שבר במרפק אצל ילדים

הגדרת המושג שבר הינה הפסקת הרצף של העצם, כלומר ניתוק מלא או ניתוק חלקי בהמשכיות העצם. השבר יכול להיות חוץ מפרקי או תוך מפרקי כלומר או שהוא בעצם עצמה ולא מערב את אזור המפרק, או שהוא בתוך המפרק וזהו אזור שבו מתבצעת התנועה ולפיכך גם הסחוס התוך מפרקי נפגע וכן קיים סיכון לקריעה או למתיחת הרצועות המייצבות את המפרק. מצב נוסף הינו שבר פתוח שבו קצוות העצם החדות קרעו את הרקמות הרכות שמסביב כגון רקמות השרירי והעור העוטף מסביב. או שמדובר בשבר סגור ללא פגיעה חיצונית וניתן לזהות בליטה, נפיחות, בצקת ושטף דם עורי באזור השבר או באזור מרוחק ממנו.

האנטומיה של מפרק המרפק

מפרק המרפק מורכב משלוש עצמות, עצם הזרוע humerus bone  שמגיע מכיוון הכתף, ושתי עצמות האמה עצם הרדיוס radius bone ועצם האולנה ulna bone. שלושת העצמות הללו מאפשרות לנו לבצע מגוון תנועות שכולל כיפוף ופשיטה flexion and extension וכן תנועות סיבוביות סופינציה ופרונציה של האמה supination and pronation of forear. שלמות בצוע התנועות הללו חיוניות לנו עד מאד בתפקוד היום יומי שכולל תפקודים כגון אחיזה בכוס ושתיה, חיתוך סכין ומזלג, סיבון וחפיפה. ועד תפקודים מורכבים יותר בעבודה עם ידיים שהן בשימוש בכל תחומי החיים שלנו. לפיכך ברור עד כמה חשוב איחוי השבר בצורה מושלמת ושיקום תפקוד המרפק על ידי פיזיותרפיסט מוסמך שהתמחה בטיפול לאחר שבר במרפק אצל ילדים ואצל מבוגרים.

ההבדל בין שבר במרפק אצל ילדים לבין שבר במרפק אצל מבוגרים

בניגוד לשברים אצל המבוגרים הרי שיכולת השיקום של הילדים וחזרתם לתפקוד מלא גבוהה יותר, כלומר בעקבות שבר במרפק אצל ילדים שיקול הדעת האם לקבע או לנתח תלוי ראשית באזור השבר, האם מדובר בקצוות העצם שבהן נמצא אזור הצמיחה של העצם, או האם השבר הינו באמצע העצם, האם מדובר בשבר מלא שגרם לניתוק מלא של חלקי העצם או רק דובר בניתוק עטיפת העצם שבר שקרוי בשם שבר ענף ירוק greenstick fracture.

אזור הצמיחה של קצה העצם נקראים בשם Physis ובכל מקרה של שבר באזור זה יצטרך  האורתופד לבצע מעקב צמוד בכדי לזהות האם האזור נפגע ובעקבותיו תיתכן היצרות של עיוות בגדילת העצם ובהתפתחות הסחוס התוך מפרקי שחיוני מאד ליכולת הנעת המפרק במלא טווח התנועה. כמו כן מעקב צמוד אחר התפתחות החיבור של גוף נעצם מחייב שיקול דעת מקצועי האם לבצע התערבות כירורגית ולא להסתפק רק בקיבוע בעזרת גבס.

שברים במרפק המאפיינים אצל ילדים הם בעיקר שברים על קונדילרים supracondylar fracture humerus, כלומר זהו האזור שמעל למרפק בקצה התחתון של עצם הזרוע. הדרך שבה נגרם השבר הזה הינה נפילה על היד המיושרת תוך כדי הושטת היד לבלימה. לאומתם שברים באזור המרפק בקרב המבוגרים, שנגרמים עקב נפילה, הינם שברים תוך מפרקיים שכוללים מספר אזורים במרפק ואף עלולים להיות עם מספר רב של חלקים fracture with multiple bone fragments.

 לצפייה בסרטון המסביר את השברים במרפק אצל הילדים הקליקו על הקישור הבא:

https://www.youtube.com/watch?v=Z46LtJko9SY

שיקום שבר במרפק אצל ילדים

לאחר שהסתיים שלב האיחוי של השבר אם על ידי קיבוע בגבס או לאחר התערבות כירורגית בעזרת קיבועים פנימיים מתחיל השלב החשוב של פיזיותרפיה לשיקום תפקוד המרפק. מאחר ובעקבות הקיבוע החיצוני עם הגבס או הקיבוע הפנימי שנעשה בניתוח המרפק איבד את יכולת ההנעה שלו והשרירים המפעילים אותו שהם שרירי האמה והזרוע אבדו את כוחם, חיוני מאד שלב השיקום של המרפק.

בדיקת פיזיותרפיסט לאחר שבר במרפק אצל ילדים

בבואכם אל הפיזיותרפיסט הביאו עמכם את כל התיעוד הרפואי כולל צילומי רנטגן, והדמיות נוספות כגון CT או MRI במידה ויש לכם. הפיזיותרפיסט יצפה בבדיקות ויקרא את סיכום חדר הניתוח בכדי להבין מה התהליך שעבר ילדכם עד כה, כמו כן הוא יבדוק את המרפק ויתרשם מטווח התנועה האקטיבי והפאסיבי של המרפק לכל כיווניו שהם כאמור  כפיפה ופשיטה, סופינציה ופרונציה. כמו כן, יבדקו המפרקים מעל ומתחת למרפק שהם מפרק בכף מעל ומפרק שורש כף היד שמתחת למרפק.

טיפולי פיזיותרפיה לשיקום שבר במרפק אצל ילדים

הטיפול יכלול הפעלה פאסיבית עדינה וללא כניסה לטווח הכואב, הפעלה אקטיבית שיבצע המטופל וגם היא ללא גירוי וללא יצירת כאב. במידה ולא בוצע קיבוע פנימי על ידי מתכות נוכל גם לשלב טיפול אלקטרו תרפיה מותאם אישית למצב המרפק. ולסיום נדריך את ילדכם בתרגול עצמאי בבית.

לקריאת מאמרים נוספים היכנסו לקישורים הבאים:

הבנת האנטומיה של המרפק

דלקות בגידי המרפק

התאמת הפיזיותרפיה לסוגי השברים המרפק