​תרגילי פיזיותרפיה לקרסול

פיזיותרפיה לקרסול

נקע בקרסול שנגרם עקב מעידה פשוטה ברחוב או עקב פציעת ספורט קשה במהלך משחק כדור סל עלולות לגרום למתיחת הרצועות החיצוניות שמייצבות את הקרסול, הרצועה שנמתחת בדרך כלל או אפילו נקרעת באופן חלקי או קרע מלא היא: Anterior talofibular ligament שידועה גם בקיצור ATFL רצועה זו הינה אחת מתוך מספר רצועות שתפקידן לייצב את מפרק הקרסול.

בדרך כלל חבלה מסוג זה עלולה להגרם עקב מספר סיבות כשהעיקרית הינה חוסר יציבות של הקרסול לצד פגיעה של התחושה העצבית העמוקה שמגיעה באמצעות מערכת גופיפים בשם Golgi tendon organ שנמצאים בתוך הגידים והרצועות שמייצבים את המפרקים. עקב הזדקנות המערכת לצד נקעים חוזרים שיוצרים קרעים מיקרוסקופיים בסיבי המערכת התקשורת מהרצועה ומהמפרק אל המח מגיעה באופן חלקי ובאיחור ולכן התגובה לנקיעה ולנפילה איטיות ומסתיימות בנקע ובנפילה.

אנחנו מחלקים את הטיפול למספר שלבים:

השלב החריף acute stage שבו הקרסול נפוח, בצקתי, רגיש למגע ואף מתחיל להכחיל. בשלב זה הטיפול יתבצע לפי פרוטוקול RICE שמתאים לכל סוגי החבלות ופציעות הספורט הקיימות ומיוחד לקרסול שסופג חבלות רבות עקב המבנה האנטומי המסובך והלא יציב מספיק. 

השלב התת חריף subacute stage בשלב זה הנפיחות יורדת, שטף הדם נספג באופן חלקי והמפרק מתחיל לנוע באופן מוגבל בתוך טווח התנועה שמאפשר לנפגע להניעו באופן אקטיבי ועצמאי ומבלי לחוש בכאב חריף מידי. בשלב זה נאפשר לנפגע להתחיל לנוע בעזרת קביים עם דריכה חלקית אך ללא העמסת משקל מיותר על הקרסול. בשלב הזה ניתן להתחיל בטיפולי פיזיותרפיה פסיביים כגון deep friction massage לשם גירוי הרצועה להחלמה מהירה, נשלב יחד עם הטכניקה הזו גם טיפולים אלקטרותראפיים באמצעות מכשור רפואי לפיזיותרפיה שיעזור בהורדת הכאבים, בהגדלת הסירקולציה של מחזור הדם והנוזלים העודפים שברקמות שעוטפות את הקרסול.

בשלב השלישי והמתקדם יותר נתחיל בהפעלה פסיבית על ידי מוביליזציות ומניפולציות למפרק הקרסול ולמפרקים שסובבים ושבונים יחדיו את תנועת הקרסול שמאפשרת יכולת תנועה מורכבת כל כך, עמידה על העקבים, עמידה על קצוות הבהונות, עמידה על צדו החיצוני של הקרסול קפיצות ודילוגים ריצות עליה וירידה במדרגות ועוד פעולות יום יומיות פשוטות ומורכבות.

 

בשלב שבו המטופל מסוגל לשאת משקל על כף הרגל הפגועה מבלי לחוש כאב נתחיל בהתאמת תרגול לחיזוק, לשיפור נשיאת המשקל, ולשיפור היציבות הפרופריוספטיבית proprioception exercises של הקרסול ולהגדלת טווחי התנועה. כל התרגילים שנלמד לבצע באים מתוך כוונה ועיקרון קינזיולוגיה של תבנית הליכה נכונה Gait analysis.

נפצעתם בקרסול ואינכם יודעים איך לטפל? אל תהססו לפנות אלינו באמצעות דף צור קשר

תרגילי פיזיותרפיה לקרסול

 

תרגילי להפעלה inversion eversion of foot

כשאנחנו צועדים אנחנו נושאים את משקל גופנו מהעקב דרך השפה החיצונית של כף הרגל ועד להתרוממות על קצות האצבעות, שלבים אילו חשובים מאד בכדי להשיג הליכה ברצף התנועה וללא צליעה.

תנוחת מוצא שתי כפות הרגלים צמודות הבא את רגל ימין קדימה ומעבר לצד שמאל, העבר את משקל גופך מרגל שמאל לרגל ימין, נתק את רגל שמאל מהרצפה והעבר אותה בהצלבת ברכיים מעבר לרגל ימין. בצע פעולה זו רגל אחרי רגל תוך שמירה על עיקרון של נשיאת משקל מלאה על כף הרגל שמונחת על הרצפה ורק אז נתק את הרגל הבאה מהרצפה. התנועה איטית ומדויקת. לך חמישה צעדים קדימה וכעת חזור אחורנית על פי אותו העיקרון שהתקדמת קדימה.

תרגילים לחיזוק השרירים המייצבים של הקרסול

תרגול לחיזוק השרירים ניתן לביצוע בעזרת גומיות תרגול מסוג thera band בצבעים שונים כאשר כל צבע מייצג דרגת קושי והתנגדות שונים. התרגול יפעיל את ארבעת קבוצות השרירים של ארבעת הכיוונים הבאים: פשיטה קדמית dorsiflexion פשיטה אחורית plantar flexion חיזוק צידי מסוג inversion exercises ankle וחיזוק צידי הפוך מסוג eversion exercises ankle .

תרגילים לשיפור יציבות הקרסול

מטרת התרגילים לחזק את התחושה העמוקה שנפגעה עקב נקעים חוזרים recurrent sprained ankle ולשם ביצועה ניעזר במשטחים ליציבות tilt board physical therapy שהקל ביותר היא הפיתה הפשוטה וניתן להקשות על ידי שימוש במשטחים בעלי בסיסים קטנים מתכווננים להשגת דרגות יציבות קשות יותר. לאחר השגת שיפור מלא של כח השרירים, היציבות טווחי התנועה והכאבים ניתן להתחיל תרגול באמצעות טרמפולינות exercise trampoline.

לשם הבנת התיאורים שצוינו במאמר ניתן להיעזר במאמר האנטומיה של מפרק הקרסול