דלקת במפרק הלסת

מפרק הלסת פעיל במהלך 24 שעות היממה במגוון רחב של תפקודים, החל מתנועות שקשורות באכילה, בדיבור ודרך תנועות כגון נשימה עמוקה ופיהוק. בכל אחת מהפעולות הללו מבצע מפרק הלסת תנועה מגוונת שכוללת הן פתיחה וסגירה של הפה, הן תנועה צדית מצד לצד של הלסת התחתונה מול הלסת העליונה והן תנועת החלקה קדימה ואחורה של הלסת התחתונה ביחס ללסת העליונה שהיא קבועה ומהווה חלק בלתי נפרד מהגולגולת. 

מפרק הלסת מופעל על ידי מערכת שרירים מאסיבית שעוטפת אותו ושמתחברת גם לכיוון חוליות הצוואר. בתוך מפרק הלסת בין המשטחים של הלסת התחתונה והלסת העליונה קיימת דסקית קטנטנה שבמהווה מעיין מתווך בין משטחי המפרק שהם עטופים ברקמת סחוס. בכל המבנה המורכב הזה על חלקיו עלולה להיווצר דלקת במפרק הלסת השמאלי, או דלקת במפרק הלסת הימני, ואז בהתאם לצד הפגוע נחוש את הכאב כלומר בצד ימין או בצד שמאל של מפרק הלסת.

סובלים מסימנים של דלקת במפרק הלסת השמאלי או הימני ? 

אל תהססו צרו קשר: לחצו כאן להתייעצות


כאבים במפרק הלסת שמקרינים בצורת כאבי ראש ופנים

למעלה מ-6 אחוזים מהאוכלוסייה יסבלו מכאבים במבנה מפרק הלסת שעלול להיגרם או מהמפרק עצמו, כלומר מהמשטחים המפרקיים שבתוך המפרק, או מהדסקית התוך מפרקית שעלולה להיצבט בתוך חלל המפרק ואף להגיע למצבים קיצוניים של קרעים חלקיים בסיבים שמרכיבים את הדסקית. בנוסף לכך הכאבים עלולים לגרום להיווצרות דלקת במפרק הלסת השמאלי או בימני ולערב מבנים כגון שרירי הלעיסה שמפעילים את מפרק הלסת בתפקודיו הרבים, או אף לערב את המבנים של עמוד השדרה הצווארי שכולל את הדיסק הבין חולייתי, או את שרירי הצוואר שקשורים לשרירי הפנים, או את העצבים של עמוד השדרה הצווארי כאבים אילו אף עלולים לגרום לכאב מוקרן לכיוון הראש והפנים באזורי הרקות, אזור העורף ובסיס הגולגולת ואף לכיוון המצח והפנים עצמם. תופעות אלו בטעות מוגדרות בתור מיגרנות migraine או כאב ראש מסוג tension headache שלא מגיב לטיפול תרופתי קונבנציונלי אלא מחייב טיפול על פיזיותרפיה שתבוצע ע"י פיזיותרפיסט שמתמחה בטיפולים במפרקי הלסת.

הסימנים והסימפטומים של דלקת במפרק הלסת השמאלי

דלקות כרוניות ואקוטיות שתגרומנה להופעת כאבים במפרק הלסת נגרמות עקב מספר גורמים והם: שחיקה וגירוי תוך מפרקי ושינויים אוסטאוארטריטיים osteoarthritis של הסחוס התוך מפרקי, סיבה נוספת שידועה כהפרעה שסובלים ממנה למעלה ב – 30% מאוכלוסיית העולם הינה שחיקת שיניים והידוק שיניים בזמן השינה Bruxism, תופעה נוספת הינה על רקע שרירי וכמו כן על רקע וסקולרי ועיצבי. התסמינים הינם כאב בזמן פיהוק, נגיסת מזון קשה וגדול, כאב מקומי באזור המפרק שמקרין לכיוון הפנים, האוזניים, העורף, הרקות. סימן נוסף הינו היווצרות הגבלת תנועה בזמן פתיחת הפה, פתיחה תקינה שלא צריכה לגרום לכאב הינה פתיחה של 4 – 6 סנטימטר, בבדיקה ימצא הפיזיותרפיסט המטפל חוסר סימטריה בתנועת המפרק לפתיחה, להנעת הפה ימינה ושמאלה, ובזמן תנועת החלקה קדימה יזהה הפיזיותרפיסט חוסר סימטריה בין הצדדים. בזמן מישוש מפרק הלסת תיתכן תחושת נוקשות ואף יופק כאב נקודתי, כמו כן במישוש הצוואר תתגלה נוקשות ועווית שריר muscle spasm ואף הגבלת תנועה בבדיקת טווחי התנועה של חוליות הצוואר ונוקשות בזמן מישוש התנועה התוך מפרקית של מפרקי חוליות הצוואר.

טיפולי פיזיותרפיה למפרקי הלסת

אם אובחנה דלקת במפרק הלסת השמאלי והסימנים הינם כאב בזמן הנעת המפרק יבצע הפיזיותרפיסט תחילה בדיקה קלינית נרחבת, שתכלול תשאול מקיף לגבי ההיסטוריה של הבעיה, האם נגרמה עקב חבלה או חריקת שיניים בלתי נשלטת ובלתי מוגנת על ידי סד מתאים, או האם המטופל היה מעורב בטיפול שיניים שחייב אותו בפתיחת הפה בצורה מוגזמת ולאורך זמן רב כגון בזמן עקירת שן, טיפול שורש, השתלת שיניים. לאחר מכן, ימדוד הפיזיותרפיסט את טווחי התנועה של המפרק לכל כיווניו, בשלב הבא ימשש את המפרקים מצדם החיצוני בזמן מנוחה ובזמן ביצוע תנועות וכן מישוש המפרק מתוך הפה. המישוש יכלול גם את שרירים הפה את חוליות הצוואר ושרירי הצוואר. הפיזיותרפיסט יאתר את מקור הבעיה ויתאים טיפול שיותאם כאמור לפי ממצאי הבדיקה, לכן נהוג להגדיר כי הצלחת הטיפול תלויה ב – 70% בבדיקה מדויקת. הטיפול יכלול שילוב בין טיפולים ידניים פאסיביים למפרק הלסת, שימוש במכשור אלקטרו תרפיה מותאם לבעייתכם, אם יזהה הפיזיותרפיסט שקיים קשר בין מפרק הלסת לבין חוליות הצוואר יותאם טיפול לחוליות הצוואר. כמו כן ידריך הפיזיותרפיסט את המטופל בסדרת תרגילים ספציפיים לבעיה של המטופל.

הקשר בין שרירי הלעיסה לשרירי הפנים משמעותי מאד בכל התפקוד היום יומי שלנו כגון דיבור, צעקה, התרגזות והידוק שיניים. קבוצת שרירי הפנים שאחראית על הבעות הפנים קשורה בעקיפין למפרק הלסת ונמצאת בקשר עם שרירי הצוואר הקדמיים והאחוריים. התלונות האופייניות הינן כאב בזמן פיהוק, נגיסה גדולה, חריקות ואף נעילה פתאומית ללא יכולת שחרור הפה. טיפול לשלב החריף שיכלול הורדת נפיחות ע"י קירור, גירויים חשמליים, חבישות מותאמות. בכדי לקבוע את הטיפול הדרוש עלינו תחילה לבצע בדיקה מדויקת ולמדוד את טווחי התנועה המגוונים של המפרק ולהשוות בין שני המפרקים שתלויים האחד בשני, מדידה מדויקת שתעשה באמצעות מיקרו מטר מאחר והשינויים לפעמים ברמה של מילימטרים ספורים. עלינו לבדוק את כוח השרירים ולהשוות בין שני הצדדים. עלינו לבדוק את מתח והתכווצות שרירי הצוואר ואת נוקשות מפרקי עמוד השדרה הצווארי. טיפול פיזיותרפי מתייחס לממצאי הבדיקה וכולל לפי הצורך:

  • פיזיותרפיה מסוג, טיפולים מנואליים עדינים להגדלת טווח התנועה
  • פיזיותרפיה מסוג, חיזוק השרירים שנמצאו כחלשים
  • פיזיותרפיה מסוג, טיפול אולטרא סאונד לאזור המפרק
  • פיזיותרפיה מסוג, הדרכה בתרגול עצמי בבית

בנוסף קיימים טיפולים רפואיים נוספים כגון שטיפת המפרק וסדי לילה למניעת שחיקה.

סובלים מסימנים של כאב נוקשות חוסר סימטרייה משני צידי מפרקי הלסת ?

אל תחששו פנו אלינו לשם קבלת ייעוץ חינם.

 צרו קשר: לחצו כאן להתייעצות


המאמר נכתב על ידי : 
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.

לקריאת מאמרים נוספים הקשורים למפרק הלסת, צוואר וכאבי ראש היכנסו לקישורים הבאים:

כאבי צוואר ולסתות הסיבות והקשר ביניהן

תרגילי פיזיותרפיה למפרק הלסת

איך מטפלים בלסת תפוסה