איך לטפל בנקע בקרסול?
נקעים של הקרסול עלולים לקרות עקב החלקה טיפשית בבית, מעידה על מרצפת בולטת במדרכה או בזמן פעילות ספורטיבית מאומצת, בכל אחד מהנקעים הנזק עלול להיות קל או קשה, נקע קל שנרפא לבד בתוך שבוע או נקע מסובך שכולל פגיעה רחבה ברקמות הרכות ואף מצב קיצוני שמערב קרעים ושבר תלישה של עטיפת העצם. בכל אחד מהמקרים הללו הפתולוגיה שונה תכנית הטיפול שונה ומרכיבי הטיפול שונים ולכן השאלה איך לטפל בנקע בקרסול תלויה כאמור בסוג הנזק והרקמה הפגועה.
בכדי להבין ולקבוע איך לטפל בנקע בקרסול עלינו תחילה להכיר את האנטומיה של מפרק הקרסול, הקרסול מורכב משתי עצמות השוק, בצד החיצוני עצם השוקית fibula בצד הפנימי עצם השוק tibia וביניהם נמצאת עצם הטאלוס talus bone שהיא העצם הגבוהה הראשונה של עצמות שורש כף הרגל. הקרסול מיוצב על ידי מערכת רצועות מאסיבית שמהדקת את העצמות אחת אל השנייה אך מאפשרת תנועה במישור של הרמת כף הרגל כלפי מעלה והורדת כף הרגל כלפי מטה, בנוסף קיימת תנועה קטנה נלוות מצד לצד תנועה חשובה מאחר וההליכה על גבי משטח עם בליטות מחייב את הקרסול להתאים את תנוחת כף הרגל ביחס לרצפה. בחלק החיצוני שלך הקרסול נמצאות שתי רצועות חשובות anterior talofibular ligament ו-calcaneofibular ligament רצועות אילו חשובות לייצוב הקרסול במיוחד בזמן נקיעה והן הפגיעות ביותר בזמן הנקיעה.
לצפייה בסרטון המסביר את מבנה הקרסול ומכניזם הנקיעה, הקליקו על הסרטון:
שלוש דרגות של נקע הקרסול
הדרגה הקלה ביותר שכוללת נפיחות, כאב קל , קושי בדריכה.
הדרגה הבינונית שסימניה הם נפיחות על פני שטחים רחבים יותר שכוללים גם אדמומיות ובהמשך שקיעת הדם בקרקעית הקרסול, קושי בעמידה על הרגל עם כל משקל גופינו, אי יכולת ללכת בהליכה תקנית.
הדרגה הקשה ביותר מערבת שטפי דם רחבים, כאב חריף, אי יכולת עמידה על הרגל עם משקל הגוף.
כמו כן נקע בקרסול מתחלק לשני סוגים, נקע ראשוני first acute ankle sprain כלומר זו הפעם הראשונה שהקרסול נפגע, או נקעים חוזרים recurrent ankle sprain כלומר הרצועות כבר נחלשו מנקעים קודמים בעבר. החשיבות בהגדרת הנקע בין שני הסוגים הללו היא בתכנית הטיפולים שתקבע על ידי הפיזיותרפיסט שמומחה לטיפול בפציעות ספורט.
איך לטפל בנקע בקרסול?
כאמור לפני קביעת סוג הטיפול עלינו תחילה להגדיר את דרגת הנקע, כמו כן יתאר המטופל את המכניזם של הפציעה כלומר האם זה קרה מנפילה מגובה בזמן משחק כדור סל או קפיצה בזמן טיול בהרים, או שאולי הנזק נגרם פשוט ממעידה במדרכה מאבן שגרמה לסיבוב הקרסול. הסיווג השני הוא האם מדובר בנקיעה ראשונה או שקדמו לה נקעים רבים בעבר.
בשלב הראשון בזמן הפציעה מומלץ לפעול לפי פרוטוקול RICE שהינו פרוטוקול עזרה ראשונה מיד עם קרות הנקיעה.
הטיפול במרפאה בשלב הראשוני החריף יכלול טיפול בעזרת עיסויים לקרסול, טיפול בעזרת אולטרה - סאונד לשיקום הרצועה, טיפול בעזרת גירויים חשמליים מסוג interferential current therapy לספיגת הנפיחות והבצקת, הפעלה אקטיבית חופשית של המטופל לשמירה על טווחי התנועה שנפגעו בעקבות הנקע.
בשלב השני של הטיפול כאשר הכאב החריף נחלש והמטופל יכול להתחיל ולשאת משקל חלקי על כף הרגל נתחיל בעזרת טכניקת deep friction massage בניצב לכיוון סיבי הרצועה שנמתחה בכדי לשקם את הרצועה, בנוסף נתחיל בהפעלה פאסיבית לחידוש התנועה הנלוות של הקרסול ושל יתר מפרקי כף הרגל שבסביבה. אחת מהתנועות הנלוות שנפגעות היא התנועה של המפרק sub tallar joint שהיא מאד חיונית בחידוש התנועות של הקרסול.
בשלב השלישי של הטיפול נוסיף את חידוש התחושה העמוקה proprioseptive deep sensation שברצועות ובמפרקים של הקרסול בעזרת תרגול על משטחי עבודה מותאמים בכל המישורים. כמו כן נוסיף חיזוקים לשרירי הקרסול, כף הרגל והשוק.
הדרכה במניעת נקעים בעתיד
לאחר שהקרסול החלים חשוב עוד יותר להדריך את המטופל במניעת נקעים חוזרים גם בעתיד. כשמדובר בשחקן כדור סל או בכל פעילות ספורטיבית אחרת נדריך את הספורטאי בחבישות שמיניה לייצוב הקרסול, נעלי ספורט גבוהות, הגמשה והכנת הגוף לקראת המאמצים באימון ובמשחק.
המטייל בהרים ישתמש במעלי הליכה נוקשות עד לגובה שמעל הקרסול, גם הוא יחבוש את הקרסול בחבישת שמיניה לייצוב הקרסול.
לקריאת מאמר נוסף על נקע בקרסול, כנסו לאתר קופת חולים כללית ולחצו כאן.
לקריאת מאמרים נוספים היכנסו לקישורים הבאים: