תסמונת מפרק הלסת

מפרק הלסת temporomandibular joint TMJ נמצא מלפנים לנקב השמיעה, בכל תנועה שאנחנו מבצעים עם הפה בתפקודים כגון דיבור, פיהוק, פתיחת פה לנגיסה רחבה, לעיסה, מפעילות קבוצות שרירים את מפרק הלסת תחילה לפתיחה ואחר כך לסגירה וכן לתנועות לעיסה שהן תנועות סיבוביות של הלסת התחתונה ביחס ללסת העליונה. 

כמו כן, מפרק הלסת מסוגל לבצע תנועת הסעה קדימה protraction movement או תנועת הסעה אחורנית של הלסת התחתונה ביחס ללסת העליונה retraction movement. תנועות מגוונות אילו שאנחנו מבצעים במהלך החיים 24/7, כי גם תוך כדי השינה אנחנו ממשיכים להפעיל ולהניע את מפרק הלסת,  גורמות לנזק שחיקתי למשטחי המפרק ולדסקית התוך מפרקית.

הסיבות להופעת תסמונת מפרק הלסת

קימות סיבות רבות להיווצרות התסמונת והן חבלות כתוצאה מפגיעה ישירה לדוגמא במהלך תאונת דרכים, חבלה בזמן השירות הצבאי, חבלה בזמן פעילות ספורטיבית. 

גורם נוסף הינה שחיקת המפרק עקב נטייה לחריקת שיניים תוך כדי השינה, גורם נוסף שעלול לגרום לכאבים במפרק הלסת הינו חוסר איזון שרירי בקבוצת השרירים המפעילים את מפרק הלסת באופן ישיר או עומסים בשרירים הנלווים שקשורים בעקיפין לשרירי הצוואר הקדמיים splenius cervicis ו- scalenus ו- omohyoideus כגון שריר sternocleidomastoid ולשרירי הצוואר האחוריים שמחוברים בין כל זיזי חוליות הצוואר, אל השרירים המפעילים את השכמות trapezius ושריר מרים השכמה levator scapulae שנמצא מאחורנית ומתחבר אל הפינה הפנימית של עצם השכמה ובלועזית ה- scapulae. 

כמו כן יתכנו פתולוגיות כגון גידולים שפירים ו / או גידולים ממאירים שפוגעים בעצמת מפרק הלסת. כלומר סוגי הנזקים מעידים על מורכבות הבעיה והטיפול שיתאים ופתרון תסמונת מפרק הלסת.

להכרת תסמונת מפרק הלסת צפו בסרטון הבא:


ארבעת סוגי המבנים שחשודים ביצירת תסמונת מפרק הלסת

במסגרת הגורמים שיצרו את הנזק במפרק הלסת ניתן לשייך לאחת מהקבוצות הבאות:

בעיה מפרקית שעלולה לפגוע הן ברקמות הרכות של המפרק כגון הדסקית התוך מפרקית או הרצועות המייצבות את המפרק או הקפסולה שעוטפת את המפרק ובתוכה נמצא הנוזל הסינוביאלי התוך מפרקי.

הגבלת תנועה מפרקית גרמית שמלווה בקליקים, באי יכולת לפתוח את הפה ובכאבים בכל ניסיון של פתיחה ולעיסה עם המפרק, ניתן גם למנות בקבוצה זו את חריקות השיניים במהלך השינה.

בעיה שרירית כפי שצוין בתחילת המאמר קבוצות השרירים הישירים והעקיפים יכולות ליצור תופעת התכווצות שרירים הגנתית protective muscle spasm או נקודות טריגר trigger point בשרירים הללו.

קבוצת הכאבים המוקרנים מהצוואר אל מפרק הלסת שילווה גם בתחושת נוקשות צווארית עייפות ולחץ באזור העורף.

חשים כאב, נוקשות, תפיסות ואי נוחות בלסת בשרירי הלעיסה ובצוואר אל תהססו ופנו אלינו

סטטיסטיקות ומספרים בקשר עם תסמונת מפרק הלסת

קיים אחוז גבוה קרוב ל-47% מהאוכלוסייה בגיל הביניים 22 – 44 שנים שהתלוננו לפחות פעם אחת בשנה על כאבים, חריקות, נוקשויות, במפרק הלסת. לחלק גדול מאותם אנשים ניתן למצוא סימנים מחשידים ראשוניים בזמן ביצוע צילומי רנטגן, צילום שיניים פנורמי, הדמיית CT או הדמיית MRI. נשים סובלות יותר מגברים מתסמונת מפרק הלסת ביחס של 1/4.5 של נשים יותר מגברים, הדעה הרווחת היא שהמקור להופעת אחוז גבוה יותר אצל נשים ביחס לגברים היא הסיבה ההורמונלית שפוגעת בדסקית התוך מפרקית.

אבחנה ובדיקת מפרק הלסת

בבואכם אל הפיזיותרפיסט יתשאל אתכם תחילה בסדרת שאלות לגבי ההיסטוריה של בעייתכם, האם הבעיה טרייה רק מהימים האחרונים או שאולי אתם כבר גוררים אותה מספר חודשים, האם סבלתם בעבר מכאבים או מחריקות, או מנוקשות במפרק הלסת, האם קדמה להתקף הנוכחי דלקת במפרקים אחרים, או האם הכאבים מקרינים לפנים, האם גם הצוואר כאוב או נוקשה, האם טופלתם לאחרונה על ידי רופא שיניים או שיננתי ונאלצתם לפתוח את הפה רחב ולמשך זמן ממושך, האם קבלתם לאחרונה טיפול תרופתי כל שהו.

בשלב הבא של הבדיקה יבדוק הפיזיותרפיסט את טווחי התנועה של הצוואר, חגורת הכתפיים, ימדוד את טווח הפתיחה של הפה, יבדוק האם קיים חוסר איזון בין מפרק הלסת הימני לבין מפרק הלסת השמאלי, האם בזמן הפעלת הפה לכל הכיוונים יחוש הפיזיותרפיסט חריקות או קפיצה של אחד ממפרקי הלסת, האם יזהה עווית שרירית הגנתית  בשרירי הלעיסה בסמן הפה.

טיפול פיזיותרפיה עקב תסמונת מפרק הלסת

כעת לאחר הבדיקה יתאים הפיזיותרפיסט את הטיפול המתאים לכם וישתמש בשיטות טיפול ידניות, מכשור אלקטרו תרפיה ובהדרכת תרגילים לבעייתכם. הטיפולים יכללו לפי הצורך ולפי ממצאי הבדיקה את מפרקי הלסת, את שרירי הלעיסה, את חוליות הצוואר, את שרירי השכמות והצוואר הקדמיים.

לקריאת מאמרים נוספים העוסקים בבעיות מפרק הלסת והצוואה כנסו לקישורים הבאים:

מה הקשר בין כאבים במפרק הלסת לבין מבני הצוואר

תרגילים עצמיים למפרק הלסת

לסת תפוסה והטיפול לשחרור הלסת