​ניתוח שבר במפרק המרפק

המרפק הינו מפרק מורכב ורגיש מאד. כל חבלה בו עלולה להסתיים בשבר או בקרע של גידים ורצועות. למפרק המרפק יש את הנטייה הגדולה ביותר מבין כל מפרקי הגוף לפתח הגבלות תנועה בנוסף לכאבים בזמן ניסיון להניע אותו.

האנטומיה של מפרק המרפק

המפרק בנוי משלוש עצמות מלמעלה עצם הזרועhumerus bone שמתחילה למעשה בכתף. שתי העצמות הנוספות שיוצרות את מפרק והן עצמות האמה הינן ה- ulna & radius שמתחילות במרפק ומסתיימות בשורש כף היד. את מפרק המרפק מפעילים קבוצות שרירים שנחלקן לארבע קבוצות שמבצעות תנועה בארבעה כיוונים שונים. קבוצת מכופפי המרפק elbow flexion muscles שהחשובים בהם הם שריר ה- biceps femoris ו- brachialis. מולם נמצאים קבוצת השרירים שאחראים על פשיטת [יישור] המרפק elbow extension muscles שהחשוב ביותר הוא שריר שלושת הראשיים triceps muscle. שתי קבוצות אלו שמבצעות את הכיפוף והיישור של המרפק בונות ומהוות את המסה בעיקרית של הזרוע. שתי הקבוצות הנוספות אחראיות על התנועה הסיבובית של האמה שמאפשרת לנו לבצע את התנועה של סיבוב היד כך שהיא תיפנה לכיוון התקרה או לחילופין תפנה לכיוון הרצפה. תנועות אילו נקראות בשם supination and pronation וקבוצות השרירים שמבצעות את הפעולה שתאפשר הפניית כף היד לכיוון התקרה נקראות supinator muscles ואילו הקבוצה שאחראית על סיבוב כף היד לכיוון הרצפה נקראת בשם קבוצת pronator muscle. בנוסף לכף המפרק מיוצב על ידי הקופסית וקבוצת רצועות שמתחברות מעצם לעצם ושתמיכתן וייצובן מאפשרת את ביצוע התנועה.

מה הם השברים האופייניים והשכיחים של המרפק?

מעורבות בחבלה בזמן פעילות גופנית במהלך העבודה הפיזית, חבלות בזמן פעילות ספורטיבית כגון משחקי כדור סל, כדור רגל ועוד ענפי ספורט שבהן ההתקלות אופיינית. תאונות דרכים בזמן נפילה מהאופנוע ועוד פעילויות יום יומיות פשוטות הן מהגורמים השכיחים ביותר לגרימת שברים במרפק.

חלוקה לשברים תוך מפרקים וחוץ מפרקים

אנו מחלקים את השברים לקבוצה הקשה יותר שהיא שברים תוך מפרקים שבה מעורבים המשטחים המפרקים הסחוסיים של העצמות, במקרה שבו השבר הוא תוך מפרקי הנזק גדול יותר ותוצאת השיקום והפיזיותרפיה מלכתחילה צפויות להיות פחות טובות וחלקיות. הקבוצה השנייה הינה קבוצת השברים החוץ מפרקים של עצמות המרפק, השברים עשויים לקראות בשליש הקרוב למפרק המרפק וחלק מהן גם עלולים לכלול שברי תלישה של הגידים המתחברים לעצמות.

ניתוחים במפרק המרפק

הניתוחים כוללים בדרך כלל קיבועים בעזרת פלטות וברגים, קשירת רקמות בעזרת חוטי קיבוע פנימיים, במקרה של שבר בעצם הזרוע תיתכן גם אפשרות של החדרת מסמר תוך לשדי שמוחדר לתוך החלל הפנימי של עצם הזרוע. ההחדרה מתבצעת מאזור המרפק מצדה האחורית של עצם הזרוע. הניתוחים מתבצעים בהרדמה מלאה ובמידה ולא מדובר בתפירת גידים, מומלץ לא לקבע את המרפק בגבס אלא לאפשר למנותח להתחיל מיד להניע את המפרק עקב הנטייה לפתח הגבלות תנועה ונוקשות. במקרים מהם החבלה גרמה להתרסקות עצמות המרפק ואי יכולת לשחזרן תיתכן אפשרות של השתלת מפרק מלאכותי כתחליף למפרק הטבעי שניזוק ללא תקנה. ניתוח שבר במפרק המרפק מתבצע בהרדמה נמלאה וההחלטה לגבי שיטת הניתוח נקבעת בדרך כלל ע"י מנהל המחלקה וצוות המנתחים.

פיזיותרפיה ושיקום לאחר ניתוח במרפק

לאחר הניתוח במידה והאיבר לא קובע בגבס מומלץ להתחיל בטיפול פיזיותרפיה עדין מיד למחרת הניתוח. אם במידה והושם גבס אז מיד לאחר הורדת הגבס צריך להתחיל בפיזיותרפיה. הטפולים עדינים ובשלב הראשון יכללו אך ורק הפעלה אקטיבית של המטופל בפיקוח ובהדרכת הפיזיותרפיסט. בשום פנים ואופן לא יבוצע טיפול פאסיבי וכמו כן אסור למטפל לגרום לכאב בזמן הטיפול או אפילו לאחריו. במידה ולא בוצע קיבוע עם מתכות ניתן לשלב גם טיפול בעזרת אלקטרו תרפיה כגון מכשירי אולטרה - סאונד מכשור לגירויים חשמליים עוריים מסוג transcutaneous electrical nerve stimulation שימוש בחימום ו / או בקירור. בשלב זה יקבל המטופל תרגילים עצמיים לבצע בבית שמטרתן לשמר את הטווח שהושג במהלך הטיפול. בשלב מתקדם יותר נתחיל בטיפולים פאסיביים במישורי התנועה החופשית של המרפק. וכמו כן יבצע תנועות פסיביות שבהם הפיזיותרפיסט יבצע תנועות תוך מפרקיות נלוות passive accessories movement שלא ניתן לבצען באופן אקטיבי על ידי המטופל. לסיום נתחיל לחזק את שרירי הזרוע האמה וכך היד המנותחת מאחר ולאחר התערבות כירורגית תמיד תיווצר הידלדלות של השרירים.

לקריאת מאמרים נוספים בקשר לפיזיותרפיה למרפק היכנסו לקישורים הבאים:

מהם טיפולי פיזיותרפיה למרפק טניס

מתי עושים גלי הלם למרפק טניס

טיפול פיזיותרפיה למרפק גולף