מה הם גורמי הסיכון לבלט דיסק צווארי וכיצד מטפלים בבעיה?
במהלך עשרות שנות עבודתי בתור פיזיותרפיסט מוסמך ע"י משרד הבריאות הישראלי פנו אלי אלפי מטופלים עם בלט דיסק צווארי, לעתים תלונותיהם התבטאו בכאבי צוואר בלבד, לפעמים בכאבי צוואר שמקרינים לכיוון הראש והרקות, לפעמים התלונה הייתה על כאבי צוואר ומתח ונוקשות בשכמות מאחור, או כאבי צוואר הקרנה לאורך יד אחת או אפילו לאורך שתי הידיים.
המטופלים הבינו מבדיקות ההדמיה שבצעו כגון בדיקת MRI או בדיקת CT של חוליות הצוואר, שהתגלה אצלם בלט דיסק אחד או יותר והשאלה שהם שאלו אותי בלט דיסק צווארי מה הם גורמי הסיכון וכיצד מטפלים בבעיה?
המבנה האנטומי של עמוד השדרה הצווארי
בכדי לענות על השאלה: מה הם גורמי הסיכון של בלט דיסק צווארי וכיצד מטפלים בבעיה? תחילה אתאר לכם את המבנה המורכב של חוליות הצוואר, הדיסקים הבין חולייתים, עצבי עמוד השדרה הצווארי, מפרקי החוליות הרצועות והשרירים המפעילים והמייצבים את המבנה הצווארי.
עמוד השדרה באזור חוליות הצוואר בנוי משבע חוליות שמסומנות באות האנגלית C שהיא האות הראשונה של המלה צוואר באנגלית cervical והמלה חוליות הצוואר באנגלית הינה cervical vertebrae. לכן המספרים הקשורים לחוליות הצוואר הם C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, ובהתאם לכך גם הדיסקים שנמצאים בין כל שתי חוליות ומקושרים למספרי החוליות בהתאמה.
בין כל שתי חוליות נמצא דיסק ומשני צידי החוליות יוצאים עצבי עמוד השדרה הצווארי לשי הצדדים כלומר העצב הימני פונה ליד ימין והעצב השמאלי פונה ליד שמאל. לכן לדוגמא כאשר בלט הדיסק בין חוליות 4C – 5C לוחץ על העצב 4C שפונה ליד ימין הוא גורם לכאבים לאורך יד ימין באותם אזורים שהעצב 4C מעצבב.
בנוסף לכך עמוד השדרה בנוי ממפרקים קטנטנים שבהם מתבצעת פעולת החלקה של כל חולייה ביחס לחולייה שמתחת בעזרת המפרקים הללו אנחנו יכולים להניע את הצוואר לכל הכיוונים והם כפיפה קדימה, פשיטה אחורה, הטייה לשני הצדדים וסיבוב לשני הצדדים. בכדי לבצע את הפעולות הללו מופעלים השרירים שמחברים חולייה לחולייה, או שרירים שמחברים מספר חוליות זו לזו וכך מתבצעת התנועה.
עמוד השדרה מיוצב על יעדי מערכת רצועות מאסיבית שתפקידה לייצב ולחבר בין חולייה לחולייה.
בלט דיסק צווארי - מה הם גורמי הסיכון וכיצד מטפלים בבעיה?
גורמי הסיכון שעלולים לגרום לבלט דיסק רבים ומגוונים, נחלק אותם לשלושה:
חבלות: החבלות עלולות להיות תאונות דרכים במנגנון צליפת שוט whiplash injury, במצב זה רכב הנהג נפגע מאחורנית או מהצד ועקב כך הראש והצוואר מוטחים קדימה ואחורה במעיין תנועה של צליפת שוט, עקב כך עלול להיווצר בלט דיסק צווארי.
דוגמא נוספת לחבלה בצוואר הינה מכה חזקה בראש בנפילה, בהתקלות בדופן הבריכה במהלך שחיית גב ועוד חבלות ספורט או חבלות בעבודה היום יומית .
גורם נוסף הינו שחיקה יומיומית במהלך העבודה או במהלך התפקוד היומיומי כגון עבודה מול המחשב בתנוחה לא ארגונומית, שיינה בלילה עם כרית שאינה מתאימה למבנה של הצוואר שלנו, ביצוע פעולות שמפעילות את הצוואר ומאלצות אותו להיות בתנוחה לא נוחה כגון עבודה מתחת למשטח נמוך שמחייבת אותנו להתכופף ולהטות את הראש אחורנית במשך שעות ארוכות.
גורם נוסף הוא גורם שקשור ביציבה ובמבנה התורשתי שלנו, מצב של כיפוף קדימה עקב ליקוי מסוג kyphosis או עיוות של עמוד השדרה מסוג עקמת scoliosis שבעקבותיהם אנו יוצרים יציבה מתקנת ובכך מאלצים את עמוד השדרה להילחץ ולתקן ליקוי אחד על חשבון הליקוי השני.
כיצד מטפלים בבעיה?
הטיפול תלוי תחילה בגורם כפי שתיארתי בפסקה הקודמת ולכן בבואכם למרפאת הפיזיותרפיה תתבקשו לענות על מספר שאלות שקשורות בכאבים ובהיסטוריה של התלונות שלכם, לאחר מכן נבדוק את הבדיקות שתביאו אתכם כגון צילומי הרנטגן, או בדיקת ה - CT או בדיקת ה – MRI. בשלב הבא הפיזיותרפיסט יבצע בדיקה קלינית שתכלול בדיקת טווחי תנועה, בדיקה נירולוגית של התחושה, הרפלקסים ובדיקת כח השרירים. בשלב הבא של הבדיקה ימשש הפיזיותרפיסט את עמוד השדרה הצווארי באזורי השרירי, המפרקים, העצבים הצוואריים.
כעת לאחר שהסתיימה הבדיקה יתאים הפיזיותרפיסט טיפול לפי סוג הבעיה שלכם ולפי הליקויים שהתגלו ביציבתכם. הטיפול יכלול טכניקות ידניות מדויקות לרקמה הפגועה כגון: דיסק, מפרק, שריר, רצועה. שימוש במכשור אלקטרו תרפיה חדיש כגון: מכשיר גלי הלם, מכשיר אולטרה סאונד, גירויים חשמליים בעזרת מכשיר interferential current או trans electrical nerve stimulation אחר, שימוש במתיחה צווארית קבועה או עם הפסקות, חימום קירור וכו'. תקבלו הדרכה לפי הצורך לנושא הארגונומיה בסביבת העבודה שלכם. ולסיום תתודרכו בתרגילים שיותאמו ספציפית לבעייתכם.
לקריאת עוד מאמרים העוסקים בצוואר היכנסו לקישורים הבאים:
מהו הקשר בין כאבי צוואר לכאבי ראש