פריצת דיסק – מה קורה כשעמוד השדרה שלנו לא יכול לשאת את הלחץ?

הגורמים ליצירת פריצת דיסק

פריצת דיסק – מה קורה כשעמוד השדרה שלנו לא יכול לשאת את הלחץ? מהו דיסק? 

בכדי להבין את הגורמים לכאבי הגב עלינו להכיר את עמוד השדרה. עמוד השדרה מורכב מ- 33 חוליות, החוליות מונחות האחת על גבי השנייה באמצעות מפרקים סחוסיים וביניהם נמצאים הדיסקוסים. עמוד השדרה מיוצב ע"י שרירים ורצועות, מבנה מורכב זה נועד בכדי לאפשר תנועה, גמישות, יציבות ומעבר תקין של חוט השדרה העובר בנקבים שבגופי החוליות.

הדיסק מורכב מטבעות חיצוניות ומגרעין פנימי שעשוי מחומר ג'לטיני, בעל אלסטיות גבוהה, המכיל כ – 80% מים. בתהליך הזדקנות הדיסקוס פוחתת כמות המים וכתוצאה מכך יורדת הגמישות, ונוצרים שינויים ניוונים שפוגעים ביציבות רקמות החיבור של הדיסק וירידה ביכולת לעמוד בעומסי משקל הגוף.

ירידת מסת וגובה הדיסקוס תגרום להידחסות המפרקים הבין חולייתיים ובכך יגרם לחץ על העצבים שיוצאים מתוך תעלת עמוד השדרה אל האברים אותם הם מעצבבים

אם כן, דיסק הוא טבעת מלאת נוזל אשר דומה לג'ל, אשר ממוקמת בין כל שתי חוליות בעמוד השדרה שלנו. תפקידו של הדיסק הוא כשל בולם זעזועים – הנוזל נועד למנוע מתנועות שונות של הגב, במיוחד תנועות הגורמות ללחץ (כמו פגיעה חיצונית, תנועה לא נכונה, או הרמת משא כבד), לגרום לזעזוע.

כאשר ישנו לחץ יתר, כזה שהדיסק לא יכול לעמוד בו – הוא נפגע וגורם לכאב מקומי בגב ואף להקרנה לאורך הרגל על פי העצב שנדחס בתעלת עמוד השדרה. לעיתים הנוזל יוצא החוצה ועלול לגרום לדלקת אשר גורמת לכאבים חזקים ביותר. הרבה פעמים כאשר אנשים סובלים מכאבים עזים שלא עוברים – פריצת דיסק מתגלה כסיבה לכך. פריצת דיסק מקרינה לרגליים ואנשים סובלים מכאב בחלקים שונים של הרגל. פריצת דיסק היא אינה תהליך שקורה בבת אחת – הסיבים של הדיסק נפרצים לאט, לאט וגורמים לדרגות כאב שונות, ה"פריצה" תימשך כל עוד לא נעשה טיפול להפחתת הלחץ על עמוד השדרה וחיזוקו. פריצת דיסק מלאה היא מקרה קיצוני וקשה.

פריצת דיסק

ישנם אנשים אשר נמצאים בסיכון גבוה יותר ל פריצת דיסק מאחרים – אנשים שסובלים מעודף משקל, אנשים שלא עוסקים בפעילות גופנית כלל, אנשים העוסקים בעבודות שדורשות מהם להרים משא כבד, הורים לתינוקות. גם גיל הוא פקטור המשפיע על הסיכון לפריצת דיסק.

הטיפול הכי טוב הוא מניעה – כלומר, לעסוק בפרקטיות שונות אשר ימנעו את הסיכון לפריצת דיסק – ישיבה נכונה, יציבה נכונה, ספורט, שמירה על משקל גוף תקין, למידה על מוטוריקה נכונה והפחתת מאמץ על הגב. במידה ולא הצלחנו להימנע מפריצת דיסק, טיפול ראשוני בדלקת עצמה יפחית משמעותית את הכאב – זהו לרוב טיפול תרופתי. טיפול נפוץ הוא בעזרת פיזיותרפיה אשר תשחרר את הלחץ שמפעיל הדיסק על העצב, תרגילי פיזיותרפיה שיחזקו את השרירים ויקלו על התנועה. שחייה ותרגילים סיגמנטלים לשרירי הגב והבטן. לבסוף, ישנם אנשים אשר עוברים ניתוח לטיפול בפריצה – עם זאת, ניתוחים אינם מומלצים (אלא אם כן מדובר במקרה קיצוני של שיתוק או אי שליטה על הסוגרים) והם לרוב לא מוכיחים את עצמם כיעלים יותר מטיפול מנואלי עם פיזיותרפיה.

כאבי גב

טיפול פיזיותרפיה ואלקטרו טרפי שמרני מותאם למטופל ולמצבו יקל ויפחית את הלחץ שנגרם על העצב, בכך יפתח מעגל הקסמים שגורם לכאב מקומי,הקרנה לגפיים ועווית שרירים חזקה שתגרום לעיוות והסטת עמוד השדרה.

הטיפול הפיזיוטרפי יכלול טכניקות מנואליות מתקדמות בשיטות כגון:

  • Mac Kenzy
  • Cyriax
  • Maitland
  • Brian Edwards

וכן הדרכה מניעתית על ידי תרגילים לחיזוק שרירים וליציבה נכונה שיעזרו לשמור על יציבות עמוד השדרה ולדחות את ההתקף הבא.

לקריאת עוד מיידע על פריצת דיסק היכנסו לדפים:

איך נגרם בלט דיסק בצוואר

בעיות דיסקוגניות בצוואר

טיפול לא ניתוחי בבלט דיסק צווארי