צליפת שוט - סימנים, אבחון וטיפול מומלץ

עמדתם בצומת ומכונית פגעה במכוניתכם מאחורנית, זו אחת מהחבלות השכיחות ביותר בתאונות דרכים היא החבלה בשם צליפת שוט ובאנגלית whiplash injury. מדובר בחבלה שנגרמת עקב פגיעה אחורית ברכב שלנו שבעקבות כך פועלים על הצוואר כוחות מכאניים שגורמים לראש לעוף קדימה ואז אחורה ואז שוב קדימה. עקב התנועה הפתאומית הזו שהגוף לא מוכן לקראתה מאחר והיא קורת באופן מפתיע ומבלי שנוכל להתכונן לחבלה. כתוצאה מכך הצוואר סופג את עוצמת המתיחה קדימה ואחורה והרקמות הרכות שעוטפות אותו סופגות את העומס החזק. החבלה נקראת כך משום שתנועת הראש מזכירה את תנועת השוט בעת ההצלפה. 

מכניזם זה אינו רק בזמן תאונות דרכים אלא עלול להיגרם גם עקב פציעות ספורט כגון רכיבה על אופניים, התקלות בזמן ריצה או משחקי כדור ואף בזמן טלטול ראשו של תינוק בזמן שמשחקים איתו בהנפתו ובתפיסתו שוב ושוב. במקרים קיצוניים של חבלה במנגנון צליפת שוט תיתכן שבירת הזיז הקדמי של חוליה C2  ובשמו האנטומי dens of c2 vertebra מנגנון שעלול להסתיים בשיתוק הגפיים העליונים והתחתונים ועד לפגיעה בגזע המח ובהמשך הפסקת הנשימה ומות.

הסימנים והסימפטומים של צליפת שוט

הסימן העיקרי הוא הופעת כאבי צוואר ואיתם נוקשות צווארית, הגבלת תנועה חופשית לכל הכיוונים, תחושת שריפה בצוואר. כמו כן כאבי הצוואר מלווים בכאבי שכמות, כאבי ראש ועורף, סחרחורת צווארית שגורמת לתחושת עייפות טשטוש, קושי בהתמקדות, תחושת ריחוף. במצבים קרשים יותר תיתכן גם בעיה עצבית שתגרם עקב מתיחת הרקמות העצביות וגירוי שורשי העצבים שיתבטאו בנימול, עקצוץ, שריפה וכאב מוקרן לאורך הידיים ואפילו עד לקצבות האצבעות. 

המיקום שבו תתבטא הירידה בתחושה תלוי בגובה החוליה הצווארית שבה נפגע העצב לפי בדיקת הדרמטום התחושתי dermatome sensation testing של C1-C7  שהם שורשי העצבים של חוליות הצוואר. הסימפטומים שהמטופל יחוש לא תמיד יופיעו מיד לאחר התאונה אלא לפעמים עלולים להתפתח במהלך הימים והשבועות שלאחר התאונה.

לצפייה בסרטון המדגים את הנזקים הנוצרים בצוואר בזמן פגיעה במנגנון צליפת שוט:

מוזמנים להתקשר בכל שאלה: לחצו כאן להתייעצות

מהו הנזק לרקמות הרכות שבצוואר עקב צליפת שוט?

הנזק הינו מתיחה וקרעים מיקרוסקופים של הרקמות הרכות שכוללות שרירים, גידים, רצועות, עטיפות מפרקים, רקמת עצב על כל שכבותיה הן בתוך תעלת עמוד השדרה והן כשהעצב יוצא מתוך התעלה אל המקלעת העצבית הצווארית cervical plexus.

אבחון הנזקים עקב צליפת שוט

את הנזק לא תמיד ניתן לראות בבדיקות הדמיה כגון צילומי רנטגן או בדיקת CT  או בדיקת MRI . ולכן הסימנים והסימפטומים חשובים למטפל יותר מאשר תוצאות ההדמיה. במצבים קיצוניים שבהם המטופל מתלונן על ירידה בתחושה ואף חולשת שרירים בידיים ניתן לבצע בדיקת EMG   לזיהוי העצב הפגוע.

הבעיה הגדולה שנזקים מקרוסקופיים כגון קרעים של סיבים מרקמת הדיסק הבין חולייתי שהם סיבים בצורה טבעתית ANULAR POLPOSUS שמחוברים זה לזה כדיסקית אובלית Intervertebral disc, היא שנזקים אילו אינם ניתנים לזיהוי בבדיקות כגון MRI או CT. 

צליפת שוט טיפול בעזרת פיזיותרפיה

בבואכם אל הפיזיותרפיסט  הוא יבצע אבחון מקיף של מצב הצוואר שלכם. תשאלו כיצד קרתה התאונה ומתוך כך ינסה להבין את המכניזם של התאונה והחבלות. הפיזיותרפיסט ישאל שאלות שקשורות בתלונות שלכם לגבי הכאבים, הסחרחורת, תחושת כבדות הראש ונוקשות העורף. לאחר מכן יבדוק את תנועות הצוואר שלכם, כפיפה קדימה, פשיטה אחורנית, הטיות לשני הצדדים. סיבוב ימינה וסיבוב שמאלה. 

בחלק מהמקרים של צליפת שוט תיתכן גם תלונה של המטופל על סחרחורות סיבוביות שהם מוכרות במקרה של ורטיגו vertigo שנגרם מליקוי ומתזוזת קריסטלים בתוך המערכת הוסטיבולרית vestibular system, התזוזה וההתנתקות של הקריסטלים קורת בתוך אחת מתעלות האוזן הפנימית. הופעת סחרחורות מסוג דיזינס על רקע צווארי  cervical dizziness בכל המקרים המגוונים של הסחרורות תתבצע בדיקה לזיהוי מקור והגורם ותתבצע בדיקה מותאמת, במידה ומדובר בורטיגו תתבצע בדיקה וטיפול לפי תפיסת epley maneuver ובמידה ויתברר שמקור הדיזינס מחוליות הצוואר העליונות תטופלו ע"י טכניקות מנואליות פאסיביות passive mobilization techniques למפרקי חוליות OCCIPUT -C1, C2  בשילוב עם מכשור ultrasound therapy/

תנועת הכתפיים והזרועות שלכם, בדיקת התנועתיות של השכמות ביחס לתנועות הזרועות. בשלב הבא יבדוק את כח השרירים של הכתפיים, הזרועות, האמות כפות הידיים והאצבעות. בשלב הבא יבדוק את התחושה השטחית של הידיים וישווה בין שתי הידיים. בהמשך הבדיקה תתבקשו לשכב על מיטת הטיפולים והפיזיותרפיסט יבדוק את מצב השרירים, מפרקי החוליות, יחפש נקודות טריגר trigger point יבחן את רגישות הצוואר וישווה בין צד ימין לצד שמאל. בתום הבדיקה יחליט הפיזיותרפיסט איזה טיפול להתאים לכם מתוך המגוון הרחב של האפשרויות שעומדות בפניו, טיפולים ידניים מנואליים לפי שיטות שנלמדו בארץ ובחו"ל לדוגמא:

טיפולים מנואליים ומניפולציות למפרקי הצוואר עפ"י Maitland.

טיפולים לפי שיטת Mackenzie.

טיפולים למפרקי עמוד השדרה לפי שיטת Brian Edwards

מניפולציות לרקמות רכות מסוג - M.F.R. myofascial release technique

טיפולים הארכה פסיבית של רקמות עצביות פגועות A.M.T.  

כמו כן נשתמש במכשור אלקטרו תרפיה חדיש מסוג trans electrical nerve stimulation טיפולי אולטרה סאונד עמוק לרקמות רכות. ובהמשך נדריך את המטופל כיצד להתאים את סביבת העבודה שלו על פי עקרונות ארגונומיים לפי סוג עבודתו ובתרגילים להגמשה, להארכה ולחיזוק שרירים חלשים להשגת איזון בן שני צידי הצוואר.



טיפול תרופתי לחבלה מסוג צליפת שוט

בחלק מהמקרים בהם הכאבים בלתי נסבלים תוכלו לפנות להתייעצות ןלבדיקה אצל האורתופד והוא יצייד אותכם במרשם לתרופות אנתי דלקתיות ממשפחת non steroidal anti inflammatory drugs N.S.A.I.D  שמוכרות בינהן הן האביטרן, ברקסין, ארקוקסיה ועוד.

שימוש באמצעים חיצוניים

יש מטופלים שמבקשים לדעת האם עדיף לחמם או לקרר והאם כדאי להיעזר בצווארון. לדעתי אין צורך בשימוש בצווארון רך או קשיח אלא אם הנזק כבד ויש צורך בקיבוע. לגבי החימום בהחלט תושג הקלה והשרירים יורפו אך לא להגזים בעוצמת החימום ולא להרבות יותר מאשר 2 - 3 פעמים ביום למשך 15 - 20 דקות בכל פעם.

להשארת פרטים: לחצו כאן

המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל שהוא פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.

לקריאת מאמרים נוספים העוסקים בכאבי צוואר היכנסו לקישורים הבאים:

כאב ראש עקב בעיית צוואר

איך נשחרר צוואר תפוס

טיפול בבלט דיסק צווארי

איך מטפלים בסחרחורת צווארית