דיסקופטיה צווארית

מדובר במחלה ניוונית של הדיסק הבין חולייתי של הצוואר. כלומר, שחיקה ניוונית של העטיפות הטבעתיות annular disc, שהן מהוות מעין טבעות שהסיבים שלהן מונחים שתי וערב, וכך יוצרות דופן גמישה והדוקה שבתוכה נמצא הג'ל הפנימי של הדיסק. עקב העומס שמופעל על הדיסקים הבין חולייתיים שבאזור הגמיש ובעל טווחי התנועה הרחבים ביותר בין חוליות הצוואר התחתונות C4-C5 C5-C6 C6-C7. 

בנוסף, לשחיקת הטבעות שיוצרות את הדיסק נוצר גם התייבשות של הג'ל הפנימי שמהווה את תוכן הדיסק. סיבות נוספות שעלולות לגרום לתסמונת דיסקופטיה צווארית הינם שחיקה עקב טראומה כגון צליפת שוט, חבלה ישירה או עקיפה או עקב תהליך שחיקתי מצטבר בעקבות עבודה בתנוחות לא ארגונומיות בזמן העבודה מול המחשב או בעבודה בתנוחות צוואריות קיצוניות. בשלבים הראשונים יתבטאו תלונות המטופלים בכאבי צוואר מקומיים בצד ימין או בצד שמאל, תחושות נוקשות מתח וכאבים בשכמות ואף תופעה של הקרנת הכאבים לכיוון הזרועות, האמות ואף בצורת נימול, שריפה ועד חולשת שרירי כפות הידיים והשרירים שבין האצבעות שמקרבים את האצבעות האחת לשנייה.

לייעוץ בנושא דיסקופטיה צווארית צרו קשר

 

דרגות שונות של דיסקופטיה צווארית

השינויים הניווניים שנראים בבדיקת CT או בבדיקת MRI לא תמיד תואמים לתלונות המטופל, כלומר ישנם מצבים שבהם המטופל מתלונן על כאבי צוואר חזקים שמלווים בתחושת כאב בשכמות ומתח בזרועות, ולעומת זאת בדיקת ההדמיה שיבצע המטופל תדגים נזק קטנטן בצורת בלט דיסק מינימאלי עם לחץ מתון ולא משמעותי על שורש העצב בגובה c5-c6 שיוגדר כתסמונת דיסקופטיה צווארית.

לעומת זאת יתכן שמטופל שמדווח על מיחושים קלים שמטרידים אותו בזמן ישיבה מול המחשב אך ללא תלונה של הקרנות לכיוון הידיים, ובמקרה זה כשהוא יבצע הדמיה של חוליות הצוואר יתברר שיש לו מספר בלטי דיסק בגובה חוליות  C5-C6 C6-C7והרנטגנולוג שלא מכיר את המטופל ושלא בדק אותו ימליץ על בדיקת נוירוכירורג עם מחשבה על התערבות כירורגית כי תוצאות הסי טי גרועות מאוד.

כלומר, לא תמיד ממצאי הבדיקה הקלינית שיבצע הרופא או הפיזיותרפיסט שהוסמך על ידי משרד הבריאות יתאימו לתוצאות שנקבל בבדיקת ההדמיה מסוג CT  או בדיקת MRI. לכן התאמת הטיפול היא בראש וראשונה ביחס לתלונות המטופל כלומר לסימנים ולסימפטומים של המטופל ולא לתוצאות ההדמיה שאובנו על ידי הרנטגנולוג.

לצפייה בסרטון שמדגים ומסביר את הופעת השינויים הניווניים בדיסק הצווארי הקליקו על הסרטון הבא:

אבחון דיסקופטיה צווארית

בבואכם אל הפיזיותרפיסט תחילה יתשאל אתכם המטפל בסדרת שאלות שיתנו לו את ההיסטוריה והרקע למקרה שלכם, האם מדובר בחבלה ישירה כגון נפילה על הראש תוך כדי דחיסת חוליות הצוואר, האם מדובר בזעזוע עקב תאונת דרכים במנגנון צליפת שוט כלומר חבלה על ידי רכב מאחורנית שגרם לתנועה פתאומית  שהראש הוטח קדימה ואחורה מספר פעמים ועקב זאת נמתחו הרקמות הרכות, הדיסקים הבין חוליתיים, הרצועות המייצבות של חוליות הצוואר. האם מדובר בתהליך שחיקתי מצטבר מתנוחות שינה בזויות גרועות לחוליות הצוואר. האם מדובר בתהליך היווצרותי  ניווני מצטבר בעבודה בתנוחה לא ארגונומית מול המחשב.

השאלות הבאות שתשאלו תהיינה מתי ובאיזו תנוחה או תנועה מופיעה התלונה שלכם לגבי כאבי הצוואר או כאבי השכמות. האם בזמן שאתם צופים הטלוויזיה, האם בזמן סיבוב הצוואר במהלך הנהיגה, האם כשאתם נרדמים ומתעוררים במהלך טיסות ארוכות. האם הכאבים יצרו גם תחושת צוואר תפוס שלא יכולתם להזיז את הצוואר בתנועה סיבובית או בזמן פשיטת הראש אחורנית.

השלב הבא של האבחון והבדיקה יכלול בדיקת טווחי תנועה לכל המישורים הטבעיים של הצוואר כלומר כפיפה קדימה, פשיטה אחורנית, סיבוב ראש ימינה, סיבוב ראש שמאלה, הטיית הצוואר לצד ימין, הטיית הצוואר לשמאל. כמו כן יבצע הפיזיותרפיסט תנועות משולבות של פשיטה עם הטיה וסיבוב לאותו הצד בכדי לסגור את נקב החוליה ומוצא העצב באותו הצד. וכנ"ל לצד השני.

בשלב הבא יבצע הפיזיותרפיסט בדיקה נוירולוגית שתכלול בדיקת כח שרירים של שרירי יד ימין לעומת יד שמאל, בדיקת תחושה עורית שטחית ובסיום בדיקת רפלקסים של גידי הידיים והשוואתם לצד השני.

מטרת הבדיקות המורכבות הללו לאתר וליצור את הכאבים והתלונות שלכם ולקשור אותן לממצאי ההדמיה שהבאתם אתכם כגון צילום רנטגן, או צילום CT או הדמיית MRI כי כאמור לא תמיד יש קורולציה בין הסימנים הקליניים בבדיקה הקלינית לבין ממצאי ההדמיה.

טיפולי פיזיותרפיה לתסמונת דיסקופטיה צווארית

הטיפולים שנתאים יהיו ביחס לממצאי הבדיקה ויכללו טפולים מנואליים ידניים שמטרתם להפחית ולסלק את הלחץ שמופעל על העצב הפגוע, כמו כן נשתמש במגוון רחב של מכשור אלקטרו תרפיה כגון גירויים חשמליים, שימוש באולטרה סאונד, מתיחות צוואריות קבועות ולסירוגין ולסיכום הדרכה בתרגול מניעתי לייצוב, הגמשה, חיזוק שרירים ומניעת התקף חוזר של כאבי צוואר עם או בלי הקרנה לידיים.


לייעוץ בנושא דיסקופטיה צווארית צרו קשר


נכתב ע"י: 

מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו. המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.

 
 

לקריאת מאמרים נוספים היכנסו לקישורים הבאים:

כאבי ראש על רקע צווארי

סחרחורת עקב בעיות צוואר

כאבים בשכמה שמקרינים ליד