דליפת שתן אצל נשים

בריחת שתן בקרב נשים

בריחת שתן הינה הפרשה בלתי נשלטת של שתן. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי 95% נשים בגיל יותר מ- 20 שנה חוו את התופעה לפחות פעם אחת בחייהן. לכ- 45% מהנשים בריחת השתן הפכה לבעיה רצינית. התופעה מתרחשת לרוב החל מגיל 30-35 ולעיתים קרובות מלווה בהפרעות רגשיות.

הגורמים העיקריים לבריחת שתן בקרב נשים הם: הפרעות בעצבוב מרכזי או פריפרי של שלפוחית השתן עקב טראומות או דלקות בעמוד השדרה, הפרעות במחזור הדם של שלפוחית השתן, טרשת נפוצה, ניתוחים באברי האגן, השמנה, דלקות כרוניות, הרמת משקולות כבדים, וסוכרת. עם תחילת גיל המעבר גוף האישה עובר שינוי הורמונלי שגורמים לרפרוף שלפוחית השתן והסוגר שלה. כמו כן, לידה ממושכת או קשה, או לידות מרובות עלולות לשנות את הרגישות של רצפטורים בשלפוחית השתן. כתוצאה מכך הם אינם יכולים להגיב כראוי לדחפים העצביים של מערכת העצבים ומתחילים לפעול במצב עצמאי.

מבדילים בין כמה סוגי בריחת שתן: בריחת שתן במאמץ – הסוג הנפוץ ביותר, בריחת שתן הנגרמת מדחף, בריחת שתן עקב מלאות השלפוחית, בריחת שתן עקב בעיה תפקודית.

הפרעה בתפקוד שלפוחית השתן מתבטעת בשחרור כמויות שתן בזמן שיעול, צחוק, מאמץ שרירי הבטן, עיטוש, ריצה – נקראת בריחת שתן במאמץ. הסיבות הפיזיולוגיות לכך הן: הריון, לידות או מנופאוזה.

דליפת שתן בקרב נשים

כאשר חשים בדחף בהול להשתנה ואין ביכולתכם להתאפק– מדובר בבריחת שתן הנגרמת מדחף. הסיבות שלה הן דלקות בדרכי השתן, מחלות אלצהיימר, פרקינסון, טרשת נפוצה או שבץ מוחי.

אם מבקרים בשירותים לעיתים קרובות וכל פעם יש הרגשה של שלפוחית שתן מלאה – זהו סימן לדליפת שתן עקב מלאות יתר של השלפוחית. הסיבות לבך הן: שופכה חסומה, נזק כלשהו שנגרם לשלפוחית השתן, אי-תפקוד של מערכת העצבים עקב סוכרת.

אבחון בריחת שתן אצל נשים

לצורך איבחון בעית בריחת שתן ומציאת הסיבה לתופעה זו המטופלת מתבקשת לנהל יומן שתן בו היא צריכה לרשום זמן והיקף כל מתן שתן. המטופלת עוברת בדיקת אולטראסאונד, בדיקות דם ושתן כלליות, בדיקה גינקולוגית וציטוסקופיה של שלפוחית השתן. כמו כן נבדקים גם שרירי רצפת האגן.

הטיפול נקבע על פי סוג הביעה ויכול להיות קונסרבטיבי (תרופתי ו/או ניתוחי) או אלטרנטיבי שכולל טיפולי פיזיותרפיה (גירוי חשמלי אלקטרומגנטי, מילוי שלפוחית השתן בנוזלים תרופתיים לריפוי טונוס מוגבר של השרירים המסלקים אל השתן) ותרגילי קיגל לחיזוק שרירי רצפת האגן.

הדרך הכי יעילה הינה שילוב של אמצעים קונבנציונליים ושל רפואה משלימה.