טיפול בפציעות במפרק הכתף
מפרק הכתף הינו אחד מהמפרקים המורכבים ביותר בגופנו, בגלל המבנה המיוחד של המפרק מסוג מפרק כדורי ושקע בצד השני ומכיוון שהחלק שמהווה את השקע אינו עמוק אלא כעור במקצת נוצר מבנה כזה שמאפשר טווח תנועה גדול מאד לכל הכיוונים, וזאת בהשוואה למפרק הירך שגם הוא מפרק כדורי שבו המשטח הכעור עמוק ולכן תנועת מפרק הירך מוגבלת מאד יחסית למבנה של הכתף, בגלל השקע השטוח של החלק הנקבי של המפרק יציבות מפרק הכתף מבוצעת על ידי קופסית סחוסית רכה שהיא מהווה את המייצב הראשון והסמוך לעצמות המפרק. בנוסף לשתי עצמות הזרוע humerus והשכמה scapula שבקצה של נמצא השקע של המפרק, משתתף בתפקוד המפרק גם עצם הבריח clavicle.
בגלל המבנה החופשי של הכתף ובגלל טווחי התנועה הרחבים שלו המפרק נמצא בסיכונים רבים ובנטייה לפציעות מגוונות בכל הרקמות הרכות שעוטפות אותו ושמייצבות אותו וכן מערכת של שרירים וגידים שמפעילה את הכתף לכל התנועות ולכל הכיוונים. התנועות הינן הרמה חזיתית לכיוון מעלה elevation movement והטווח הוא מ- 0 מעלות ועד 180 מעלות, הרמה הצידה abduction movement והטווח מ- 0 מעלות ועד ל – 1130 מעלות ואף יותר. בנוסף לכך ישנה תנועה סיבובית פנימה ותנועה סיבובית החוצה בטווח של 180 מעלות מקצה לקצה. שתי תנועות נוספות הינן יד מאחורי הגב hand behind back shoulde ותנועה אופקית לכיוון הכתף השנייה horizontal adduction. ותנועה אופקית אחורנית horizontal abduction כך שהיד נמצאת במצב אופקי בגובה החזה ונעה אחורנית.
המבנה האנטומי המורכב של הכתף כולל בנוסף לעצמות ולקופסית capsula שעוטפת את המפרק גם מערכת שרירים וגידים שהינם המפעילים והמייצבים של הכתף. שרירים אילו נקראים בשם כולל rotator cuff ומעליהם נמצאים שרירי הדלטואיד המאסיביים שמפעילים מגינים ומייצבים את מפרק הכתף. כמו כן קיימת מערכת של רצועות חזקות, בורסות שתפקידן למנוע שחיקת גידים שעוברים בסמוך לעצמות, עצבים וכלי דם.
למה קיימת נטייה לפציעות במפרק הכתף
בכל פעילות גופנית משתתף מפרק הכתף, משחקי כדור, האבקות, פעילות בחדר כושר, פעילות כושר חופשית. ובנוסף לכך המפרק נמצא בסיכון גבוה גם במהלך העבודה הפיזית, במהלך התפקוד בחיי היום יום המגוונים שלנו.
איזה בדיקות צריך לעשות לפני בחירת טיפול בפציעות במפרק הכתף
ברור שהטיפול תלוי בסוג החבלה, בסוג הדלקת, ברקמה שנפגעה. לכן בבואכם אל מכון הפיזיותרפיה תחילה יתשאל אתכם הפיזיותרפיסט בסדרת שאלות לגבי ההיסטוריה של הפציעה שלכם, האם מדובר בפציעה טרייה, האם מדובר בחבלה, תתבקשו לתאר את האופן שבו קרתה הפציעה בכדי שהפיזיותרפיסט ינתח את המכאניזם של הפציעה ואת הרקמות שהשתתפו בחבלה. אם מדובר בפציעה ישנה כגון פריקות חוזרות תתבקשו לספר מה קרה בכל פעם שקרתה הפריקה האם הכתף חזרה למקומה או שהיה צורך להחזירה למקומה בהרדמה או בזריקת טשטוש.
הפיזיותרפיסט ישאל מתי אתם חשים את הכאב, באיזו תנועה ותנוחה מופיע הכאב, האם הכאב מקומי בכתף או שמקרין לאורך הזרוע או אולי לכיוון בית החזה או דווקא אחורנית לכיוון השכמה. מה מקל עליכם. האם אתם מתעוררים מכאב בלילה.
תביאו אתכם כל חומר רפואי רלוונטי כגון צילום רנטגן, בדיקת אולטרה סאונד, בדיקת MRI או CT שיש לכם. אם אתם חשים הקרנה לכיוון האמה או האצבעות ובצעתם בדיקת הולכה עצבית EMG כדאי שתביאו את תוצאות הבדיקה עמכם.
בשלב הבדיקה הבא תתבקשו להוריד את החולצה ולבצע תנועות חופשיות למספר כיוונים והפיזיותרפיסט יבדוק את טווחי התנועה ואת תבנית התנועה של כל חגורת הכתפיים וישווה בין הכתף הפצועה לבין הבריאה. הפיזיותרפיסט יבצע בדיקת כח שרירים לכל תנועות הכתף ישווה בין הצדדים ויחפש סימני חולשה וכאב שיופק בזמן ביצוע התנועה תוך כדי ההתנגדות.
בשלב הבא ימשש הפיזיותרפיסט את המבנים של הכתף ויזהה רגישויות ברקמות הכתף.
ההחלטה על סוג טיפול בפציעות במפרק הכתף
לאחר הבדיקה יחליט הפיזיותרפיסט איזה טיפול מתאים לבעייתכם, האם טיפול ידני שמשלב עיסויי רקמות מסוג transverse deep friction massage על פי תפיסת cyriax manual therapy. או טיפול מנואלי למפרקי הכתף לפי שיטת Maitland mobilization. בנוסף ניתן להשתמש בטכניקות של דיקור מערבי עמוק intramuscular needle בנוסף נתאים טיפול אלקטרו תרפיה מגוון כגון טיפול בעזרת גלי הלם, או אולטרה סאונד, או גירויים חשמליים עמוקים מסוג interferential current. וכן נתאים תרגילים אישיים מותאמים אישית לחיזוק ולשחרור הכתף.
כאמור לכל פתולוגיה ולכל פציעה וחבלה יותאם הטיפול המתאים.
לקריאת מאמרים העוסקים בסוגי החבלות המתאימות ובהתאמת טיפול בפציעות במפרק הכתף היכנסו לקישורים הבאים:
טיפול בכתף קפואה
טיפול בהסתיידויות בגידי הכתף
טיפול בשבר במפרק הכתף