כאבים בקרסול לאחר נקע
האנטומיה של מפרק הקרסול
מפרק הקרסול בנוי מארבע עצמות והן שתי עצמות השוק tibia fibula והעצם של כף הרגל ה- talus שנמצאת בין שתי העצמות הללו ומתחתיה נמצאת עצם העקב ה-calcaneus. העצמות הללו מיוצבות על ידי מערכת רצועות מסיבית שתפקידה לייצב את העצמות ולהדק אותן אחת אל השנייה, אך תוך כדי הייצוב גם לאפשר תנועה קטנה שהעצמות מחליקות האחת ביחס ולצד העצם השנייה.
הרצועות החשובות של הקרסול הן posterior talofibular ligament זו הרצועה האחורית שמחברת את עצם השוקית אל ה -talus שהיא העצם העליונה של עצמות כף הרגל. רצועה נוספת חשובה מאד לייצוב הקרסול היא calcaneofibular ligament שהיא הרצועה שמחברת בין עצם השוקית לבין עצם העקב. הרצועה השלישית שמייצבת את הקרסול מצידו החיצוני היא ה - anterior talofibular ligament שזו הרצועה שמחברת בין עצם השוקית החיצונית לבין עצם ה –talus, שכאמור זו העצם העליונה מבין עצמות כף הרגל.
שלושת דרגות הנקיעה
בתהליך הנקיעה שלושת הרצועות הללו מועדות למתיחה או לקריעה חלקית של הסיבים או עד למצב של קרע מלא של הרצועה. אנו מחלקים את הנקעים בקרסול לשלוש רמות של חומרה three degrees of ankle sprain. בכל אחת משלושת רמות הנזק תמיד נחוש כאבים בקרסול לאחר נקע ולא משנה באיזו דרגה מדובר.
נקע קל בדרגה אחת 1st degree ankle sprain התיאור הקליני של הנזק הוא מתיחת אחת או יותר משלושת הרצועות שמייצבות את הקרסול. ניתן להחלים מהנקע ללא צורך בטיפול, כאמור המצב מתאר מתיחה של רצועות הקרסול החיצוניות, בבדיקת הקרסול נזהה רגישות קלה בצידו החיצוני של אזור הקרסול, לא נזהה נפיחות ובבדיקת יציבות הקרסול לא נמצא חוסר יציבות ותנועה מלאה של הקרסול לכל הכיוונים. הטיפול המומלץ במצב של נקע קרסול קל הינו מנוחה מפעילות ספורטיבית, קיבוע בעזרת תחבושת אלסטית בצורת חבישת שמיניה וקירור המקום כל שלוש שעות למשך כחמש עשרה דקות.
נקע בינוני בדרגה שתיים 2nd degree ankle sprain במקרה זה מדובר בקרעים מקרוסקופיים של סיבי אחת או יותר משלושת רצועות הקרסול החיצוניות כפי שתוארו בפרק האנטומיה. התמונה הקלינית היא נפיחות ניכרת באזור הקרסול, קושי בדריכה, קושי וכאב בזמן ביצוע תנועה אקטיבית לכיוון inversion כלומר סיבוב הקרסול פנימה. בבדיקת המטפל נזהה שטפי דם קטנים, נפיחות ורגישות באזור הקרסול ובניסיון לבצע תנועה פסיבית של המטפל יחוש המטופל כאבים בקרסול לאחר נקע. הטיפול יחייב תחילה את פרוטוקול RICE שזהו הטיפול הראשוני בכל פציעת ספורט. בשל הבא יטפל פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט בטיפולים מותאמים לסוג הנזק שנוצר בפציעה.
נקע קשה בדרגה שלוש 3rd degree ankle sprain זהו הקשה והמורכב מבין שלושת הדרגות. בדרך כלל נזהה קרעים מיקרוסקופיים וקראים מלאים של מספר מרצועות הקרסול החיצוניות ובמצבים קשים יותר אף יגרם שבר תלישה של הרצועה יחד עם עטיפת העצם שאליה הייתה מחוברת הרצועה avulsion fracture. התמונה הקלינית תהיה שטפי דם מרובים, בצקת ונפיחות מסוג pitting edema שמתבטאת בכך שכאשר אנחנו לוחצים על הבצקת נוצר שקע בבצקת שמתיישר וחוזר למצב הרגיל של הבצקת לאחר 10 שניות לפחות. במקרה זה הטיפול מורכב ומחייב צילומים MRI לברור עומק וגודל הנזק. לפעמים צריך התערבות כירורגית לשם תפירה וקיבוע פנימי של העצם שנתלשה בזמן ביצוע הנקיעה. לאחר מכן טיפולי פיזיותרפיה לשקם את הקרסול ולהחזרת הספורטאי לפעילות מלאה.
טיפולי פיזיותרפיה לאחר נקעים בקרסול
שלב השיקום והחזרה לפעילות תלוי כולו בפיזיותרפיסט, בניסיונו בטיפול בפציעות ספורט שצבר במהלך עבודתו הישירה עם ספורטאים ובעבודה באגודות הספורט. במהלך 36 שנות עבודתי כפיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט טיפלתי באלפי פציעות כשעבדתי כפיזיותרפיסט של קבוצת הפועל תל אביב וביתר תל אביב. כמו כן טיפלתי בקבוצת הכדור עף של כפר המכביה. בנוסף לכך טיפלתי בספורטאים חופשיים וחובבניים הן רצי מרטון, הן משתתפי הטריאתלון, והן במסגרת תחרויות איש הברזל iron man.
טיפול פיזיותרפיה במרפאתי מותאם לסוג ולדרגת הפציעה, לכן תחילה אני בודק את הקרסול, מסתכל בצילומי הרנטגן ובבדיקות ההדמיה הנוספות MRI או US ואז נקבע הטיפול שכולל הן טיפולים ידניים, הן שימוש במכשור אלקטרו תרפיה מגוון וכמובן הדרכה בתרגילים לחיזוק ולייצוב הקרסול, לשיפור התחושה העמוקה proprioseptive deep sensation. טפול פיזיותרפיה מיועד לעזור לשקם ולהפחית כאבים בקרסול לאחר נקע.
לקריאת מאמרים נוספים העוסקים בנזקי ספורט ובנזקים באזור הקרסול היכנסו לקישורים הבאים: