טיפול בקרע במיניסקוס
קרע המניסקוס היא החבלה האופיינית ביותר במפרק הברך. הקריעה נגרמת משילוב של תנועת כיפוף תוך כדי ביצוע תנועה סיבובית של השוק בייחס לברך וזאת תוך כדי כפיצה ונחיתה לא זהירה על הרצפה. הפציעה אופיינית לשחקני כדורגל, כדורסל, טניס והיא נגרמת מחוסר זהירות של השחקן בזמן המשחק ובחוסר התמקדות ותשומת לב לנחיתה לאחר קפיצה ונחיתה.
האנטומיה של מפרק הברך
בכדי להבין את המנגנון והמכניזם של הפציעה כדאי להכיר את המבנה שלך מפרק הברך. הברך הינו אחד ממפרקי הגוף המורכבים ביותר. הברך בנויה מארבע עצמות: החלק העליון היא עצם הירך ובלועזית femur bone מלמטה אנו מוצאים את שתי העצמות שמרכיבות את השוק והן: עצם השוק tibia bone ועצם השוקית בצד התחתון החיצוני fibula bone ומלפנים כמעין כיפה קטנה נמצאת עצם הפיקה patella bone.
בנוסף לכך אנו מזהים בתוך חלל מפרק הברך שני מניסקוסים המניסקוס הפנימי ובעברית הסהרון הפנימי medial meniscus והמניסקוס החיצוני lateral meniscus ובעברית הסהרון החיצוני. בנוסף לכך הברך מיוצבת בעזרת ארבע רצועות שמחברות את עצם הירך אל עצם השוק ובכך מונעות תנועת ייתר שלבין העצמות.
הרצועה הצולבת הקדמית anterior cruciate ligament שתפקידה למנוע תנועת ייתר קדמית של הירך ביחס לשוק. הרצועה הצולבת האחורית שתפקידה למנוע את תנועת נייתר של הירך אחורנית בייחס לשוק, בצד הפנימי של הברך נמצא את הרצועה הביטחונית הפנימית medial collateral ligament שתפקידה למנוע תנועת ייתר של עצם הירך בייחס לעצם השוק בכיוון של פתיחת הסדק הפנימי של הברך. ובצד החיצוני נמצאת הרצועה הביטחונית החיצונית lateral collateral ligament שתפקידה למנוע את פתיחת הסדק המפרקי החיצוני שבין עצם השוק לעצם הירך.
בנוסף לכל המבנים הללו נמצא את שתי קבוצות השרירים המסיביות שמייצבות את הברך ושמפעילות אותה: מלפנים את שריר ארבעה ראשיים quadriceps muscle שתפקידו לבצע פשיטה של הברך [יישור הברך] ומאחורנית נמצאת הקבוצה במסיבית של שרירי המיתר של הברך ובלועזית hamstrings muscles group שתפקידם לכפוף את הברך.
מצאו אצלך קרע במניסקוס תוכל/י להתייעץ איתנו ללא תשלום באמצעות הקישור הבא
הבנת המכניזם של הפציעה של קרע במניסקוס
בכל פעולה שאנחנו מבצעים בברך בתנועות כגון כפיפה או פשיטה מתבצעות גם תנועות נלוות קטנטנות של סיבוב פנימי וסיבוב חיצוני של הירך ביחס לשוק. תנועות אילו הן תנועות שאין לנו שליטה עליהן והן קורות בכדי לאפשר את תנועת הברך.
בזמן קפיצה ונחיתה על כף הרגל כאשר הברך מכופפת, נתפסת הקרן האחורית או הקרן הקדמית של המניסקוס הפנימי או החיצוני, בין עצם הירך מלמעלה לבין עצם השוק מלמטה וכך למעשה המניסקוס ממשיך להסתובב בתוך חלל הברך אך הקרן שנתפסה איננה יכולה להשתחרר ואז נוצר הקרע של המניסקוס.
סוגי קרעים של המניסקוס
כדי להבין ולבחור את טיפול בקרע במיניסקוס המתאים לפציעה עלינו תחילה לזהות את סוג הקרע, האם מדובר בקרע מסוג ידית דלי medial meniscus tear bucket handle או האם מדובר בקרע אורכי של המניסקוס longitudinal meniscal tear או אולי מדובר בקרע עקב שחיקה ממושכת של המניסקוס הידוע בשם הלועזי degenerative meniscal tear או קרע רדיאלי של המניסקוס medial meniscal tear.
בדיקות לזיהוי קרע במניסקוס
לפני החלטה האם לנתח את הברך צריך לבצע בדיקה קלינית של הברך מסוג Mc Murray test of knee שנועדה לאתר את המניסקוס הפגוע, האם מדובר במניסקוס הפנימי או החיצוני. בדיקה ידנית נוספת לבדיקת קרעים במניסקוסים היא בדיקת אפלי Apley test כמו כן מומלץ לבצע בדיקת הדמיה מסוג MRI שהיא בדיקה מדויקת שבאמצעותה ניתן לזהות את המניסקוס הקרוע ואת האזור ואת סוג הקריעה.
טיפול בקרע במיניסקוס מסוג התערבות ניתוחית בארטרוסקופיה
הטיפול תלוי במטופל, האם מדובר בשחקן מקצועי או חובבני שרוצה לחזור ולשחק, או האם מדובר באדם שאיננו ספורטאי ושהספורט היחיד שהוא מבצע הוא הליכה ברחוב או בחדר הכושר ללא מאמצים מיוחדים. אם מדובר בספורטאי אזי מומלץ לבצע ניתוח באמצעות ארטרוסקופיה שבניתוח המנתח או שיתפור את הקרע, או שיחליט לסלק את החתיכה החופשית של המניסקוס, במקרה שמדובר באדם שאינו ספורטאי ניתן על ידי טיפול פיזיותרפיה שמרני לפתור את הבעיה ואין צורך בהתערבות כירורגית.
טיפול בקרע במיניסקוס מסוג טיפול פיזיותרפיה שמרני
אם החלטתם שאינכם מעוניינים בטיפול ניתוחי ואתם מעדיפים טיפול פיזיותרפיה אז פיזיותרפיסט ספורט יבדוק את הברך מבחינת התנועה, כח השרירים, יציבות ונקודות כאובות. לאחר מכן יחליט הפיזיותרפיסט איזו טכניקה ידנית פאסיבית מתאימה לכם, הפיזיותרפיסט יתאים את הטיפול האלקטרו תרפיה המתאים לבעייתכם, איזה סוגי חבישות מומלץ לייצב את הברך, איזה תרגילים לחיזוק ולייצוב התחושה העמוקה.
טיפול בקרע במיניסקוס לאחר ניתוח ארטרוסקופיה
אם החלטתם לבצע ניתוח לתפירת המניסקוס והניתוח הצליח, המנתח יחליט מתי להתחיל לשקם את הברך על ידי טיפול פיזיותרפיה שמרני לאחר ניתוחי postoperative physical therapy הטיפול במקרה זה שונה בתחילה מאשר הטיפול השמרני מאחר ומדובר במצב כאוב והברך נפוחה, הצלקת טרייה ורגישה.
הטיפול יכלול תחילה הפעלה פאסיבית עדינה מאד להגדלת טווח התנועה שנפגע עקב הניתוח, לאחר מכן ישתמש הפיזיותרפיסט במכשור רפואי שמותאם למצב ניתוחי לשם סילוק הבצקת, והורדת הכאבים. בהמשך ידריך הפיזיותרפיסט המוסמך את המטופל בתרגול הן במרפאה והן בבית, בנוסף לטיפולים הידניים והאלקטרו תרפי שיקבל במרפאה.
המטרה בטיפול השמרני ושלאחר ניתוחי להביא את המטופל לתפקוד מלא יום יומי לטווחים מלאים, לכח ומסת שריר מלאה. את הספורטאי שבחר בדרך הניתוחית נלווה עד חזרתו למגרש המשחקים.