​איך לטפל בכאבים בקרסול?

כאבי קרסוליים מורגשים הן במנוחה והן בפעילות יום יומית. הן בתפקוד רגיל והן בזמן פעילות ספורטיבית. הגורמים לכאבי קרסוליים רבים ומגוונים החל מחבלות, נקיעת קרסול, מתיחה וסיבוב הקרסול ועד לכאבים שמקורם מתהליך שחיקתי יום יומי עקב הליכה מרובה, עמידה ממושכת על עקבים גבוהים דבר שגורם להעמסה על המשטחים המפרקיים של עצמות הקרסול ועד לשחיקת הסחוסים שבן עצמות הקרסוליים. מתיחה של הרצועות המייצבות של עצמות הקרסול.

האנטומיה המורכבת של מפרק הקרסול

בכדי להבין מה הטיפול המתאים בכאבי קרסול תחילה עלינו להבין איך הקרסול בנוי ומה המבנה האנטומי המורכב של הקרסול. מפרק הקרסול הינו מפרק שמורכב משלוש עצמות, העצם הפנימית היא עצם השוק tibia, העצם החיצונית היא השוקית fibula והעצם של כף הרגל שמתחברת עם מפרק הקרסול היא עצם ה – talus שהיא אחת מתוך שבע עצמות ה-tarsal bones שהן עצמות שעובדות בהרמוניה האחת עם השנייה, אל העצמות הללו מתחברות עוד חמשת עצמות הגלילים - metatarsal bones ואליהן מתחברות עצמות הבהונות מקדימה שמורכבות מארבע עשר עצמות phalaxs bones. מפרק הקרסול מיוצב על ידי מערכת רצועות חזקה שמתחברת בין עצם אחת לזו שלידה ובין מספר עצמות ושתפקידן לייצב ולאפשר תנועה של עצם אחת מול השנייה. שלושת הרצועות החיצוניות שמייצבות ומונעות נקיעה של הקרסול הן הרצועה הקדמית: anterior talofibular ligament שהיא בעלת הנטייה הגדולה ביותר להיפצע להימתח או אף להיקרע בזמן נקיעה. הרצועה האחורית: posterior talofibular ligament וכן הרצועה שמייצבת בין עצם השוקית לבין עצם העקב calcaneofibular ligament. השרירים שמפעילים ומייצבים את מפרק הקרסול מצדו החיצוני הינם שרירים מסיביים שבונים את השוק וממנה ויצאים בתור גידים שמתחברים לעצמות הקרסול וכף הרגל, השרירים האחראים והמשתתפים כמונעי הנקיעה הם קבות השרירים הפירונאליים: השריר הארוך peroneus longus והשריר הקצר peroneus brevis. כמו כן קיימים השרירים שתפקידם לפשוט קדימה את הקרסול וכף הרגל tibialis anterior ומאחורנית נמצא שריר התאומים gastrocnemius שתפקידו להתרומם על קצות הבהונות. בהמשך לעצמות הקרסול נמצאים שבע עצמות שורש כף הרגל ובהמשכן חמשת הבהונות שעליהן אנחנו נושאים את משקל הגוף במהלך שעות היום.

פציעות ספורט שקשורות בקרסוליים

פציעות ספורט עלולות להסתיים בקריעת סיבים. לדוגמא נקע בקרסול ankle sprain שמאפיין את שחקני הכדור סל, כדור עף ועוד ענפי ספורט רבים מתאפיין במתיחת הרצועה החיצונית האחורית calcaneofibular ligament [CFL] והרצועה החיצונית הקדמית anterior talofibular ligament [ATFL] שמייצבות את הקרסול ומונעות את התנועה של הסיבוב הפנימי inverstion movement.

חבלות יומיומית שגורמות לנזקים בקרסול

חבלות פשוטות של נקעים שעלולים להתרחש בסתם הליכה ברחוב או בירידה במדרגות, הליכה ממושכת על עקבים גבוהים מוגזמים שגורמים לשינויי ביציבה ולשחיקת הסחוסים התוך מפרקיים של מפרקי הקרסוליים.

איך לטפל בכאבים בקרסוליים?

כל חבלה וכל פציעה מצריכה סוג שונה של טיפול. קיימת האפשרות של טיפול מניעתי על ידי ייצוב הקרסול בעזרת חבישות וסדים, הליכה עם נעליים גבוהות מעל קו העצם של מפרק הקרסול ושימוש בתמיכה של ankle air cast brace שהוא מייצב נוקשה של מפרק הקרסול.

טיפולי פיזיותרפיה לכאבי קרסוליים

תחילה יבצע הפיזיותרפיסט בדיקה יסודית לזיהוי הליקויים, הרגישויות, הבצקות, טווחי התנועה וחוסר היציבות התוך מפרקית באזור הקרסול. לאחר מכן יתאים הפיזיותרפיסט את הטיפול המתאים לפי סוג הליקוי והרקמה הפגועה, האם מדובר בקרעים מקרוסקופיים של הסיבים ברצועה המייצבת של המפרק, או האם מדוברת במתיחת גידים שעוברים בסמוך לקרסול, ואולי מדובר בחבלת דחיסה של האזור המפרקי הפנימי של הקרסול שנגרם בזמן מתיחה חזקה של הרצועות המייצבות החיצוניות בקרסול.

לאחר שלב הבדיקה יחליט הפיזיותרפיסט על השיטה המתאימה לטיפול לדוגמא טיפול ידני לרקמה שניזוקה או שימוש במכשור רפואי אלקטרו תרפי, האם כדאי לקרר או דווקא לחמם את האיבר הפצוע, האם צריך לייצבו בחבישה חיצונית או לעזור בהזרמת הנוזל התת עורי והנוזל הלימפתי בעזרת שימוש בחבישות מסוג kinesio tape. הפיזיותרפיסט יבדוק את יציבות הקרסול ויתאים תרגילים לחיזוק התחושה העמוקה של מייצבי הקרסול proprioceptive system בעזרת תרגילי פרופריוספציה. לסיום יצייד אתכם הפיזיותרפיסט בסדרת תרגילים שמטרתם לייצב, לחזק או להגמיש את מפרק הקרסול.

לקריאת מאמרים נוספים בקשר לפיזיותרפיה לכאבי קרסוליים ולחבלות בקרסוליים היכנסו לקישורים הבאים:

מה הטיפול הפיזיותראפי שמתאים לדלקת בגיד אכילס

פיזיותרפיה לאחר שבר בקרסול

כאב בקרסול לאחר ובזמן ריצה