נקע בקרסול

טיפולי פיזיותרפיה לאחר נקע בקרסול

נקע וסיבוב קרסול מהווה את אחת מפציעות הנפוצות באוכלוסיה ובקרב הספורטאים.

מהי הפתולוגיה ומכניזם הפציעה שמאפיינים את הנקעים?

במהלך מעידה נוצרת תזוזה חדה ופתאומית של מספר עצמות במבנה המפרק, עקב כך אנו מזהים גם מתיחה של סיבים מהרקמות הרכות שעוטפות ומייצבות את הקרסול כגון רצועות קפסולות מפרקיות וכו'.

קיימות 3 דרגות חומרה ולפיהן מתבטאים הסימפטומים:
דרגה 1 – כאב קל, נפיחות קלה, קושי שמתבטא בזמן הזזת כף הרגל ולפעמים גם בדריכה.
דרגה 2 – כאב בינוני, נפיחות, ויתכן גם שטף דם, קושי שמתבטא בזמן הזזת כף הרגל, קושי בדריכה.
דרגה 3 – כאב חריף מאד, שטף דם ונפיחות שמתבטא באי יכולת להניעה את הקרסול ואי יכולת לדרוך.

לצפייה בסרטון המסביר את הנזקים לרצועות הקרסול בזמן נקע הקליקו על הסרטון הבא:


עזרה ראשונה.

במהלך 24-48 שעות ראשונות:

  1. מנוחה להמנע מהנעת ומהפעלת הקרסול.
  2. לקרר באמצעות קרח [על גבי מגבת ולא ישירות על העור החשוף] 7 דק' קרח, 30 דק' מנוחה, 7 דק' קרח ואח"כ כל שעתיים 7 דק'.
  3. הגבהת הרגל בזמן שכיבה בכדי להוריד את הנפיחות.
  4. להקפיד כאשר איננו שוכבים לחבוש את הרגל בתחבושת אלסטית מהאצבעות עד אמצע השוק.

טיפול פיזיותרפיה

הטיפול מתחלק לשני שלבים: השלב החריף הראשוני, השלב הכרוני.

בשלב החריף הטיפול מיועד להוריד נפיחות וכאב ע"י טיפול ידני ואלקטרו-טרפי.

  1. שיקום טווחי התנועה של מפרק הקרסול ע"י הפעלה פסיבית, מתיחות עדינות והדרכה לתרגול עצמי.
  2. חיזוק הדרגתי של השרירים המייצבים את הקרסול עקב נטייתם להידלדלות.
  3. שיחזור יציבות הקרסול ע"י גירויי החיישנים שמצויים ברצועות המייצבות ושנפגעו בחבלה.

בשלב הכרוני נתייחס למניעת הופעת הנקעים החוזרים:

  1. טיפול בשרידי הכאב והנפיחות שיקום טווחי התנועה ע"י הפעלה פסיבית בטכניקות ייחודיות שכוללות מוביליזציות ומניפולציות למפרקים שאיבדו את התנועה.
  2. חיזוק שרירים ע"י גומיות ומשקולות.
  3. שיפור מערכת שיווי המשקל ע"י גירויי החיישנים שמצויים ברצועות המייצבות

לצפיה בסרטון המדגים בדיקה וטיפול לנקע בקרסול הכנסו לקישור הבא: https://www.youtube.com/shorts/zhsHFmvKcQY

מניעת הנקע הבא

לאחר הנקע הראשון קיימת נטייה לנקעים חוזרים פי 3 מאשר לפני הנקע הראשון. בענפי ספורט הכוללים נחיתות ושינויי כיוון מומלץ להשתמש בתומכים חיצוניים (קרסוליות או חבישה).
מומלץ להשתמש בנעל מקבעת, גבוהה, סופגת זעזועים.
במהלך הליכה ברחוב חשוב להימנע ממכשולים בדרך כגון בליטות ובורות במדרכה.

מקרים של נקעים בקרסול שטיפלתי

במהלךארבעים ושלוש שנות עיסוקי כפיזיותרפיסט מוסמך על ידי משרד הבריאות טיפלתי במאות מקרים של נקעים בקרסוליים. להלן מספר דוגמאות של תלונות של מטופלים:

משה. ג. פנה אלי וסיפר שהוא בן ארבעים ושבע, הוא משחק כדור סל כחובבן בשכונה. "לפני חודש במהלך המשחק קפצתי לקלוט כדור חוזר מהסל ונחתתי על המשטח בצורה לא מאוזנת עקב כך חשתי כאב חד בקרסול ימין, הצלחתי לדדות לספסל, הרגל כאבה מאד, למחרת נוצר שתף דם בקרסול ונפיחות גדולה. פניתי לשר"פ בוצע צילום ולא נמצא שיש שבר, לדעת הרופא מתחתי רצועה בקרסול, הוא המליץ על מנוחה, קרח ונתן לי הפנייה לפיזיותרפיה. לאחר שבועיים התחלתי בפיזיותרפיה בקופת חולים, קבלתי אמבטית מערבולת ותרגילים הביתה. לצערי השיפור היה חלקיוכעת עדין יש כאב וקושי בביצוע תנועות עם הקרסול, שאלתי כיצד תוכל לעזור לי"

הסברתי למשה שהוא חייב להגיע בכדי שאבדוק ואטפל, הטיפול הראשון הכי חשוב כי אני מבצע אבחון מאתר את הרצועה שנפגעה, מזהה את הגבלת התנועה ולאיזה כיוונים נוצרה נוקשות. ואחר כך אני מתחיל בטיפול שכולל טכניקה ידנית מסוג deep friction massage בשילוב טיפול אלקטרו תראפי מסוג ultra sound וכמו כן אני חובש את הקרסול בחבישת ייצוב.

יעל. ד. הופנתה לטיפול במרפאתי על ידי ביתה שטופלה אצלי בעבר. יעל שהיא בת 69 שנים תארה תאור אופייני לבני הגיל השלישי,
"הלכתי ברחוב ונתקלתי במרצפת עקומה שבלטה מהריצפה, עקב כך הסתובב לי הקרסול ונפלתי, הקרסול כאב מאד ובקושי הצלחתי ללכת, למוחורת פניתי לרופא המשפחה ששלח אותי לצילום ולבדיקת אולטרה סאונד, הצילום היה תקין אבל באולטרה סאונד נמצא שיש קרעים זעירים ברצועה המייצבת החיצונית של הקרסול. פניתי לאורתופד שהמליץ על פיזיותרפיה. ברצוני לציין שהנפיחות ירדה אך יש כאבים וחוסר יציבות בעמיה ואני פוחדת שלא אפול שוב" הסברתי ליעל שצריך לטפל ברצועה, לחזק את שרירי השוק, לעבוד על שיפור היציבה ולחזק את התחושה העמוקה proprioception sensory בכדי למנוע נקעים חוזרים בעתיד.

קארין. ש. צילצלה ובקשה פרטים על הטיפולים שמתבצעים במרפאתי, שאלתי אותה מה קרה הלה וממה היא סובלת והיא תארה מקרה אופייני: "אני בת 28 מתאמנת למרתון, במהלך הריצה בפרק הירקון נכנסתי עם רגל שמאל לתוך כפל באספלט עקב כך סובבתי את הקרסול חשתי כאב חד והתחלתי לצלוע. המאמן של קבוצת הריצה בדק את הרגל ואמר שככל הנראה מדובר נקע קרסול הוא חבש את הקרסול והנעל במשולש והפנה אותי לקופת החולים. בתרם של קופת החולים עשו צילום רנטגן בשתי זוויות ואמרו שלא מדובר בשבר בעצמות הקרסול וכף הרגל אלא כנראה מתיחה או קריעת סיבים ברצועות המייצבות של הקרסול. קבלתי תרופות נגד דלקת וחמישה ימי מחלה. לאחר שבוע כשהמצב לא השתפר פניתי לאורטופד פרטי והוא הפנה אותי לפיזיותרפיה. שאלתי כיצד תוכל לעזור לי?" הסברתי לקארין שניתן לעזור לה ושהטיפול הראשון הוא החשוב ביותר והוא כולל בדיקה קלינית מקיפה של הקרסול, השוק וכף הרגל, לאחר שאני מסיים את הבדיקה אני מחליט מה הטיפול שמתאים לה, הטיפולים משלבים ביחן טכניקות ידניות כגון מוביליזציות לפי שיטת מייטלנד למפרקי כף הרגל והקרסול וטכניקות עיסוי עמוק לרצועה שאזהה כפגועה, בנוסף אני מבצע טיפול אלקטרו תראפיה באמצעות מכשור מגוון שיש במרפאה, ולסיום מדריך בתרגילים וחובש לייצוב הקרסול.

לקריאת מאמרים נוספים היכנס לדפים:

טיפול פיזיותרפיה למתיחת שרירי התאומים שבשוק

שיברי מאמץ והטיפול השמרני

טיפול פיזיותרפיה לאחר שבר בעצמות השוק