כאבי ברכיים עקב קרע במניסקוסים

מפרק הברך הוא אחד מהמפרקים המסובכים ביותר בגוף האדם.
המפרק מורכב מארבע עצמות: עצם הירך מהצד הקדמי [FEMUR] עצם השוק מהצד התחתון [TIBIA] עצם השוקית מהצד החיצוני [FIBULA] ועצם הפיקה מלפנים [PATELLA ].

המפרק מיוצב על ידי 4 רצועות מסיביות בצד הפנימי נמצאת רצועה רוחבית פנימית MCL  שמחברת בצד הפנימי בין עצם השוק לעצם הירך [MEDIAL COLATERAL LIGAMENT] ובצד החיצוני נמצאת רצועה רוחבית חיצונית LCL שמחברת צד החיצוני בין עצמות הירך והשוק / שוקית [LATERAL COLATERAL LIGAMENT ]. שתי רצועות פנימיות בתוך חלל הברך הן רצועות מסיביות וחזקות ונקרות רצועה צולבת קדמית [anterior cruciate ligament ACL]  ורצועה צולבת אחורית [PCL posterior cruciate ligament] רצועות אילו מייצבות את הברך ותפקידם למנוע תנועה של הירך ביחס לשוק במשור הקדמי ובמשור האחורי.

בתוך חלל הברך נמצאים שני מניסקוסים ידועים גם בשמם העברי בתור סהרונים ובלועזית נכתבים: [Medial & Lateral  Meniscus] המניסקוס הפנימי והחיצוני.

המניסקוסים ממוקמים בן שתי עצמות הברך כך שמעל ממוקמת עצם הירך – FEMUR ומתחת עצם השוק TIBIA. תפקיד המניסקוסים למלא את המרווח שבין שתי העצמות ולנוע בתנועה סבובית על גבי עצם הירך ולאורך הציר האורכי, על ידי התנועה הסיבובית שנוצרת בזמן תנועות כיפוף ופשיטה של הברך ותוך ביצוע תנועות סיבוביות של הירך על גבי השוק המניסקוסים ממלאים את המרווח בין העצמות. תפקיד נוסף של המניסקוסים הינו לשמש כבולמי זעזועים של הסחוס המפרקי של עצמות השוק והירך.

הברך מיוצבת על ידי  המייצבים הפסיביים שהם הרצועות הצידיות MEDIAL & LATERAL COLATERAL LIGAMENT ועל ידי הרצועות הצולבות הקדמית והאחורית  posterior & posterior cruciate ligament והמייצבים הדינמיים שהם מערכת מסיבית של שרירים מלפנים נמצא שריר ארבעה ראשים ובלועזית quadriceps  ומאחור השריר המסיבי ההמסטריגס hamstrings שמורכב משלושה שרירים מסיביים וחזקים.

איך נוצר קרע במניסקוס

עקב תנועה שכוללת קפיצה כיפוף וביצוע תנועה סיבובית של הגוף על הברך תיתכן אפשרות של קרע מניסקוס מסוג "ידית דלי" של אחד מהמניסקוסים הפנימי או החיצוני, התנועה תלווה בכאב חד וקושי מיידי בהנעת הברך, קושי בנשיאת משקל הגוף על הרגל. תנועות אילו שכיחות מאד בזמן פעילות ספורט כגון משחקי כדור ריצות וקפיצות. בהמשך להופעת הכאב בברך תופיע גם נפיחות קושי בהנעת הברך וכאב בזמן דריכה.

את הקרעים במניסקוסים ניתן לזהות בבדיקה קלינית שמבצע האורטופד או הפיזיותרפיסט, או באמצעות הדמיה מסוג MRI או בעזרת ניתוח מסוג ארטרוסקופיה שבמהלכו נכנסים לחלל הברך עם סיב אופטי ומצלמה ומסירים בתוך חלל הברך ואם מוצאים קרע במניסוס מטפלים בו או על ידי הטרייה [תפירת האזור הקרוע] או סילוק הקטע הקרוע של המניסקוס, ההחלטה האם לתפור או לסלק את הקטע הקרוע היא על פי החלטתו של המנתח במהלך הארטרוסקופיה.

למה מרגישים כאבי ברכיים עקב קרע במניסקוסים, עקב כך שנוצר הקרע יתכן מצב של מתיחת האזור הקרוע או היווצרות נפיחות, בצקת, שטף דם גורמים אילו עלולים ליצור כאב. בהמשך תופיע הידלדלות שרירים שתבוא לידי ביטוי בירידת מסת שריר הארבע ראשים quadriceps  שניתן לראותה בהשוואת מסת הירך של הברך החבולה לעומת הברך הבריאה, גם במדידת היקף הירך עם סנטימטר גמיש נזה ירידת ההיקף בין מספר מילימטרים ספורים ועד מספר סנטימטרים.
 
עזרה ראשונה מייד כאשר נחבלתם בברך שתקצר את משך ההחלמה היא לפי פרוטוקול R I C E
Rest, Ice, Compression , Elevation מנוחה, קרח, לחץ, הרמה. 

מה טיפול הפיזיותרפיה המומלץ לקרע במניסקוסים

נחלק זאת לשני שלבים השלב שלפני הניתוח והשלב שלאחר הניתוח.

בשלב שלפני הניתוח בהגיעכם אל הפיזיותרפיסט הוא יבצע בדיקה יסודית של הברך שתכלול בדיקת טווחי תנועה, בדיקת כח שרירם, בדיקת יציבות הברך. הבדיקה תכלול את מצב הרצועה הפנימית, הרצועה החיצוני, הרצועה הצולבת הקדמית והרצועה הצולבת האחורית, בדיקת מצב המניסקוס הפנימי ובדיקת מצב המניסקוס החיצוני. הפיזיותרפיסט ישאל שאלות רבות בכדי להבין את מכניזם הפציעה, הוא יסתכל על הבדיקות שתביאו עימכם CT או MRI  או צילום רנטגן.

בתום הבדיקה היסודית יתאים הפיזיותרפיסט את הטיפול שמתאים לממצאי הבדיקה שביצע. כל מקרה ומקרה זקוק לטיפול שונה, כלומר התאמת מרכיבי ושיטות הטיפול מותאמים ספציפית לבעיה שנמצאה בבדיקה, לגיל המטופל, לעיסוקו היום יומי, לפעילות הגופנית שהוא מבצע ולציפייה שלו מה ברצונו לעשות לאחר תקופת השיקום שיתבצע במרפאת הפיזיותרפיה. טיפולי פיזיותרפיה לברך יכללו טיפול ידני מסוג טכניקות פאסיביות במגוון רחב של שיטות, שימוש במכשור אלקטרו תרפיה מגוון, קירור הברך לשם הפחתת הנפיחות והדרכה בתרגול יום יומי לשיפור היציבות, הגמישות ומסת השרירים של הברך.

בשלב שלאחר הניתוח כשתגיעו למכון הפיזיותרפיה עם סיכום הניתוח בכדי שהפיזיותרפיסט ידע איזו פרוצדורה ניתוחית ובאיזו שיטת ניתוח עברתם, הרופא יכתוב איזה תרופות קבלתם ומה המלצותיו הראשוניות לטיפול הפיזיותרפיה.

כעת יבצע הפיזיותרפיסט את הבדיקה שלו לשם השלמת האינפורמציה הנחוצה לו לשם קביעת סוגי הטיפול הדרושים לכם. הבדיקה תכלול טווחי התנועה שכפי הנראה תהיה מוגבלת לאחר הניתוח, כח השרירים שבטוח תיווצר חולשה לאחר הניתוח, יציבות מפרק הברך, עיון בבדיקות שתביאו עמכם לדוגמא ה- MRI   או ה- CT של הברך בדיקת היקפי הברך, בצקות הברך מצב הצלקת והתפרים בעקבות הניתוח. בסיום הבדיקה יסביר הפיזיותרפיסט למטופל מה היא התוכנית שהוא יצר במיוחד למצב הנוכחי.

הטיפול הפיזיותראפי מגוון וכולל שימוש בטכניקות ידניות לצד מכשור רפואית חבישות להורדת הנפיחות והדרכה בתרגילים עצמיים שיבצע המטופל בביתו או במכון הכושר שאליו הוא משתייך. התרגילים יכללו חיזוק מאסיבי של שרירי הברך המכופפים והפושטים, תרגול ליציבות ולשיפור התחושה העמקה proprioception sense במפרק הברך.


נכתב על ידי :

מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו. המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.