טריגר פינגר - אצבע הדק, אגודל הדק – Trigger Finger

טיפול גלי הלם לבעיות מסוג טריגר פוינט ובשמם הלועזי Trigger Finger

המונח הלועזי  -  Trigger Finger  שבעברית נקרא אצבע הדק הוא למעשה דלקת והיצרות התעלה הסינוביאלית שבתוכה נע הגיד המכופף של האצבע. כלומר מבחינת המבנה האנטומי מסובך של כפות הידיים ושל הגידים האחראיים על כיפוף ואגרוף כף מדובר במערכת מסובכת ומורכבת שעובדת בתיאום ובסינרגיה מדהימה של כל הגידים המכופפים והפושטים של כף היד. מספיק להסתכל על אצבעותיו המיומנות של הפסנתרן או של המנתח ולקלוט שמדובר כאן במערכת ייחודית לבני האדם שבאמצעותו הוא מסוגל לבצע כל תנועה מסובכת כפשוטה וללא צורך בהפעלת המח בצורה שכלתנית ומתוכננת מראש.

לצפייה בסרטון המגדים טיפול בגלי הלם לטריגר פינגר הקליקו על הקישור הבא: https://www.youtube.com/shorts/p1cBz-2rWDU

בכדי להבין את תופעת טריגר פוינט / אצבע הדק עלינו להבין את האנטומיה המסובכת של כף היד בכלל ושל מערכת הגידים המכופפים של האצבעות. הגידים המכופפים עוברים בתוך תעלה עדינה [מעיין שרוול] שבה נוזל סיכה בין הגיד לבין התעלה. התופעה מוכרת גם בשם Tenosynovitis Stenosing שבתרגום: הצרות תעלת הגיד. במצב תקין הגיד נע בחופשיות ומחליק ללא מעצור בתוך השרוול הגמיש. היווצרות Trigger Finger מתחילה כאשר מסיבה שאיננה ברורה מתחילה להיווצר היצרות במרווח שבין הגיד לבין התעלה שעוטפת אותו.

אצבע הדק נקראת גם בשם המדעי Tenosynovitis Stenosing  ובתרגום לעברית הצרות תעלה גידית. במצב בריא הגיד ינוע בצורה חופשיות ויחליק בתוך השרוול הסינוביאלי,  הסיבות היווצרות  Trigger Finger אינן ברורות ולא ברור לנו המטפלים מדוע ההיצרות תפגע בך ולא בי, מדוע היא תפגע ביד ימין ולא ביד שמאל ומדוע היא תפגע באצבע מספר 2 ולאו דווקא באצבע מספר 5 של כף היד.

הסימנים הקליניים הראשוניים לטריגר פוינט

המטופל מתלונן תחילה על נוקשות בזמן ניסיון לכופף את האצבע. הסימנים מחמירים יותר ובהמשך בזמן ניסיון ליישר את האצבע נשמע מעיין "קליק" מלווה בכאב תחילה קל ובהמשך חזק מאד, בשלב השלישי המטופל מדווח כי אינו מסוגל לפתוח את הנעילה של הכיפוף באופן ספונטני, אלא זקוק לעזרה של היד השנייה בכדי לשחרר את המעצור ואת הנעילה המכאיבה.
בדרך כלל ההגבלה אופיינית יותר בשעות הבוקר ומשתחררת בשעות הצהריים, אך במצבים מתקדמים יותר התופעה מופיעה במהלך היום ללא קשר לפעילות.

המטופלת תתלונן כי לאחרונה חשה שמתחיל להרגיש נוקשות קלה ולא קבועה, בתדירות וברצף זמן משתנה שאיננה קשורה לכל סיבה ו / או לכל תנועה שגרתית או נדירה וכל זמן שנסה לכופף ולאגרף את כף היד ואת האצבעות. בהמשך הסיפור השל המטופלת היא תספר שהסימנים החמירו יותר ויותר ובשלב מתקדם יותר של המחלה בכל עת שנסת ליישר את האצבע הנעולה הרגישה "קליק" עם התנגדות האצבע שאליה  נלווה כאב שבתחילה היה קל ובהמשכו התגבר והפך להיות חזק מאד.  בשלב השלישי של התפתחות המחלה ידווח הטופל כי כעת אינו מסוגל יותר לפתוח וליישר את האצבע ולהתגבר על הנעילה הנוקשה והכיפוף באופן עצמאי אלא שהוא כעת זקוק לעזרת  ידו השנייה בכדי להתגבר עם החסימה ובכדי לשחרר את הנעילה של האצבע.

טריגר פוינט

אצל מי שכיחה הופעת אגודל הדק

אין הוכחה שעבודה פיזית או הקלדה ממושכת גורמים להופעת הבעיה. השכיחות הינה אצל נשים יותר מאשר אצל הגברים ובעיקר בגילאים 40-60 שנה. המחלה שכיחה בעיקר באצבע הרביעית אך יתכן ונמצא אותה ביותר מאשר באצבע אחת.

אבחון אצבע הדק Trigger Finger

האבחון מתבצע באופן קליני על ידי מישוש בסיס האצבע. ניתן לזהות גבששת [בליטה] רגישה ללחץ בגיד. לא ניתן לזהות אצבע הדק בצילום רנטגן, או בהדמיה אחרת כגון אולטראסאונד, מיפוי עצמות וכו'.

להדגמת היווצרות trigger-finger היכנסו לסרטון:

מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה: לחצו כאן להתייעצות

טיפול בטריגר פוינט

בשלבים ראשונים כאשר יש נוקשות או כאשר נשמע "קליק" בזמן פתיחת האצבע באופן ספונטני ואין צורך להיעזר ביד השנייה בכדי לשחרר את הנעילה ניתן להיעזר בטיפולי פיזיותרפיה שכוללים עיסוי עמוק Deep Friction Massage יחד עם טיפול אולטראסאונד, טיפול במכשיר גלי הלם בעל ראש קטן וממוקד מסוג Radialspec שגודל הראש שלו מתאים לגודלו הצר של הגיד.

דרכי טיפול באצבע הדק באמצעות גלי הלם

שיטות הטיפול באצבע הדק טריגר פינגר רבות ומגוונות.
אתאר כעת מספר שיטות טיפול שמרניות, תרופתיות וכירורגיות.
טיפולי הפיזיותרפיה כוללים עיסוי עמוק של הסבים של הגיד בניצב לכיוון הסיבים ובלועזית deep transverse friction massage בדרך זו הפיזיותרפיסט מפעיל לחץ תוך כדי הפרדת הנעת הגיד כמו מייתר של גיטרה ובפעולה זו הוא מנסה לשפר את זרימת הדם ואת חידוש הספקת תאים משקמי רקמה. העיסוי העמוק צריך להתבצע כאשר גיד נמצא בשיא אורכו ומתוח לחלוטין. לאחר מכן יבצע הפיזיותרפיסט טיפול בעזרת מכשיר האולטרה סאונד שהם גלי קול במהירות של 1 מגה הרץ [מיליון פעם בשנייה] שישלים את הטיפול הידני. לסיום ידריך הפיזיותרפיסט את המטופל כיצד לתרגל וממה להימנע בתקופת הטיפולים.
טיפול באמצעות גלי הלם. מדובר בטיפול חדשני פורץ דרך שהוכיח את עצמו ב - למעלה מ – 83% הצלחה הטיפול מתבצע פעם בשבוע וסדרת הטיפולים נעה בין 3 – 12 טיפולים לפי חומרת הבעיה ולפי הכרוניות שלה. גם כאן ישלב הפיזיותרפיסט בין הגלי הלם לבין האולטרה סאונד לשם השגת התוצאות הטובות ביותר.
הטיפולים האורתופדיים כוללים שימוש בתרופות נוגדות דלקת מסוג NSAID  שהמוכרות והנמכרות בבתי המרקחת ורשתות הפארם הן אטופן, ארקוקסיה, סלקוקס, נקסין, ברקסין וולטרן. אופציה שנייה היא הזרקת סטרואידים על ידי האורתופד במיומנות גבוהה למרווח הצר שבין הגיד לבין עטיפת השרוול שמסביבו. אסור שהחומר המוזרק  יפגע בגיד.
אופציה כירורגית הינה ניתוח לשחרור החסימה של הגיד ולשחרור השרוול המכווץ. מדובר בניתוח לכל דבר עם ההשלכות העתידיות ועם תופעות הלוואי הקשורות בכל ניתוח וההרדמה הקשורה בתהליך הכירורגי. לאחר הסרת התפרים יתחיל המטופל פיזיותרפיה פוסט אופרטיבית כלומר פיזיותרפיה שלאחר הניתוח ושיקום היד והחזרתה לתפקוד המלא לפי מיומנותו וכישוריו של המנותח.

המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל שהוא פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.

לקריאת מאמרים נוספים בתחום גלי הלם היכנסו לקישורים:

איזה מכשיר גלי הלם עדיף לבעיה שלי

למה משמש טיפול עם גלי הלם

גלי הלם לבעיות קשות ומתמשכות