כתף קפואה Frozen Shoulder

טיפול פיזיותרפיה שמרני למחלת כתף קפואה

תסמונת כתף קפואה מתוארת בדיוק בשמה הרפואי Adhesive Capsulitis כלומר הדבקות בקופסית מודלקת של מפרק הכתף. הכוונה לתהליך שפוגע בעטיפת מפרק הכתף שעוטפת את המפרק, בתהליך אנו מזהים התקצרות, הדבקות ונוקשות של סיבי רקמת הקופסית שבתוכה נמצא נוזל המפרק [Synovial Fluid]  זהו תהליך דלקתי שמלווה בהגבלת תנועה ובכאבים חריפים.

הסיבה להיווצרות תסמונת הכתף הקפואה אינו ברור, בחלק מהמקרים קיימת היסטוריה של חבלות חוזרות של הכתף אולם גם תופעה אוטואימונית שבה הגוף ללא כל הסבר תוקף את עצמו ויוצר את הדלקת בקפסולת הכתף. בחלק מהמקרים ניתן לזהות הופעת הסתיידויות בגידי הכתף.

נמצא קשר חלקי בין מחלת הסכרת, גורמים לבעיות קרדיאליות [בעיות לב].


קיימת חשיבות ממעלה ראשונה לזהות את הכתף הקפואה מיד בשלב הראשטני של הופעת הכאב הראשון, התחלת טיפול פיזיותרפיה מיידי יקצר את ההליך הארוך של השיקום שעלול במקרים מסויימים להמשך עד למשך 12 חודשים ואף יותר מכך. לפיכך יש צורך מידי לפנות לגורם רפואי ובמקה הטוב אורתופד מומחה לכתף שיזהה שאכן מדובר בכתף קפואה - Adhesive Capsulitis שיש לה סימנים מיוחדים ששונים בכל תהליך דלקת גידים רגילה. לאחר שהרופא זיהה שאכן מדובר בתסמונת הכתף הקפואה עליו לצייד אתכם בטיפול אנטי דלקטי ולהפנותכם מידי לטיפול במרפאת הפיזיותרפיה שתוכל לקבל אותכם מיד ולא להתעכב ולא להתמהמה בכדי לתפוס את הבעיה בראשית דרכה ובכך למנוע סבל ולקצר את תהליך שלושת השלבים של הכתף הקפואה.


אנו מזהים שלושה שלבים בכתף הקפואה:

שלב ראשון שנקרא בשם Freezing שמלווה בכאב חריף ללא יכולת הנעת היד באופן אקטיבי ובאופן פאסיבי. הכאבים מתעצמים במיוחד בלילה, "המטופל לא מסוגל שיגעו בו" שלב זה נמשך 6-10 שבועות ובסופו הכאב נחלש אולם מתחילה להופיע הגבלת תנועה אקטיבית כזו שהמטופל לא מסוגל לבצע באופן אקטיבי אולם המטפל יכול עדיין להשיג טווח תנועה חלקי מלווה בכאב. שלב זה מוגדר שלב "סיוט" שבו הכאבים בלתי נסבלים ברמה כזו שתרופות לשיכוח כאב לא עוזרות, המטופל לא מוצא תנוחה נוחה בזמן השינה בלילה והוא מנסה לתמוך בזרוע העזרת כריות ולא מצליח לישון ברציפות אלא מתעורר מספר רב של פעמים במהלך השינה. כל נגיעה בכתף או תנועה לא מבוקרת עשויה לגרום לכאב חד שימשך בין מספר דקות למספר שעות ללא הפסקה.

שלב שני שנקרא בשם Stiff הכאב ממשיך להחלש אך טווח התנועה האקטיבי של המטופל מצטמצם וכן הטווח הפסיבי. המטופל עקב הכאבים מפסיק לבצע תנועות ספונטניות והיד לאט לאט מאבדת את תיפקודה כי השרירים נחלשים והמפרק מאבד מגמישותו. שלב זה יכול להמשך עד 9 חודשים. בשלב זה המטופל יתחיל לזהות הופעת דלדול שרירים ויזהה הבדל בין מסת השרירים שביד החולה לבין מסת השרירים ביד הבריאה. תיפקודם יום יומיים פשוטים יהפכו למשימה בלתי אפשרית כגום להסתרק, ללבוש חולצה מסוג T שמחייבת להרים את הידיים גבוה מעל הראש בכדי להעביר את החולצה מעל היד הפגועה ולכן מומלץ בתקופה זו ללבוש חולצות מכופתרות שלא מחייבות העברה מעל הראש, את החולצה נלבש כך שתחילה נכניס את היד החולה לתוך השרוול ורק אחר כך את היד הבריאה. 

שלב שלישי – שלב ההחלמה Recovery שיכול להמשך עד שלוש שנים. בסופו היד לא תחזור לתפקוד מלא. מסת השרירים וטווח התנועה לא יהיו כמו לפני המחלה. בשלב זה כמעט ואין כאבים יום יומיים, אך הטיפול הפיזיקאלי שינתן על ידי פיזיותרפיסט מוסמך שמתמחה בטיפולי כתף בכלל וכתף קפואה בפרט, ילווה בכאב מאחר ובטיפול ינסה הפיזיותרפיסט להאריך את הקפסולה שהתקצרה ואת הגידים שנדבקו והתקצרו. לכן הטיפול מלווה בכאבים ובסבל של המטופל עד להשגת טווח התנועה המלא והפונקציונאלי של הכתף המטופלת.

להבנת תהליך היווצרות כתף קפואה הקליקו על הסרטון הבא:

 

טיפול פיזיותרפיה לכתף קפואה

הטיפול פיזיותרפיה היעיל ביותר יהיה בשלב הראשון שעדיין לא נוצרות הידבקויות בקופסית המפרק. מטרת הטיפול להוריד כאבים ולהפעיל את הכתף באופן פאסיבי על ידי המטפל בטווח התנועה החופשי מכאב ומבלי לגרות את הכתף ולגרום לכאבים. הטיפול משולב בטיפולים אלקטרותרפיה כגון U.S או T.E.N.S או גירויים חשמליים מסוגים שונים, חימום או קירור לפי מצב הדלקתיות. ניתן לנסות להשתמש גם בטיפול בטכניקת מאליגן או בטיפולים בעזרת חבישות טייפ ספורטאים מסוג קניזיו - טייפינג להפחתת הלחץ התוך מפרקי. אם נתחיל לטפל בתחילת השלב הראשון יתכן ונעצור את המחלה ולא נעבור לשלב השני שלה.

הטיפול בשלב השני כולל הפעלה פאסיבית מנואלית עדינה שמטרתה להוריד כאבים ובמקביל להתחיל להגדיל את טווח התנועה שנפגע. על ידי תנועות פאסיביות נילוות למפרק [תנועות שהמטופל לא מסוגל לבצע לבד כי המטפל צריך לקבע צד אחד של המפרק ולהניע את הצד השני של המפרק]. המטופל יתחעל בתרגילים עצמיים ובחיזוק סטאסי עם התנגדות עצמית לשם שיקום קבוצת שרירי Rotator Cuff ובהמשך חיזוק שרירים דינמי.

בשלב השלישי נשקם את הכתף כפי שנעשה בשלב השני וכעת נמתח את הרקמות המקוצרות שאבדו את גמישותן ואת אורכן המלא. בנוסף לכך נחזק באופן דינמי עם משקלות, קפיצים וגומיות תרגול את השרירים שנזהה כחלשים.


אם אתם סובלים מכאבים חריפים בכתף ואינכם יודעים האם מדובר בכתף קפואה או בדלקת בגידי הכתף אל תהססו והתקשרו אלינו ונייעץ לכם חינם אין כסף איך לטפל בשלב שבו אתם נמצאים בעזרת פיזיותרפיה, הקליקו על הקישור

שחרור הכתף הקפואה

במהלך המחלה החולים לא מסוגלים לבצע תנועות יום יומיות כגון:

  • ללבוש ולהסיר חולצה.
  • לסגור את החזיה מאחורנית.
  • להושיט יד למדף גבוה.
  • קושי שכיבה על הגב והיד מאחורי הראש.
  • קושי בסיבוב ההגה, קושי בהגעה למושב האחורי במכונית.

נכתב על ידי 

מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו. המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.


לקריאת מאמרים נוספים בקשר לכתף היכנסו ל:

טיפול שמרני ולא ניתוחי בקרעים בגידי הכתף

טיפול פיזיותרפיה שמרני לשבר בכתף

גלי הלם להסתיידויות בכתף

תרגילי פיזיותרפיה לכתף