בלט דיסק טיפול בבלט דיסק צווארי

טיפול בבלט דיסק, טיפול בבקע דיסק או פריצת דיסק בעמוד השדרה הצווארי

המונח בלט דיסק ופריצת דיסק מפחיד את המטופלים וכך גם טיפול בבלט דיסק צווארי מרתיע מאד את אלו שאובחנה אצלם בעיית בלט דיסק בצוואר. כאשר מטופל פונה אלי בשאלת ייעוץ מקצועי לקבלת טיפול פיזיותרפיה "כי מצאו אצלי בסי טי בלט דיסק בין חוליות c4 – c5 ואני פוחד שאהיה משותק " אני שומע בקולו פחד שעליו להתחיל לספור את השנים שנותרו לו לחיות. ובכן לא כך הוא הדבר, למעלה מתשעים וחמישה אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת בגילאים 35 – 80 שנה סובלת מבלטים ומפריצות דיסק בעמוד השדרה. הופעת בלט דיסק צווארי הינה טבעית לחלוטין וכאמור הסיכויים לסבול ממנה גדלים עם הגיל ומושפעים ממהלך החיים שלנו. מציאת בלט דיסק בחוליות הצוואריות מעורר חשד למציאת עוד בלטי דיסק באזורים נוספים של עמוד השדרה המותני.

ההבדל במינוח בלט דיסק צווארי או פריצת דיסק צווארי נובע מעומק הקרעים ברקמת הדיסק הצווארי ולפיכך בעוצמת הלחץ המופעל על העצב. פריצת דיסק תלווה גם בהקרנה לאורך היד עד לקצות האצבעות

בכל שאלה אודות טיפול בבקע דיסק או טיפול בבלט דיסק צווארי: לחצו כאן להתייעצות

האנטומיה של הדיסק הבין חולייתי של עמוד השדרה הצווארי

בכדי להבין את ההבדל בין בלט דיסק, בקע דיסק לבין פריצת דיסק עליכם להכיר את האנטומיה של עמוד השדרה, הבנה זו תקל עלינו להבין מה יכלול טיפול בבלט דיסק צווארי.

עמוד השדרה הצווארי מורכב משבע חוליות שבין כל שתי חוליות נמצא הדיסק, וכן בין כל שתי חוליות נמצאים שני עצבים שיוצאים ליד ימין וליד שמאל, העצבים הללו מעבירים אינפורמציה תחושתית שטחית ועמוקה מהידיים אל המוח וכן מעבירים פקודות להתכווצות לצורך הפעלת השרירים של הידיים שריר הכתפיים, הזרועות, האמות, שורש כף היד והאצבעות.

הדיסק הבין חולייתי עשוי ממערכת טבעות חזקה ומסיבית שיוצרת מבנה בעל צורת דיסקית ובתוכה נמצא חומר ז'לטיני רך שבאפשרותו לנוע מצד לצד ובכך לאזן את הלחצים בין שתי החוליות שביניהם הוא נמצא.

הדיסק נמצא בין כל 2 חוליות ותפקידו לשמש כבולם זעזועים וכיוצר את הרווח החשוב בין כל 2 חוליות בכדי לאפשר לעצבים שיוצאים מבין 2 החוליות לכיוון הידיים לצאת בחופשיות וללא לחץ מיותר עליהן. תהליך שחיקת הדיסק קיים בכל רגע במהלך החיים שלנו, הנזק יכול להיווצר עקב תהליך בלייה רגיל בזמן העבודה במפעל, בזמן ישיבה מול המחשב, במהלך השינה בלילה על כרית ומזרון לא מותאמים או עקב זעזוע פתאומי וחזק כגון תאונת דרכים או נפילה גרועה על הצוואר. כעת תוכלו להמשיך ולקרוא מה כולל טיפול בבלט דיסק.

עוד על האנטומיה של עמוד השדרה תוכלו לקרוא כאן

טיפול בבקע דיסק, בלט דיסק ופריצת דיסק - בלט דיסק טיפול

איך נוצר בלט דיסק

היווצרות בלט דיסק עלולה להיגרם או עקב חבלה ישירה כגון נפילה על הצוואר או חבלה במנגנון צליפת שוט ובשמו הלועזי whiplash injury או מתהליך בלייה ושחיקה יום יומית בעבודה מול המחשב או אף במהלך השינה בלילה כשהצוואר לא מונח בזווית ובתמיכה הנכונים ועקב כך נוצר לחץ על חוליות הצוואר שגורם ליצירת בלט דיסק בגובה חוליות הצוואר. וכעת כדאי שתחפשו פיזיותרפיסט מומחה במתן טיפול בבלט דיסק צווארי.

הסימנים והסימפטומים של בלט, בקע דיסק, פריצת דיסק

הדבר החשוב ביותר הוא האם עקב השינויים בדיסק נוצר לחץ על עצבי הצוואר והאם התסמינים כוללים בנוסף לכאבים בצוואר גם הקרנות לכיוון השכמות הזרוע האמה או האצבעות. ככל שההקרנה מגיעה רחוק יותר כך הלחץ של הדיסק על העצב חזק ועמוק יותר וכך מוגדר המצב בברור בתור בלט דיסק צווארי .

ההקרנה יכולה להתבטא בתחושת כאב, לחץ, שריפה, עקצוץ, נימול בכל מני מקומות לאורך היד. אזור פריסת ההקרנה תלוי בגובה העצב שלחוץ בעמוד השדרה.

העצבים הבין חולייתיים המסומנים באותיות c2-4 מעצבבים את הצוואר ואילו העצבים c5-8 מעבירים תחושה וגירוי שרירים לשכמות ולאורך הגפיים העליונים עד לקצות האצבעות.

בחלק מהמקרים שבהם מאובחן בלט דיסק ורקמת הדיסק איננה מגרה את העצבים הסמוכים לדיסק הכאב עשוי להתבטא רק בצוואר ולא לכלול אזורים נוספים.

טיפול בבלט דיסק

בתחילה יבצע הפיזיותרפיסט בדיקה קלינית של המטופל שתכלול: תשאול מפורט של המטופל לגבי תיאור בעייתו, כמה זמן היא כבר קיימת, האם יש החמרה במצבו, מתי מופיעים הכאבים, האם הוא מתעורר בלילה מכאבים, האם הכאב מקומי בצוואר או אולי הכאבים מקרינים לכיוון השכמות והידיים. בשלב הבא הפיזיותרפיסט יתרשם מבדיקות שהמטופל בצע כגון: CT MRI EMG ובשלב השלישי יבצע בדיקה פיזיקלית שתכלול בדיקת טווחי תנועה, כוח שרירים, רפלקסים, תחושה ומישוש תנועתיות מפרקי החוליות הצוואריות. מטרת הבדיקה הקלינית להפיק את הכאב הרלוונטי שאותו המטופל מתאר ולחפש קשר בין תלונות המטופל לבין האבחנה כי אכן מדובר בסימני בלט דיסק.

קביעת תכנית טיפול בבלט דיסק תתבצע מיד בתום הבדיקה ותתייחס לממצאי הבדיקה ותכלול טכניקות ידניות עדינות מכוונות לחוליות הפגועות ולדיסקוסים שלוחצים על העצבים, טכניקות אלו אינם כואבות, הן עדינות מאוד ואינן מסכנות את המטופל ולא יכולות להחמיר את מצבו. טיפול בבלט יכלול גם שימוש במכשירי טיפול אלקטרותראפיים כגון אולטראסאונד, חימום, גירויים חשמליים ואם ימצאו נקודות טריגר trigger points בשרירי השכמות תישקל אפשרות טיפול בגלי הלם. לסיום יקבל המטופל הדרכה בתרגילים פיזיקליים מניעתיים שמטרתם לחזק את שרירי הצוואר וחגורת הכתפיים ולהשיג הגמשה והארכת השרירים והרקמות הרכות שמייצבות את עמוד השדרה וחגורת הכתפיים.

הטיפולים לבלט ולפריצת דיסק נועדי לשחרר את נלחץ המופעל על העצב וטכניקות פיזיותרפיה מנואליות הוכחו כייעילות ביותר. הטכניקות העדינות עשויות לשחרר את הלחץ שמופעל על ידי הדיסק ובכך לשחרר את העצב ולהפחית את הכאב המקומי והכאב המוקרן לאורך היד.

טיפולי פיזיותרפיה בשילוב עם טיפולי אלקטרותראפיה ישיגו את המטרה הנדרשת והפסקת הכאב המקומי והכאב המוקרן.

אם אתם סובלים מכאבי צוואר סביר שאתם מרגישים כאב מקומי בצוואר או הקרנה לידיים סביר להניח שיש לכם בלט דיסק צווארי, אתם מוזמנים להגיע למרפאתי לקבל טיפול לבלט דיסק ונעזור לכם להפסיק לסבול.

אם אתם מחפשים עוד  מידע על בלט דיסק טיפול, תרגילים ועוד - להשארת פרטים: לחצו כאן

המאמר נכתב על ידי: 
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה שלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצורכי המטופלים שלנו.

לקריאת מאמרים נוספים בנושא בלט דיסק צווארי כנסו גם ל:

 

לחצו כאן כדי ליצור איתנו קשר