שיקום לאחר שבר בעצם הסירה


שורש כף היד ובלועזית carpal bones מורכב מ – 8 עצמות קטנות שנעות האחת ביחס לשנייה, העצמות ממוקמות בין שתי עצמות האמה ובלועזית ulna and radius לבין 5 עצמות כף היד ובלועזית metacarpal bones. אחת מעצמות שורש כף היד היא עצם הסירה ובלועזית scaphoid bone. 

חשיבות העצמות הללו הינה בכך שאנחנו שהן מאפשרות לנו לבצע מגוון רחב של תנועות בשורש כף היד, כגון כיפוף מטה, פשיטה אחורית, הטיה לשני הצדדים ותנועה סיבובית של כל שורש כף היד. אלמלא היכולת המופלאה של התנועה הזו לא היינו מסוגלים לבצע תנועות מגוונות ומדויקות ובכך הייתה נפגעת היכולת שלנו בתפקוד היום יומי.


שבר עצם הסירה

עצם הסירה ממוקמת בין הקצה המרוחק של עצם הרדיוס between the radius and the scaphoid bones ולכן חשיבותה הרבה ומצד שני נטייתה להיפגע ולהישבר בזמן נפילה ישירה ובלימת משקל הגוף בנחיתה על כפות הידיים כגון במשחק כדור רגל, בנפילה מהאופניים או הסקייטבורד, ומאד אופייני אצל מחליקי סקי. 

המבנה האנטומי המורכב של עצם הסירה הוא כזה שההזנה הדמית של העצם עלולה להיפגע מהשבר ועקב כך נטייתה להתפתחות חוסר איחוי של השבר.

הנטייה לשבר שכיחה ביותר מ – 70% מכל יתר עצמות שורש כף היד.
השבר שכיח יותר בקרב גברים פי 10 יותר מאשר בקרב נשים.
השבר נדיר בקרב ילדים מתחת לגיל 10 אך אופייני בגילאים 15 – 40 שנה.


אבחון שבר בעצם הסירה

האבחון מתבצע על ידי הפעלת לחץ של דחיסת האגודל כלפי שורש כף היד וכן על ידי מישוש באזור שמתחת לבסיס האגודל שנקרא גם בשם תיבת הארחה ובלועזית snuff box [בעבר הרחוק היו מניחים בשקע זה טבק הרחה והיו מסניפים אותו לתוך הנחיריים].
לאחר שמתעורר חשד לשבר נאמת את הסימנים והסימפטומים בצילום רנטגן. הבעיה ש כ-30% מהמקרים של השבר יתגלו רק לאחר שבועיים עד שלושה שבועות ומתוך כך הסיכון שלא יבוצע אבחון מידי, לכן ניתן לבצע בדיקה בעזרת MRI או בעזרת CT  לשורש כף היד. במידה ואובחן שבר או שקיים חשד לשבר מומלץ לקבע את האזור בעזרת גבס.
השבר יכול להיות רק חלקי וזאת ב – 90% מהמקרים או שבר מלא. השבר יכול להתברר בשלושה חלקים של העצם. בכל מקרה של שבר תיווצר פגיעה ביציבות המפרק מאחר וקיימת גם פגיעה ברצועות המייצבות של העצם לעצמות הסמוכות אליה.


טיפול פיזיותרפיה לשבר עצם הסירה

ההחלטה האם להסתפק בקיבוע עם גבס או לקבע את שני קצוות העצם בעזרת בורג היא החלטה של המנתח. לפי החלטת המנתח תשתנה החלטת הפיזיותרפיסט לגבי הדרך לביצוע שיקום לאחר שבר בעצם הסירה.

בבואכם אל הפיזיותרפיסט תביאו אתכם את צילומי הרנטגן או את ההדמיות האחרות שבצעתם. במידה ועברתם ניתוח תביאו את סיכום חדר הניתוח ואת המלצות המנתח לגבי הזמנים הקשורים בתהליך השיקום.

במידה והשבר קובע ע"י גבס ובצילום הביקורת נמצא כי שני חלקי השבר התאחו היטב, יחליט הפיזיותרפיסט על תכנית טיפולים שונה מזו שבמידה והוחלט לבצע ניתוח ולקבע את שני חלקי השבר בעזרת הברגה או אולי לבצע השלמת עצם ע"י השתלת עצם.

הטיפול שיבצע הפיזיותרפיסט יקבע לאחר הבדיקה הראשונית שתכלול בדיקת טווחי תנועה של שורש כף היד והאצבעות. בדיקת כוח שרירי האמה ומכופפי ופושטי שורש כף היד, בדיקת כוח האצבעות לסגירה וליישור האצבעות. הפיזיותרפיסט יבחן את מצב העור הנפיחות ויחפש גם פציעות חיצוניות או צלקות שקשורות מהחבלה ואולי מהניתוח.

הטיפולים יכללו שילוב של טכניקות עדינות להנעה פאסיבית של מפרקי שורש כף היד, של מפרקי האצבעות ושל תנועת עצמות האמה. ההשוואה תהיה תמיד ליכולת של תנועת היד הבריאה.

בשלבי הטיפול ישתמש הפיזיותרפיסט בעזרים כגון מכשיר האולטרה סאונד לשם להורדת הנפיחות ולהזרמת הדם וסילוק הבצקת והנפיחות. טיפול בעזרת גירויים חשמליים להפחתת הכאבים וטיפול בקירור או בחימום לפי ממצאי הבדיקה.

הטיפול יכלול סדרת תרגילים שתבצעו במרפאה בעזרת כדורי סיליקון אלסטיים, קפיצים, משקלות לפי היכולת האישית שלכם וכן תצוידו בתרגילים עצמיים הביתה.

במידת הצורך יתאימו לכם סד שיקל עליכם בתפקוד היום יומי.


לקריאת מאמרים הקשורים לפציעות בכף היד הקליקו על הקישורים הבאים:
טיפול פיזיותרפיה לתסמונת התעלה הקרפלית
איך מטפלים בטריגר פינגר ללא ניתוח
מה זה תסמונת דה קרווין ואיך מטפלים בה ללא ניתוח