איחוי שבר בקרסול

קיימים סוגים שונים של שברים בקרסול, אמנה בפניכם את השברים הכי פופולריים והם: שברים בצד החיצוני של מפרק הקרסול בחלק התחתון של עצם השוקית ובלועזית Fibula קצהו המרוחק והחיצוני של העצם בלועזית Lateral Malleolus.

שברים בצדו הפנימי של מפרק הקרסול בעצם שוק ובלועזית עצם ה- Tibia האזור שנפגע הוא קצהו של העצם הפנימית שנקרא בשם הלועזי Medial Malleolus.

סוג שבר נוסף שאנחנו מטפלים בו ושמערב את הצד האחורי שבמפרק הקרסול ואשר מערב את עצם השוק ובלועזית ה- Tibia, וקצהו התחתון האחורי של העצם נקרא בשמו הלועזי Posterior Malleolus.

עוד שבר שמערב שני מבנים בקצהו הפנימי ובקצהו החיצוני כלומר מערב שתי עצמות מפרק קרסול הם- Tibia ועצם- Fibula השבר נקרא בשם Be malleolar fracture כלומר בשברים מסוג זה מעורבים למעשה שני זיזים בשתי עצמות השוק .

השבר המורכב מבין שברי הקרסול הינו שבר שלושת הזיזים שמערב את שתי עצמות השוק, רוצה לומר מערב את הזיז הפנימי ואת הזיז החיצוני ואת הזיז האחורי שם השבר בלועזית הוא trimalleolar fracture. לכן, כשמדברים על איחוי שבר בקרסול צריך תחילה להתייחס לשאלה מאיזה מבין השברים אתם סובלים.

אבחון שבר בקרסול

תחילה צריך לאבחן ולמצוא את סוג השבר שממנו אתם סובלים ואת זה ניתן לעשות על ידי אבחון באמצעות צילום רנטגן, או הדמיה מסוג CT או הדמיה מסוג MRI ולכן חשוב כל כך להגיע לרופא או לפיזיותרפיסט מצוידים בהדמיות הללו על גבי דיסק שניתן יהיה לצפות ולעיין בו ולהתאים לפי זה את הטיפולים הנדרשים.

טיפולים לצורך איחוי שבר בקרסול

קימות שתי שיטות לאיחוי השבר והן נקבעות לפי מורכבות השבר, לפי תזוזת העצמות, שנקבעים לפי תוצאות ההדמייה. הטיפול השמרני הוא על ידי גיבוס הקרסול והנחייה לאי דריכה על הרגל במשך שישה עד שמונה שבועות. הגיבוס מתבצע על ידי האורתופד תחת הדמיה כך שצריך למקם את קצוות העצמות השבורות בתנוחה ובעמדה כזו שבה החלקים השבורים יוכלו להתחבר בעמדה הכי טובה והכי קרובה למצב אנטומי נכון.

השיטה השנייה למשתמשים בה לצורך איחוי שבר בקרסול היא בעזרת התערבות כירורגית שבה במהלך הניתוח המנתח מקבע את העצמות השבורות זו לזו בעזרת קיבוע של חוטים, ברגים ופלטות. מדובר בחומר שנקרא ויטליום ובשפת העם פלטינות. מטרת הקיבוע לאפשר להתחברות העצמות זו לזו והשימוש בקיבועים הללו מאפשר לעצמות להתחבר זו לזו. גם במקרה של חיבור בעזרת ניתוח לא ניתן לדרוך על הרגל במשך שישה עד שמונה שבועות, לפי סוג ומיקום השבר. ולאחר מכן יתחיל המטופל בטיפולי פיזיותרפיה על ידי פיזיותרפיסט מוסמך מטעם משרד הבריאות.

בדיקת פיזיותרפיה לאחר איחוי שבר בקרסול

כעת כשידוע שהשבר התאחה והצילומים מראים את עמדת העצמות ואיכות ה- callus כלומר צמיחת העצם ותיקון השבר, תגיעו למכון הפיזיותרפיה לשם בדיקה והתאמת טיפולים לשיקום הקרסול. מאחר ובנוסף לשבר של עצמות הקרסול קיימת תמיד אפשרות שמהעומס שהופעל בזמן החבלה גם רצועות שמייצבות את הקרסול נמתחו ובמצבים שהטראומה הייתה גדולה אף נקרעו חלק מסיבי רצועות הקרסול רצועות אילו תפקידן לייצב את עצמות הקרסול וכן לייצב כל עצמות כף הרגל. יבצע הפיזיותרפיסט בדיקה של הקרסול השוק וכף הרגל, הפיזיותרפיסט יבדוק את טווחי התנועה, את כח השרירים, את התנועה הנלוות accessory movements שבין עצמות הקרסול ועצמות כף הרגל. הפיזיותרפיסט יבקש מהמטופל לדרוך ולהראות את יכולת נשיאת המשקל, הקורדינציה, תבנית ההליכה וכעת יתכנן המטפל את תכנית השיקום.

טיפולי פיזיותרפיה לאחר איחוי שבר בקרסול

תכנית הטיפול תתבסס על ממצאי הבדיקה שקדמו לה, הטיפול יכלול הפעלה פאסיבית של תנועות הקרסול, טיפול לשיפור התנועה הנלוות ובלועזית accessory movements. טיפול להורדת נפיחות הקרסול, במקרים שבהם לא בוצע ניתוח שכלל קיבוע בעזרת פלטינות נוסיף גם שימוש במכשור אלקטרו תרפיה. המטופל יבצע תרגילים לשיפור התחושה העמוקה proprioception deep sensation. המטופל יבצע תרגילים לחיזוק שרירי הירך, השוק וכף הרגל. הפיזיותרפיסט יצייד את המטופל בהנחיות לתרגול עצמי בבית.

לקריאת מאמרים נוספים העוסקים בשברים, איחוי, ופיזיותרפיה היכנסו לקישורים הבאים:

תכנית טיפולי פיזיותרפיה לאחר שבר בקרסול

טיפולים למתיחת שריר התאומים בשוק האחורית

האנטומיה של הקרסול והתרגול להקלה בכאבי הקרסול