למה לא צריך למהר לנתח בלט דיסק?

הרופאים האורתופדים והנוירוכירורגים ממליצים לנתח בלט דיסק בשלבים ראשוניים בכדי שהתופעה לא תהיה כרונית ומחשש שבעתיד יהיה מאוחר לנתח את הדיסק.

מה אומרים המחקרים בכל הקשור בניתוח בלט דיסק?

בעבר אכן הייתה נטייה להזדרז ולנתח בלט דיסק, הניתוחים היו מורכבים וכללו ניתוחים רחבים עם צלקות ארוכות. בדרך כלל המנותח היה מאושפז מספר ימים במחלקה לפני שהשתחרר לתקופת חופשת מחלה בביתו ורק לאחר מכן היה מופנה לפיזיותרפיה ולהידרו - תראפיה מתוך כוונה לשקם את הגב ואת חולשת השרירים שממנה סבל כתוצאה מהניתוח.

כיום המחקרים נחרצים מאד ומציגים תמונה שונה מאשר בעבר, המחקרים מציגים ש- 30% מהמנותחים לא חשים בהבדל בכלל בעקבות הניתוח אלא שהמצב כפי שהיה מלפני הניתוח, 30% האחרים מדווחים על הטבה חלקית במצבם בהשוואה למצב שקדם לניתוח, ואילו יתר ה-40% טוענים שמצבם השתפר מאד ושהם חזרו לתפקד כבעבר. הבעיה שלאחר עד 5 שנים מהניתוח מתחילות הבעיות שמתבטאות בהידבקויות של הרקמות הרכות שמסביב לעמוד השדרה, וכן עקב הפחתת נפח הדיסק הבן חולייתי שהוצא נוצר מצב שהמרווח הבן חולייתי מצטמצם ועקב כך מתחיל להיווצר לחץ במפרקים הפצטיאליים הבן חולייתיים ועקב כך הסחוס התוך מפרקי נשחק, כשכתגובה לכך המטופל מתחיל להמעיט בתנועות הגב נוצרת הגבלת תנועה וכך מתחילה שרשרת תגובות של היווצרות בלטי דיסק נוספים מעל ומתחת לדיסק שנותח.

מתי אין ברירה וחייבים לנתח בלט דיסק?

המומחים מציינים שלושה מצבים שבהם אין אפשרות אחרת וחייבים לנתח ואלו הם המצבים:

1. הופעת שיתוק כף הרגל שבו כף הרגל צונחת ואין ביכולתו של המטופל להרים את הבהונות וכף הרגל למעלה, תופעה זו נקראת בשם drop foot והיא נגרמת עקב לחץ מסיבי ופתאומי של הדיסק על שורש העצב L5 הבעיה נגרמת עקב חולשת השרירים tibialis anterior, extensor hallucis longus. שיתוק נוסף שמחייב ניתוח הוא לחץ של הדיסק על שורש העצב S1 שבא לידי ביטוי באי יכולת התרוממות על הבהונות כלומר שיתוק שריר התאומים Gastrocnemius.

2. בעיה של אי שליטה על הסגרים כלומר החולה מנסה להשתין ואינו מסוגל כי אין לו שליטה על השריר הטבעתי שסוגר את פתח השופכה ופתח שלפוחית השתן, בעיה זו עלולה לגרום לשרשרת בעיות ואפילו למוות.

3. הסיבה השלישית שמחייבת ניתוח היא בעיה שכולל כאבים ודיכאון עד כדי איום המטופל שבסוף הוא יתאבד כי נמאס לו מהסבל והכאב מהגב ומההקרנות לרגליים.

איזה טיפולי פיזיותרפיה מתאימים לבלט דיסק ומהווים תחליף לניתוח?

החלופות לטיפול ניתוחי הן טיפולי פיזיותרפיה שמותאמים לבלט דיסק עם ובלי הקרנה לרגליים.

כשמגיע המטופל לפיזיותרפיסט במסגרת הטיפולים בתחילה יבצע הפיזיותרפיסט בדיקה קלינית רחבה שתכלול מספר שאלות כגון: כמה זמן קיימת הבעיה, האם כבר מההתחלה חשת כאבי גב בלבד או שהייתה הקרנה לרגליים, מתי אתה חש כאבים באיזה תנוחות ובאיזה תנועות, האם אתה מתעורר בלילה מכאבים ועוד שאלות להכרת הבעיה. במידה והמטופל בצע בדיקות הדמיה כגון MRI או CT יבחן הפיזיותרפיסט אותן להכיר את חומרת הבעיה ואת עומק הלחץ שמפעיל הדיסק על העצב. השלב הבא של הבדיקה יכלול בדיקת טווחי תנועה של הגב התחתון. בהמשך יבצע הפיזיותרפיסט בדיקה נוירולוגית לבדיקת רפלקסים, כח שרירים ותחושה שטחית. ולסיום בדיקת מישוש הגב לאיתור נוקשויות, עווית שרירים ועמדת החוליות בזווית ובמישור המתאים.

כעת יתכנן הפיזיותרפיסט את הטיפול על מרכיביו כגון טיפולים ידניים מנואליים מסוג מניפולציות ומוביליזציות, שילוב מכשור אלקטרו תרפי, הנחיית המטופל מה מותר ומה אסור לעשות במהלך היום ולסיכום ילמד את המטופל מספר תרגילי פיזיותרפיה להשלמת הטיפול.

לקריאת עוד מאמרים בתחום כאבי גב ופריצת דיסק היכנסו לקישורים:

מה הסימנים לבלט דיסק, פריצת דיסק ובקע דיסק

אבחון וטיפול בבלט דיסק

טיפול ומניעת בלט דיסק