פיזיותרפיה לבלט דיסק בעמוד השדרה הצווארי

הסיבות להיווצרות בלט דיסק בצוואר

בלט דיסק, בקע דיסק ופריצת דיסק הינן פתולוגיות שמפחידות את המטופלים. כשמטופל פונה בשאלת בדיקה לשם תכנון טיפולי פיזיותרפיה ובפיו התיאור "מצאו ב-CT שיש לי בלט דיסקוס של חוליות c4 – c5 ואני חושש משיתוק " אני קולט בקולו פחדים וחרדות מהבאות לבוא.

לא כך הוא המצב כי למעלה מתשעים ושמונה אחוזים מהאוכלוסייה שבגילאים 35 – 75 שנה סובלים מבלטים מבקעים ומפריצות דיסקוסים בעמוד השדרה.

מהי האנטומיה של הדיסקוס של עמוד השדרה באזור הצווארי

מהו ההבדל בין שלושת המצבים: בלט דיסק, פריצת דיסק או בקע דיסק של עמוד השדרה.
עמוד השדרה באיזור הצוואר בנוי מ-7 חוליות ובין שתי חוליות נמצא הדיסקוס, כמו כן עוברים משני צדיו של הדיסקוס שני עצבים שמעצבבים את יד ימין ואת יד שמאל.
הדיסקוס הבין חולייתי שצורתו כדסקית בנוי בצדו החיצוני מטבעות סיבים חזקות ומסיביות ובתוכן נמצא חומר נוזלי – ז'לטיני רך שיכול לנוע בגמישות רבה מצד לצד וע"י כך לאזן את הלחץ שבין 2 החוליות שכאמור הוא נמצא בניהם.
תפקיד הדיסק לשמש כמעיין בולם זעזועים וכן ליצור מרווח בין החוליות שדרכן עוברים העצבים לכיוון הידיים. לחץ על העצבים הללו יגרום לכאבים מקרינים ליד. תהליך היווצרות שחיקת הדיסק מתקיים בכל רגע בחיים שלנו, הנזק עלול להיווצר או עקב תהליך בלייה מתמשך יום יומי בזמן העבודה במפעל או בזמן העבודה מול המחשב, או אפילו במהלך השינה על כרית לא מותאמת למבנה הצוואר שלנו. בנוסף יתכן מצב של זעזוע אלים פתאומי לדוגמא בזמן תאונת דרכים, נפילה על הצוואר.

לחצו כאן ליצירת קשר וקבלת ייעוץ מקצועי חינם!

לצפייה בסרטון המדגים את תהליך היווצרות בלט דיסק בצוואר:

הסימפטומים והסימנים במקרה בלט / בקע / פריצת דיסק

עליכם להבין שהסימן החשוב ביותר האם נוצרו לחצים על עצבי הצוואר ועקב כך האם אתם מרגישים בנוסף לכאבי צוואר גם הקרנות של כאבים או נימול לכיוון השכמות והזרוע והאמה והאצבעות. ככל שתחושת ההקרנה רחוקה יותר הרי שהלחץ שיוצר הדיסק על העצבים חזק ועמוק.
ההקרנה מתנהגת בצורות שונות: תחושת כאב, או לחץ, או שריפה, או עקצוץ, או נימול באזורים שונים לאורך היד. הפריסה של ההקרנה תלויה בגובה העצב שנלחץ חוליות עמוד השדרה.
העצבים הצווארים אשר מסומנים באותיות c2-4 מעבירים תחושה לאיזור הצוואר והעצבים c5-8 מעבירים את התחושה ואת גירוי השרירים לאזור השכמות ולאורך הגפיים העליונות והתחושה מגיעה עד לאצבעות.
בנוסף נזהה תופעות של סחרחורת ממקור צווארי שמתבטאות בתחושת סחרור שכאילו אנחנו על גבי סירה מתנדנדת, קושי בהתמקדות ותחושת ריחוף.

פיזיותרפיה לבלט דיסק בעמוד השדרה הצווארי

מהם טיפולי הפיזיותרפיה שמתאימים לבלט או בקע או פריצות דיסק

בשלב הראשון יבצע פיזיותרפיסט בדיקות קליניות שיכללו: תחקור מפורט של המטופלת לגבי תיאור בעייתה, כמה זמן הבעיה קיימת, האם נוצרה החמרה במצבה, באיזה מצב מופיעים הכאבים, האם היא מתעוררת בלילה מהכאבים, האם הכאבים מקומיים בצוואר או הכאבים גם מקרינים לכיוונים כמו: השכמות, הזרועות, האמות האצבעות. השלב הבא של הבדיקה התייחסות לבדיקות שהמטופלת הביאה איתה כגון: CT EMG MRI. בשלב השלישי של הבדיקה יבצע הפיזיותרפיסט בדיקה פיזיקלית שתכלול טווחי תנועה, כוח שרירים, רפלקסים עצביים, בדיקה פאסיבית שתכלול מישוש תנועתיות המפרקים החולייתיים של הצוואר.
בתום הבדיקה תקבע תכנית טיפול פיזיותרפיה על פי ממצאי הבדיקה. התכנית הטיפולית תכלול טכניקות ידניות פאסיביות עדינות לחוליות ולדיסקוסים שפגעו, הטכניקות האלו אינן כואבות, אינן מסכנות ולא יכולות להחמיר. בנוסף לטיפול הידני נשתמש במכשירי טיפול " חשמליים" אלקטרו – תרפיה כגון אולטרה – סאונד, חימום, גירוי חשמלי, אם ימצאו נקודות טריגרים [ trigger points ] בשרירי השכמות נוסיף טיפולים באמצעות מכשיר גלי הלם. המטופל יקבל גם הדרכה לביצוע עצמי של תרגילים פיזיקאלים לחיזוק שרירי הצוואר ושרירי חגורת הכתפיים וכן תרגילי גמישות והארכת שרירים ורקמות רכות שתפקידן כאמור לייצב את עמוד השידרה ואת חגורות הכתפיים.


למידע נוסף בנושאים:

טיפול בבלט דיסק צווארי

למה נגרם בלט דיסק