סימפטומים לפריקת לסת

8% - 31% מהאנשים חורקים שיניים בזמן השינה, 6% - 14% מהאוכלוסייה הבוגרת חשים כאבים, חריקות, קליקים, נוקשות ומתח בשרירי הלעיסה שבאזור מפרק הלסת. לחלק גדול מאנשים אלה בזמן פתיחת הפה למפתחת מקסימאלי יש תחושה שהפה קופץ הצידה ואז חוזר למקום בזמן סגירת הפה. אחוז קטן מהם סובלים מחוסר יציבות של מפרק הלסת, חלקם חשים כאב חד ודקירה בזמן פיהוק רחב, חלקם חשים את הכאבים דווקא בזמן נגיסה ולעיסה של מזון קשה כגון גרנולה או בזמן פתיחה רחבה לנגיסת תפוח גדול וקשה. אחוז קטן סובל מתת פריקה בזמן הפתיחה ואחוז אף יותר קטן יסבלו מפריקת לסת .

האנטומיה של מפרק הלסת

בכדי להבין למה נוצרת פריקת לסת ומהם הסימפטומים והסימנים של הבעיה, צריך להכיר תחילה את המבנה האנטומי של המפרק המורכב TMJ.
מפרק הלסת הינו מפרק מורכב מאד שמשתתפים בהפעלתו שתי עצמות הלסת החלק התחתון שהוא זה שנע כלפי החלק העליון שהוא היציב ומהווה חלק מהגולגולת, הלסת התחתונה נקראת בלועזית  Mandible  והלסת העליונה שנקראת בלועזTemporalis   ובין שתי עצמות ישנה דסקית קטנה ורכה שנקראת בשם intra articular disc of t.m.j .
בכל פעולה של תנועת הפתיחה והסגירה של הפה מופעל מפרק הלסת ועקב כך עצם הלסת התחתונה [Mandible] זזה כלפי מטה ואחורה ולאומת זו החלק העליון של מפרק הלסת כלומר עצם הגולגולת קבועה במקומה. אנו מזהים 6 תנועות המתבצעות במפרק בשישה כיוונים שונים: סגירה ופתיחה של המפרק, החלקה צדדית לשני הצדדים ימינה ושמאלה, הנעה לכיוונים קדימה ואחורה של עצם הלסת התחתונה כלפי העצם הקבועה [Temporalis].
לשם ביצוע התנועות הללו אנו זקוקים למערכת שרירים שתפעיל את מפרק הלסת במגוון רחב של התנועות הללו. השריר המאסיבי והחזק ביותר בגופנו שתפקידו להדק את הלסתות האחת לשנייה הוא השריר Masseter  שריר זה מסוגל להחזיק את כל כובד משקלנו בזמן תלייה באוויר ואחיזת תושבת הדוקה בין שיננו. כדוגמא נציין את הלהטוטנים שבקרקס שנשארים תלויים ואחוזים האחד בשני בעזרת הלסתות המהודקות.

מה ההבדל בין פריקת לסת  לבין תת פריקה של מפרק הלסת

בדרך כלל פריקת הלסת ובלועזית TMJ dislocation  נגרמת עקב חבלה קשה שבעתיה הפה נפגע ממכה וזעזוע חזקים כגון בזמן אגרוף, בזמן תאונת אופנוע כאשר רוכב האופנוע עף ונוחת על הפנים, או בזמן נפילה מגבהים. העוצמה המופעלת על מפרק הלסת שיכולה לגרום לפריקת המפרק צריכה להיות חזקה מאד ובחלק מהמקרים נזהה גם שבר של משטחי המפרק, או אף קרע מלא או חלקי של הדסקית התוך מפרקת. מקרים אילו של פריקת הלסת שבהן נזהה שהפה יצא מאיזון ושנוצרה בליטה בצק אחד ושקע בצד השני מחייב לבצע תחילה צילום רנטגן וצילום פנורמי של כל הפה לשם זיהוי שברים, במידה ולא נזהה שברים אז בהרדמה מלאה יבצע המומחה לפה ולסת החזרה של המפרק למקומו reduction of TMJ . לאחר החזרת המפרק למקומו יקובע המפרק בעזרת סד תומך בכדי לאפשר לנזק אם כשבר או כפגיעה במשטחים הסחוסיים של המפרק לנוח ולהחלים. במקרים מסוימים במידה וזוהה גם נזק לדסקית כגון קרע או דחיסה של הדסקית יתכן וגם יתבצע ניתוח בהרדמה מלאה לשחזור המפרק על כל חלקיו.
לאומת זאת מצב של תת פריקה של מפרק הלסת הינו מצב שבו בזמן פתיחת הפה תנועה הלסת התחתונה הצידה וישמע קליק חד מלווה בכאב ואז במהלך סגירת הפה שוב ישמע רעש חזק והפה ייסגר בקפיצה חזקה מלווה בכאבים. בניגוד לפריקה הרי שהתת פריקה יכול לחזור למקומו לבד וללא צורך בהרדמה. גם במקרה זה יש צורך בבדיקה ובהדמיות כגון CT  או MRI   או צילום רנטגן פנורמי מתוך צפייה לזהות נזק גדול.

מרגישים שהלסת כאילו לא במקום וכאילו שהיא זזה ממקומה ולא נסגרת הייטב, אל תהססו ופנו אלינו באמצעות הטופס

טיפול פיזיותרפיה לנוקשות ולכאבים במפרק הלסת ובלועזית  Temporomandibular JOINT 

פרק הלסת הינו מפרק מורכב העשוי מחיבור בין שתי עצמות, מתחת עצם הלסת- Mandible ומעל הגולגולת Temporalis ובניהם נמצאת דסקית רכה. בזמן שמתבצעת תנועה במפרק הלסת עצם הלסת [Mandible] נעה בו בזמן שעצם הגולגולת קבועה. אנו מזהים שש תנועות יסודיות המתבצעות בתוך המפרק: פתיחה וסגירה החלקה לשני הצדדים והנעה קדימה ואחורה של הלסת ביחס לעצם הגולגולת [Temporalis]. את מפרק הלסת מפעילה קבוצת שרירים גדולה שבאמצעותה אנו מסוגלים להפעיל את המפרק על מגוון תנועותיו הרבות. השריר העיקרי ונחזק שמהדק את הלסת הוא ה-Masseter שריר חזק בעל הכוח החזק ביותר מכל שרירי הגוף לחתך של סמ"ר וכדוגמא הלוליינים בקרקס שתלויים אחוזים האחד בשני בעזרת רצועה שאחוזה בפיהם. מצב של חריקות וכאבים בזמן פתיחת הפה בצורה מוגזמת אם בפיהוק או בזמן טיפול אצל רופא השיניים עלול לגרום לכאב חד, תחושת נוקשות והגבלת תנועה במפרק הלסת. בשלב הבא תיתכן תחושה שהפה לא נפתח בצורה מאוזנת אלא יש מעין סטייה ובריחת הפה לצד אחד בזמן הפתיחה ולצד השני בזמן סגירת הפה. תופעות אילו יגרמו לנוקשות, הגבלת תנועה, חריקות ובעתיד גם לתת פריקה ועד לפריקה מלאה.

טיפול פיזיותרפיה לאחר פריקת לסת ולאחר תת פריקת מפרק הלסת

בבואכם אל פיזיותרפיסט שמתמחה בטיפול בלסת הביאו אתכם את כל הממצעים הרפואיים שבידכם כגון סיכומים מהרופא או מחדר הניתוח, הדמיות שבצעו לכם והמלצות שקבלתם לגבי המשך הטיפולים. הפיזיותרפיסט יבדוק את וימדוד טווחי התנועה את הסימטריה שבין שני הצדדים ויתאים טיפול. טיפולי הפיזיותרפיה יכללו הפעלות פאסיביות ידניות שבהם אתם לא תעשו כל תנועה אלא הפיזיותרפיסט יניע את המפרקים במשורים הדרושים. בנוסף לכך תקבלו טיפולים באמצעות מכשור אלקטרו תרפיה והדרכה לתרגול עצמי בבית.
שילוב של ניתוח מוצלח ושיקום מקצועי יאפשרו לכם לחזור לתפקוד מלא של מפרק הלסת.


לקריאת מאמרים נוספים הקשורים במפרק הלסת היכנסו לקישורים הבאים:

תחושת לסת תפוסה קשורה גם להרגשת צוואר תפוס

הקשר שבין הצוואר והלסת

תרגילים עצמיים להפעלת מפרק לסת