לסת תפוסה – הגורמים והטיפול המומלץ
הרבה מטופלים מגיעים למרפאתי עקב בעיות במפרק הלסת. בדרך כלל הרוב פונים תחילה לרופאים שהמומחיות שלהם היא רופאים לתחום פה ולסת, התלונה האופיינית היא כאבים, תחושת לסת תפוסה, תחושת נוקשות, תחושת חריקות בזמן פתיחת הפה, תלונות מצד בן הזוג על חריקות בלילה תוך כדי השינה, הרגשה שאינני מסוגל לפהק פיהוק רחב ושאין באפשרותי לנגוס נגיסה גדולה במזון קשה כגון תפוח. תלונה נוספת שכאשר אני אוכל מזון קשה ומוצק כגון גרנולה שלא הספיקה להתרכך אני מרגיש בכל פעם שאני לועס ומועך את הגרנולה תחושת רחשים, קליקים וכאב יחד עם עקצוץ שנשמע מאזור המפרקים של שתי הלסתות או ממפרק לסת בצד אחד.
למה יש נטייה להרגיש לסת תפוסה
תחושה של לסת תפוסה יכולה להיגרם או מחבלה קשה כגון נפילה על חפץ נוקשה, תאונת דרכים, פתיחת הפה למשך זמן ממושך אצל רופא השניים לצורך טיפולים ממושכים כגון טיפולי שורש, אורתודונטיה, פיהוק רחב לא מבוקר, לעיסת מזון קשה ובנגיסה רחבה, כעס שגורם לנו לסגור שיניים בצורה מוגזמת, מצבים נפשיים שבאים לביטויים בצורך להדק שיניים.
למידע נוסף על לסת תפוסה ושאלות נוספות לחצו כאן להתייעצות
מה מייחד את מפרקי הלסת מייתר מפרקי הגוף
מפרקי הלסת הם מפרקים מיוחדים בצורתם ובתפקודם וזאת מאחר והמבנה האנטומי שלהם ייחודי ושונה מכל מפרקי הגוף. החלק של המפרק שנמצא בתנועה הוא הלסת התחתונה כי הלסת העליונה לא זזה אלא היא במקום כחלק מכל הגולגולת. הדסקית התוך מפרקית של מפרק הלסת עושה את המפרק למיוחד ומאפשרת לתנועה כל כך מגוונת של מפרק הלסת שחשובה לנו כל כך בלעיסה המזון שאנחנו רוצים לפורר ולכתוש לרמה של סיבים ופרורים וזאת עם תערובת הנוזלים של המזון ועם הרוק שמופרש לתוך חלל הפה בכדי לסייע ללעיסה ובכדי לגרות את חיישני הטם שפזורים על פני הלשון ובאזורים מסוימים שבלוע ובחייך. כמו כן מפרק הלסת משתתף בכל פעילות נוספת של דיבור, פיהוק, נשימה דרך הפה ועוד הבעות פנים נוספות שפתיחת הפה קשורה בהם כגון צעקה, הבעת תמיהה בזמן שאנחנו פוערים את הפה.
מה הבדיקות שצריך לעשות למפרק לסת תפוסה
הבדיקות שעושה הרופא כוללות צילומי רנטגן לפנים שכוללות את מפרק הלסת הימני ומפרק הלסת השמאלי, במצב פתיחה ובמצב סגירה של הלסתות, כמו כן ניתן לצלם שהפה בהטיה ימינה וכן בהטיה שמאלה, תנוחה נוספת היא שהלסת התחתונה מקודמת קדימה ביחס ללסת העליונה שהיא קבועה כחלק מהגולגולת. תנוחות סילום מגוונות אלו נותנות לנו תמונה מדויקת שמאפשרת לראות את המנח של המפרק הכאוב והתפוס ביחס למפרק השני שהוא חופשי. בעזרת הצילום ניתן גם לראות את הסחוסים של המפרקים וכן את המיקום של הדסקית התוך מפרקית בכל אחד ממפרקי הלסת. בדיקות נוספות שניתן לעשות הן הדמיה מסוג סי טי או מסוג MRI לשתי הלסתות שאנחנו מתלוננים עליהן.
מהם הטיפולים לכאבים ולתלונות של לסת תפוסה
טיפולים פולשניים על ידי רופא כגון הזרקות לתוך מפרק הלסת מתוך כוונה לשטוף את המפרק מגופים חופשיים כגון חלקי סחוס תוך מפרקי או חלקי דסקית שנקרעה ונתקעה בין משטחי הסחוס של המפרק. הטיפולים הללו מתבצעים בדרך כלל תחת הרדמה חלקית של האזור בתנאים של חדר ניתוח מתוך חשש לזיהום, ולאחר מכן נדרש המטופל ליטול תרופות אנטי דלקתיות ולהיעזר בסד לילה בכדי להפחית את הלחץ הלא מבוקר שנוצר תוך כדי השינה שמפעיל לחצים בזמן הסגירה של הפה. במצבים קיצוניים יש צורך בהתערבות כירורגית קשה ורחבה יותר.
טיפולים שאינם פולשניים ולא חודרניים אלא חיצוניים שיינתנו על יד פיזיותרפיסט מוסמך מטעם משרד הבריאות, מאחר וגם בקרב אילו שמגדירים את עצמם כפיזיותרפיסטים ישנם הרבה מתחזים. טיפולי הפיזיותרפיה נועדו להקטין את כיווץ השרירים שגורמים לתחושת לסת תפוסה וכן הם ישפרו את טווחי התנועה של המפרקים. הטיפולים כוללים טכניקות ידניות שיעשו מתוך הפה ומחוצה לו מסוג מוביליזציות ומניפולציות עדינות למפרקי הלסת. בנוסף ישתמש הפיזיותרפיסט במכשור מסוג אולטרה סאונד שיחדיר לתוך המפרק ולתוך השרירים המכווצים שמהדקים את הלסת גלי קול בתדירות 1-3 מגה הרץ שתפקידם להוריד את הספאזם של השרירים שמהדקים את הלסתות. ולסיום יתדרך הפיזיותרפיסט את המטופל בתרגילים ובכלים ליום יום מבחינת מה מותר ומה אסור לעשות.
הטיפול הפיזיקאלי המומלץ ללסת נעולה
לשם קבלת טיפולי פיזיותרפיה למפרק הלסת על פיזיותרפיסט תחילה לבצע אבחון ובדיקה שכולל: בדיקה מדויקת של טווחי התנועה הרבים של המפרק הימני ושל המפרק השמאלי, להשוות בין התנועות של שני המפרקים שעובדים האחד בסנכרון לשני, באמצעות מיקרו מטר אנו מודדים את הפתיחה של המפרק ברמה של מילימטרים בודדים.
נבדוק כוח שרירים ונשווה בין הצדדים.
נבדוק את טווחי התנועה הפאסיביים של המפרק הימני לאומת המפרק השמאלי, נחפש חוסר התאמה בין התנועות האקטיביות בשני הצדדים ונחפס חוסר סימטריות בין התנועות המורכבות של מפרק הלסת שהן: פתיחה, הסטה יחמיה, הסטה שמאלה, תנועת החלקה קדימה ותנועת החלקה אחורה של הלסת התחתונה mandible bone ביחס ללסת העליונה temporal bone.
הקשר בין חוליות הצוואר לשרירי הצוואר ולשרירי הפנים מחייב את הפיזיותרפיסט לבדוק את תנועת הצוואר, נוקשות שרירי הצוואר ומישוש תנועה בין חולייתית של חוליות הצוואר c1-c7. כמו כן נבדוק את נוקשות השכמות והכתפיים.
על פי ממצאי הבדיקה נבחר את טיפול פיזיותרפיה המתאים לממצאי הבדיקה:
פיזיותרפיה שתכלול טיפולים ידניים [מנואליים] עדינים לשיפור טווחי התנועה של מפרק הלסת ושל מפרקי החוליות הצווארים. לפי הצורך נוסיף חיזוק השרירים החלשים. טיפולים אלקטרו – תרפיה כגון ultrasound למפרק ולשרירים שסביבו. ולבסוף הדרכה בתרגילים לבית.
אם בזמן פתיחת הפה אתם שומעים חריקות וכואב לכם, התקשרו אלינו ונייעץ לכם מה לעשות.
למידע נוסף על לסת תפוסה ושאלות נוספות לחצו כאן להתייעצות
המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.
לקריאת מאמרים נוספים על מפרק הלסת היכנסו לקישורים הבאים:
למה תחושת לסת תפוסה נותן גם הרגשה של צוואר תפוס