כיצד מומלץ לישון כאשר סובלים מכאבי צוואר

כל אחד מאתנו סיגל לעצמו במהלך השנים "תנוחת שינה שהיא הכי נוחה לו" והשאלה הנשאלת היא האם מה שנח הוא גם הכי בריא?
התינוקות ישנים על הבטן וראשם מסובב הצידה, זוהי תנוחת שינה אופיינית מאד והיא בהחלט מתאימה לתינוקות מאחר וגמישותם וטווחי התנועה שלהם גדולה ולפיכך בכל מצב לא נוצר לחץ על עמוד  השדרה שלהם, בניגוד לתינוקות ככל שאנחנו מתבגרים כך גמישותנו נפגעת ולפיכך נוצר עומס מוגזם על חוליות הצוואר והגב התחתון, מכאן ששינה על הבטן איננה מומלצת מאחר ונוצר עומס מצטבר על החוליות ובעקבות זאת פגיעה בחוליות.

מחפשים מידע על כאבי צוואר ועל טיפול בכאבי צוואר? צרו קשר


ניתוח תנוחות השינה

שינה על הבטן: בזמן שכיבה על הבטן הצוואר נמצא בסיבוב מכסימלי ובגלל שהפנים מונחות על הכרית נוצרת בנוסף לכך הקשתה חזקה כלומר נוצר לחץ של דחיסה אחורית וצידית של מפרקי החוליות והעצבים הבין חולייתיים, כמו כן השרירים בצד אחד נמצאים בשיא המתיחה ובצד השני קיצור של שרירי הצוואר. מתוך כך ברור ששינה על הבטן אינה מומלצת ואף עלולה לגרום להופעת כאבי צוואר.
שינה על הצד: בשכיבה על הצד מומלץ לתמוך את הצוואר על גבי כרית שתמלא את המרווח שנוצר בין הכתף לבין האוזן. אם נשתמש בכרית גבוהה מדי ניצור הטיה לצד הכתף השנייה ואילו אם נשתמש בכרית דקה מדי הראש יישמט לכיוון המזרון וכך גם תיווצר הטיה ועומס מוגזם של דחיסת חוליות הצוואר. כלומר על הכרית להיות בדיוק בגובה המתאים כך שהראש יהיה במנח נטרלי ביחס למזרון. מומלץ בנוסף לכך לכפוף את הברכיים וכך להשיג תנוחה עוברית משחררת לגב התחתון.
שכיבה על הגב: גם זו תנוחה מומלצת וגם במקרה זה עלינו להקפיד על שימוש בכרית שתתמוך בצוואר ובראש. הכרית תמוקם בצד האחורי של הראש, חוליות הצוואר והחלק העליון של הכתפיים והשכמות. בצורה זו נשיג יציבות של הראש והצוואר ומניעת השמטת הראש הצידה. הכרית תתמוך את הראש ואף תקנה לו מעט כיפוף קדימה. בצורה זו נאפשר לאוויר להיכנס בחופשיות דרך האף לחלל החזה. בנוסף לתמיכת הצוואר כדאי להכניס מתחת לברכיים כרית גלילית ובכך ליצור כיפוף קל של הברכיים ונטרול הלורדוזה המותנית ועל ידי כך מניעת היווצרות כאבי גב תחתון.

כיצד נסגל לעצמנו תנוחת שינה נכונה

בכדי למנוע הופעת כאבי צוואר כדי להכריח את עצמנו ולהילחם ביציבת השינה הלקויה. לכן כאשר אתם נכנסים למיטה תשכבו בתנוחה הרצויה שהיא כאמור שכיבה על הצד או על הגב עם תמיכת כריות מתאימה. ברור שבתחילה לא תחושו בנוח ואולי גם חשופים מדי אך כאמור עליכם לאלץ את עצמכם לשנות את ההרגל הלא נכון שסיגלתם לעצמכם. כפי הנראה כשתקומו בבוקר תהיו בתנוחת שכיבה על הצד אך העקר שתתמידו כך בכל לילה, לאחר 3 עד 4 שבועות של אילוץ שכזה תופתעו לגלות שהתעוררתם בבוקר בתנוחת שינה נכונה על הגב או על הצד ובכך תמנעו מגרימת כאבי צוואר.

טיפולי פיזיותרפיה לבעיית כאבי צוואר

אם התעוררתם עם כאבי צוואר והצוואר תפוס ואתם מזהים הגבלת תנועת הצוואר בנוסף לכאבים מומלץ שתפנו לקבלת פיזיותרפיה ע"י פיזיותרפיסט מוסמך ע"י משרד הבריאות בעל התמחות בבעיות אורתופדיות.
בהגיעכם לטיפול תחילה יתשאל אתכם הפיזיותרפיסט בסדרת שאלות לגבי התקף כאבי הצוואר הנוכחי והאם סבלתם בעבר מכאבים מסוג זה. האם להתקף הנוכחי היו סימנים מקדימים כגון מתח בשרירי הצוואר, או תחושת נוקשות בזמן העבודה מול המחשב, האם קדמה לכך חבלה כל שהיא או האם הייתם מעורבים בעבר בתאונת דרכים במנגנון צליפת שוט.
בשלב הבא יבדוק הפיזיותרפיסט את צילומי הרנטגן אות ההדמיה האחרת שבצעתם כגון CT לצוואר או בדיקת MRI  לחוליות הצוואר.
בשלב הבדיקה הבא תתבקשו לבצע תנועות אקטיביות לכיוונים כפיפה קדימה, פשיטה אחורנית, הטיה לצדדים וסיבוב לשני הצדדים, הפיזיותרפיסט יבדוק וישווה בין צד ימין לצד שמאל.
שלב הבדיקה הבא תשכבו על הבטן ותמקמו את הראש בחור שבמיטת הטיפול והפיזיותרפיסט ימשש את חוליות הצוואר, את מפרקי החוליות ואת שרירי הצוואר. הוא יחפש נוקשות ורגישות נקודתית ואולי גם הקרנה לשכמות ולידיים.
כעת כשהתמונה הקלינית הושלמה יוחלט איזה מרכיבי טיפול מתאימים לבעייתכם: טיפולים ידניים במניפולציות ובמוביליזציות ממוקדות לחוליות  הצוואר, טיפולים מסוג DFM לשרירים ולנקודות טריגר, מתיחות צוואריות לסירוגין או קבועות בעזרת מכשיר אלקטרוני חדש. טיפולי אלקטרו תרפיה מגוונים כגון גלי הלם לשרירי הצוואר, גירויים חשמליים מסוג אינטרפרנשיאל, TENS, טיפולי אולטרה סאונד, חימום או קירור שרירי הצוואר. בהמשך יתאים לכם הפיזיותרפיסט סדרת תרגילים אישיים מותאמים אישית וינחה אתכם בעיצוב ארגונומי של סביבת העבודה שלכם.

מחפשים מידע על כאבי צוואר ועל טיפול בכאבי צוואר? צרו קשר


המאמר נכתב על ידי 

מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו. המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.


לקריאת מאמרים נוספים הקשורים לכאבי צוואר הקליקו על הקישורים הבאים:

איך מטפלים בבלט ובפריצת דיסק בצוואר

הקשר בין כאבי צוואר לכאבי ראש

איך משפיע הצוואר על הסחרחורות