איך לשחרר שכמות תפוסות?

הרבה אנשים מתלוננים על תחושת שכמות תפוסות, או על כאבים בצד הפנימי או העליון של השכמה. התיאורים שאני שומע ממטופלי הם מגוונים מאד לדוגמא: "ישבתי הרבה שעות מול המחשב בכדי לסיים עבודה חשובה שהיה עלי להגיש, כשקמתי חשתי נוקשות בצוואר שהחלה להקרין ולזחול לכיוון השכמה ושריר הטרפזיוס trapezius muscle שמעליה. כעת הכאב גם מקרין מעט לכיוון הזרוע ואפילו בצורת עיקצוצים באצבעות" דוגמא נוספת אופיינית "התעוררתי בבוקר עם צוואר מוגבל ותחושת שכמה תפוסה, בכל ניסיון להניע את הצוואר מצד לצד אני חש כאב חד ובעקר הכאב מתגבר כאשר אני מנסה לבצע תנועה אחורית שהיא מוגבלת ומפיקה כאב חד בצוואר ובשכמה. הכאבים התגברו ולכן הלכתי לעשות מסג' מרגיע ונעים שבעקבותיו חלה הטבה אך לאחר כשלוש שעות שוב חזרו הכאבים, בלילה לא הצלחתי למצוא תנוחה נוכה ובקושי הצלחתי להירדם, למחרת קמתי בבוקר עם כאבים חזקים יותר ולקחתי משככי כאבים אבל הם עוזרים רק זמנית וחלקית". דוגמא נוספת שנתקלתי בה במהלך עשרות שנות עבודתי פיזיותרפיסט מוסמך על ידי משרד הבריאות:  " במהלך טיסת עבודה ממושכת לארצות הברית נרדמתי והראש כנראה נפל הצידה, כשהתעוררתי חשתי כאב חד בשכמה שהלך והתגבר עד כדי הרגשת שכמה תפוסה ומאובנת, הכאבים התגברו ואף נוספו תחושות של זרמים באזור השכמה והכתף בכל פעם שאני משנה תנוחה, שאלתי איך לשחרר שכמה תפוסה?


האנטומיה של השכמה והמפרקים שהיא קשורה אליהם

השכמות scapula ממוקמות משני צידי עמוד השדרה הגבי העליון, צורתן כמשולש כאשר הצד הפנימי של המשולש מקביל לעמוד השדרה, הצלע העליונה של המשולש אופקית ומסתיימת בצד החיצוני ובו קיים מפרק שצורתו כדור ושקע ball joint buckle  בין השקע שבקצה עצם השכמה glenoid fossa עם ראש הזרוע הכדורי. המפרק המורכב של עצם הזרוע ועצם השכמה נקרא בשם glenohumeral joint ומלפנים מתחברת השכמה אל עצם הבריח clavicular במפרק החלקתי קטנטן שנקרא בשם acromioclavicular joint. המבנה המורכב שתיארתי שמורכב משלושת העצמות עובד באופן סימולטני ומתואם בכל תנועה שאנחנו מבצעים עם הזרוע, כלומר עצם השכמה ועצם הבריח חשובות בכדי לאפשר לעצם הזרוע לנוע בכל כיוון אפשרי, ומאחר ועצם הזרוע יכולה לנוע לכל כיוון אפשרי כגון סיבוב פנימי וסיבוב חיצוני, הרמה מעלה ופשיטה אחורית, הרמה הצידה ו הושטה אופקית לכיוון הכתף השנייה והתנועה המורכבת של העברת היד אל מאחורי הגב לצורך סגירת חזייה או גירוד השכמה השהייה מאחורנית. כל המגוון הרחב של התנועות הללו לא יכול להתבצע ללא שיתוף פעולה בין עצם הזרוע לבין עצם השכמה מאחור ולבין עצם הבריח מלפנים.

מוזמנים להתקשר בכל שאלה לגבי שכמות תפוסות ועוד: לחצו כאן להתייעצות

איך לשחרר שכמות תפוסות?

בכדי לשחרר את השכמה צריך להבין מה הגורם לכך שהשכמה תפוסה, האם הסיבה לכך שישנתם בתנוחה לא נוחה וכתוצאה מכך גרמתם למתיחת השריר levator scapulae muscle שהוא שריר ארוך שמתחיל מהזיזים הצידיים transverse process של חוליות הצוואר c1, c2, c3, c4 ויורד ונאחז בקרן הפנימית של משולש עצם השכמה. כלומר שהבעיה בכלל נובעת מחוליות הצוואר ולא מהשכמה. או האם הבעיה נגרמה עקב בעקבות חבלה ישירה בזמן פעילות גופנית ועקב כך הופעל לחץ על השכמה או המפרק בין השכמה לבין עצם הזרוע glenohumeral joint כלומר הסיבה יכולה להיות במפרק או בשרירים שעוטפים, מייצבים ומפעילים את הזרוע. דוגמא נוספת של תחושת שכמה תפוסה בכלל עלולה להיגרם מסיבה עצבית של עצבי עמוד השדרה הצווארי כלומר עקב בלט דיסק בין חוליות הצוואר התחתונות c5, c6, c7 עלול לגרום לגירוי ולהקרנה לכיוון השכמה ולתחושת היתפסות השרירים שמניעים ומפעילים את עצם השכמה לדוגמא השרירים שנמצאים מאחורנית supraspinatus muscle שנמצא מעל הזיז או השריר שנמצא מתחת לזיז ה- infraspinatus muscle או השרירים teres minor ושריר ה- teres major שחשובים מאד להנעת הזרוע. וכמובן אולי מדובר בנקודות טריגר trigger points שיש כאלו רבות בתוך סיבי השריר השטחי הטרפזיוס trapezius muscle שעוטף ומכסה את השכמות מאחור.

טיפולי פיזיותרפיה לשחרור שכמה תפוסה

כפי שתיארתי בסעיפים הקודמים במאמר תחילה צריך לבדוק ולאתר את המוקדים ואת הסיבות להופעת הכאבים בשכמות, לכן חשובה מאד הבדיקה הראשונה שייבצע הפיזיותרפיסט לצורך האבחון ורק אחר כך יתאים את הטיפולים שהם מגוונים ורבים מאד: החל מטיפולים מנואליים manual therapy mobilization techniques  למפרקי חוליות הצוואר, דרך עיסויים עמוקים deep friction massage לנקודות הטריגר שנמצאו ולשרירים לגידים ולרצועות המעורבות במגוון המבנים שעוטפים את השכמה. כמו כן ניתן להשתמש במגוון מכשור אלקטרו תרפיה כגון גלי הלם לשרירי השכמות או שימוש בגירויים חשמליים עמוקים transcutaneous electrical nerve stimulation  או שימוש במכשור ultrasound therapy וכמובן שימוש בחימום או בקירור לפי סוג הבעיה.

מוזמנים להתקשר בכל שאלה לגבי שכמות תפוסות ועוד: לחצו כאן להתייעצות



המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.

לקריאת מאמרים נוספים היכנסו לקישורים הבאים:

האם אני זקוק לפיזיותרפיה

תרגילים לצוואר ולשכמות

כאבים בשכמה שמקרינים ליד