מהו ורטיגו

מה זה ורטיגו ואיך הוא גורם לסחרחורות

כאשר מדברים על ורטיגו, בעצם מדברים על מקרה פרטי של סחרחרות. לרוב כאשר אנו חשים בורטיגו, אנו אומרים שי לנו סחרחרות, אך לא כל סחרחורת היא ורטיגו. ורטיגו (BPPV) היא הפרעה במערכת שיווי המשקל (שממוקמת באוזן הפנימית) אשר מובילה לתחושה פתאומית של סחרחורתסיבוביות – זאת למרות שאנו נמצאים במצב סטטי. לרוב ורטיגו מתפרץ תוך תנועה פתאומית של הראש, סיבובו או הטיית המבט כלפי מעלה – אך גם במקרים שונים אחרים ובתנוחות שונות. בהגדרה הכי פשוטה – מדובר באשליה של תנועת החדר שכאילו מסתובב סביבנו.

האוזן הפנימית אחראית על שיווי המשקל שלנו וכן מערכת השמיעה שבה הצליל הופך לאותות עצביים ועובר למוח – המערכת נמצאת בתוך הגולגולת. התעלות של המערכת הוסטיבולארית מכילות נוזל מיוחד וחישנים אשר בפעילות תקינה יפעלו לאיזון ומעבר אותות תקין למוח. התפקיד של מערכת שיווי המשקל הוא בעצם להעביר למוח אות אשר מצביע על מיקומינו במרחב. כאשר התפקוד נפגע, האות שעובר הינו משובש ולכן הדיווח שונה מהמצב האמיתי בו אנו נמצאים – מכאן נוצרת תחושת הסחרור. מקרים קשים של ורטיגו מלווים בבחילות והקאות, ובמקרים ספציפיים בפגיעה בשיווי המשקל.

אחת הסיבות הנפוצות ביותר לורטיגו [BPPV] – היתנתקות גבישים (קריסטלים) באוזן הפנימית, אשר ניתקים ונעים בתעלות המערכת. תנועתם באוזן הפנימית גורמת לפגיעה באיזון המערכת, שיבוש האותות המובערים למוח. הסחרור יכול גם להופיע בעקבות דלקות או פגיעות במערכת העצבים והמוח (אירוע מוחי למשל) , מחלת מנייר (הצטברות נוזלים באוזן הפנימית), פגיעות פיזיות ובעקבות נטילת תרופות.

חושב לציין שוב כי ורטיגו אינו מחלה בפני עצמו, הוא תופעה אשר מתרחשת בעקבות הפרעה מסוימת ועלול להצביע על מחלות בדרגות קושי שונות. אין להזניח את האבחון והטיפול בורטיגו, זאת משתי סיבות עיקריות: 1. חשוב לאבחן את ההפרעה אשר הובילה לורטיגו ולטפל בה – מצד אחד זאת יכולה להיות הסימנים יפסקו בתוך שבוע מעצמם, אך זאת תהיה הקלה זמנית בלבד ולאחר זמן קצר של מספר ימים עד מספר שבועות התופעות יחזרו שוב, לכן הורטיגו מחייב תשומת לב וטיפול מידיים. 2. התקפי ורטיגו לאורך זמן מובילים לירידה משמעותית בתפקוד באיזון ובשיווי המשקל, לתופעות לוואי כגון לחצים נפשיים כמו עצבנות או דיכאון.

לקריאת עוד מאמרים בקשר לורטיגו היכנסו ל:

עם פיזיותרפיה מטפלים בורטיגו

איך בודקים קריסטלים חופשיים באוזן

מה זה ניסטגמוס ולמה העיניים מסתובבות בזמן התקף ורטיגו