ומנוהלת על ידי מספר רב של איזורים בגוף ולכן האבחון של מי שסובל מורטיגו צריך לשלול פגיעות או תפקוד לא תקין מכל אחד מהאיזורים על מנת שימצא האיזור הפגוע ובמקרים רבים פשוט מנסים מספר שיטות טיפול עד שמוצאים את הטיפול שעובד ומקל על סבלו של המטופל. הסיבות להפרה במנגנון שיווי המשקל של הגוף יכולות לנבוע מפגיעה בתפקוד באוזן התיכונה, בעצבים הוסטיבולריים או באיזור הוסטיבולרי במח אך גם משינויים במערכת הראייה ופגיעה בחיישני שיווי משקל רבים הפזורים בגוף, בעיקר בגפיים. הרפואה מבחינה בין שני מקורות עיקריים לורטיגו: ורטיגו פריפריאלי – הנגרם מפגיעה בעצב שיווי המשקל או באיזורי פנים האוזן ורטיגו מרכזי שמקורו בליקוי באיזורים המופקדים על שיווי המשקל במח.

סיבות לורטיגו

ישנם לא מעט גורמים שיכולים להוות זרזים להתפתחות תחושת ורטיגו. בין היתר מציינים אירועי מוחיים, זיהומים מפירי איזון, הפרעות בחילוף החומרים של הגוף, הפרעות הורמונליות, חוסר איזון במלחים או בסוכר (אצל חולי סכרת), מיגרנות ועוד. בנוסף יתכן ורטיגו בעקבות בעיות אורתופדיות מסויימות, אפילפסיה וסוגים מסויימים של הפרעות במערכת הראייה. גם לחץ נפשי משוייך להיווצרות ורטיגו. לא ברור האם לחץ נפשי לבדו עשוי לגרום להתפרצות ורטיגו או שהוא משמש רק כגורם מחמיר של התופעה.

אבחון

כאמור, האבחון מורכב וממושך. בדרך כלל ינתן דגש מרכזי לבחינה של האוזן הפנימית. יערכו בדיקות נוירולוגיות . בדיקות של מערכת שיווי המשקל ובדיקת יציבה. כל סוללת הבדיקות הזו דורשת לפעמים פניה לפיזיותרפיסטים שמתמחים בבעיות שיווי משקל וסחרחורות – כך שלפעמים מדובר בתהליך ממושך ומפרך, עניין לא קל עבור מי שסובל מורטיגו.

הקף התופעה

ורטיגו היא תופעה שכיחה בקרב חלקים גדולים באוכלוסיה הבוגרת ולא נמצאו עד כה מאפיינים מיוחדים מעבר לגורמים שצויינו בקרב הסובלים מרוטיגו, כמו למשל מרכיב גנטי. ככלל, כ-50% מהמבוגרים עד גיל 60 ידווחו על הבעיה לרופא המשפחה שלהם או יגיעו לטיפול ממוקד בבעיה ואחוז הסובלים מבעיית ורטיגו עולה מעבר לכך עם התקדמות הגיל.

לקריאת עוד מאמרים בקשר לורטיגו ולסחרחורות היכנסו לדפים:

למה חשים בבחילה ורוצים להקיא כשיש ורטיגו

למה הקריסטלים נוטים להשתחרר

איך מטפלים בסחרחורת איבוד שיווי משקל ופגיעה במיקוד הראיה