​מה ההבדל בין בלט דיסק לפריצת דיסק? אבחון, דרכי טיפול ועוד

בעמוד השדרה יש 24 דיסקוסים, הדיסקוס שצורתו כמו דיסקית מעוגלת עשוי מרקמה ג'לטינית גמישה ואלסטית שממוקמת בין כל שתי חוליות, תפקידו של הדיסק חשוב מאד והוא יוצר מרוח בין כל שתי חוליות ובכך מאפשר לעצבים שיוצאים מתוך תעלת עמוד השדרה ושתפקידם לתת פקודות חשמליות לשרירים שמועברות מהמוח, וכן להעביר בחזרה אל המוח תחושה שטחית מהעור, תחושה עמודה מהגידים ומהרצועות הגידים והמפרקים. העצבים שיוצאים מהמוח מתפצלים לצד ימין ולצד שמאל ומגיעים לכל אבריי הגוף. תהליך של בלט דיסק או פריצת דיסק או בקע דיסק עלול לגרום ללחץ על העצב וכתוצאה מכך לגרום לכאבים באזור החוליה הפגועה וכן תגובת הקרנת כאבים אל האזור שמקבל פקודה חשמלית מהעצב הלחוץ. גירוי והלחץ על העצב התחושתי יכול להתבטא בכאב מוקרן ובתחושת נימול ועקצוצים, בתחושת שריפה. בנוסף לכך הלחץ על סיבי העצב המוטוריים יכול להתבטא בירידה בכח השרירים המעוצבבים עד לחולשה ושיתוק חלקי ואף שיתוק מלא של השרירים.

הדיסק שצורתו כאמור כדיסקית עגולה אליפטית עשוי ממערכת של טבעות צפופות של סיבים שתי וערב שיוצרות מעין שקית חזקה וגמישה, בתוך אותה שקית יש חומר גמיש עשוי מג'ל והוא נע בתוך השקית מצד לצד ומקדימה לאחור בהתאם לתנוחה ולתנועה שאנחנו עושים עם עמוד השדרה. עקב קרעים מיקרוסקופיים של טבעות הדיסק בתחילה הפנימיות ובהמשך החיצוניות יותר מופעל לחץ חזק של הג'ל הפנימי והרצועות הללו מתחילות להיחלש ועקב כך נוצרת בליטה קטנטנה של הטבעות ההיקפיות – חיצוניות של הדיסק והן עלולות לגרום ללחץ על עטיפת העצב והשק הטקאלי שעל העצב, שלב ראשוני זה של הלחץ שגורם לבליטה במעטפת הדיסק נקרא "בלט דיסק".
בשלבים מתקדמים של תהליך החלשות הטבעות וגדילת הבליטה שבמעטפת הדיסק עלול להיווצר קרע בדופן הדיסק ועקב כך הלחץ הפנימי גובר וחלק מהנוזל הפנימי שבתוך הדיסק עלול להידחף החוצה מתוך הדיסק לחלל החיצוני ולהגביר את הלחץ על העצב, שלב זה של יציאת ופריצת נוזלי הדיסק מתוך הדיסק נקרא "פריצת דיסק".

לא צריך לפחד מבלט דיסק או מפריצת דיסק

תוצאות בדיקות ההדמיה נותנות רק תמונה חלקית וצריך להשלים את הבדיקה על ידי בדיקה קלינית שכוללת בדיקת טווחי תנועה, כח שרירים, תחושה שטחית ותחושה עמוקה, בדיקת רפלקסים, בדיקה ידנית למישוש האזור הפגוע וסדרת שאלות שהמטופל ישאל ולפי תשובותיו נדע מה חומרת הבעיה וגודל הלחץ המופעל על העצבים. ולכן ישנם מצבים שלמרות שתוצאות ה CT  או ה MRI  נראות גרועות עדיין הבדיקה הקלינית תראה שלא מדובר בנזק גדול ושניתן על ידי טיפול שמרני של פיזיותרפיה מתאימה לעזור ולמנוע את הצורך בהתערבות כירורגית מכל סוג שהוא.

מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה: לחצו כאן להתייעצות

מחקרים הקשורים בפריצת דיסק או בלט דיסק?

מחקרים מראים שלמעלה מ-85% מהאוכלוסייה הבוגרת שבין הגילים 35 שנים ועד 70 שנים סבלו, סובלים או יסבלו מכאבי גב ומבלט דיסק או פריצת דיסק, ויתר 15% שלא מתלוננים על כאבי הגב גם יסבלו מבלט דיסק ו/או מפריצת דיסק למרות שלא יסבלו מכאבי גב. וזו למעשה התשובה לשאלה האם צריך לנתח, כי בעזרת פיזיותרפיה מתאימה ניתן לשחרר את הלחץ של הדיסק מעל העצב כפי שקיים בקבוצת ה-85% ולהעבירם לקבוצת ה-15% כך שימשיך להיות להם בלט דיסק ו/או פריצת דיסק אך ללא כאבים בכלל.

אבחון בלט דיסק

הדרך המוכחת והבטוחה לזיהוי בלט דיסק הינה בעזרת הדמיה מסוג MRI או בעזרת בדיקת CT בדיקות אלו מתבצעות בבתי החולים או במסגרות רפואיות אחרות.

הסימנים והסימפטומים הקליניים להמצאות בלט דיסק

כאב גב תחתון שמלווה בהתכווצות שרירים בגב התחתון ובהקרנה לכיוון הרגליים. או כאבי צוואר עם או בלי הקרנה לשכמות ולידיים יכול להעיד על בלט דיסק באזור המותני או באזור הצווארי.

בדיקה קלינית לזיהוי בלט דיסק

בעזרת בדיקה של תחושה, רפלקסים וכח שרירים ניתן לזהות סימנים ראשונים לבלט דיסק. זוהי למעשה הבדיקה הראשונה שהרופא או הפיזיותרפיסט חייב לבצע לפני שישלח את המטופל לבצע בדיקת הדמיה מסוג CT או מסוג MRI. בצילום רנטגן לא ניתן לזהות פריצה או בלט דיסק מאחר והצילום מדגים אך ורק את הרקמות הקשות כלומר את העצמות ולא את הדיסקים והעצבים שהם הרקמות הרכות.

טיפול פיזיותרפיה בבלט דיסק​מה ההבדל בין בלט דיסק לפריצת דיסק? אבחון, דרכי טיפול ועוד

הטיפול השמרני בעזרת פיזיותרפיה הינו הטיפול הראשון שצריך לבצע לכל מי שאובחן או שיש חשש להמצאות בלט דיסק בעמוד השדרה. הטיפולים כוללים טכניקות ידניות מסוג מייטלנד, מק-קנזי, בריאן אדוורדס, מאליגן שהן גישות טיפול מנואליות שכוללות מוביליזציות ומניפולציות ממוקדות לאזור הבלט דיסק. בנוסף לכך ישלב המטפל גם מכשור אלקטרו תרפיה כגון אולטראסאונד, חימום, קירור, טיפול בעזרת גירויי חשמלי, מתיחות מותניות קבועות או לסירוגין בעזרת מכשור רפואי חדיש. ולסיום כאשר מצבו של המטופל יתייצב יתאים הפיזיותרפיסט סידרת תרגילי פיזיותרפיה מותאמים למצבו של המטופל.


ניתוח לבלט דיסק - למי צריך לעשות?

רק שלושה מצבים הם מצבים שמחייבים ניתוח להוצאה, לשאיבה ולכריתת הדיסק: מצב שבו המטופל סובל משיתוק מלא של פושטי הבהונות וכף הרגל שנקרא בשמו מקצועי drop foot או במצב של אי שליטה על הסוגרים כלומר המטופל מנסה להשתין ואינו מסוגל כי השריר הטבעתי של דרכי השתן אינו נפתח ואינו מאפשר לשתן לצאת. והמצב השלישי הוא כשהמטופל מאיים להתאבד אם לא ינתחו אותו ויצילו אותו מהכאבים הבלתי נסבלים.
אם אינך משתייך לאחד משלושת המצבים שציינתי אינך חייב לעבור ניתוח להוצאת או לשאיבת הדיסק.

להשארת פרטים: לחצו כאן

המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו

לקריאת מאמרים נוספים שקשורים בבלט דיסק ובפריצת דיסק היכנסו לקישורים הבאים:

איך מתבטאים הסימנים כשיש בלט דיסק בצוואר?

איזה פיזיותרפיה עושים לבלט דיסק בגב התחתון

אפשר להתגבר על כאבי גב ללא תרופות אלא רק עם פיזיותרפיה 

טיפול בכאבי גב- מה שצריך לדעת