קרע ברצועה בקרסול

הקרסול הינו מפרק מסובך מאוד שבנוי משלוש עצמות, בצד החיצוני נמצאת עצם השוקית ובלועזית fibula bone בצד הפנימי נמצאת עצם השוק ובלועזית tibia bone וביניהם נמצאת עצם הטלוס talus bone שהיא למעשה העצם הגבוהה ביותר מתוך עצמות כף הרגל. המבנה מיוצב על ידי מערכת של רצועות שתפקידן מצד אחד לחבר בין העצמות ובכך לשמור על יציבות מבנה המפרק וממד שני תפקיד מערכת הרצועות הינו לאפשר תנועה בתבנית מובנת של עצמות המפרק. 

תנועה זו חשובה מאחר ובלעדיה לא נוכל להניע את הקרסול לכיוונים של הרמת בהונות מעלה ובלועזית dorsi flexion DF תנועה שניה והפוכה הינה להניע את הבהונות כלפי מטה לכיוון פוינט ובלועזית plantar flexion PF שתי התנועות הנוספות שמתבצעות בקרסול הן תנועה של סיבוב כף הרגל פנימה ובלועזית inversion IV והתנועה האחרונה היא לסובב את כף הרגל החוצה ובלועזית  eversion EV.

לצפייה בסרטון המסביר את האופן שבו הקרסול מיוצב הקליקו על הסרטון הבא:


המכניזם של היווצרות קרע ברצועה בקרסול

בזמן תנועה של פוינט, כלומר הטיית האצבעות כלפי מטה plantar flexion נמצא קצהו האחורי של עצם הטלוס בין עצמות השוק ועקב מעידה שתגרום לתנועת סיבוב כף הרגל לכיוון פנימה inversion עלולות הרצועות החיצוניות של הקרסול להימתח ואף להגיע למצב של קרעים מקרוסקופיים של סיבי רצועה ועד לקרע מלא של הרצועה שמייצבת את הקרסול. 

מערכת הרצועות המייצבת של הקרסול מורכבת משלוש רצועות כאשר מלפנים אנו מזהים את הרצועה ATFL anterior talofibular ligament הרצועה הצידית שמייצבת את הקרסול נקראת בשם הלועזי CFL calcaneofibular ligament ובצידו האחורי מיוצב הקרסול על ידי רצועה PTFL posterior talofibular ligament.

שלוש רצועות אלו אחראיות על יציבות הקרסול ומצד שני לאפשר תנועה מלאה, הרמונית ובריאה של הקרסול.


סובלים מכאבים עקב קרע ברצועה בקרסול? לחצו כאן להתייעצות


שיקום קרע ברצועה בקרסול בעזרת טיפולי פיזיותרפיה

לאחר הנקע כשהתברר בצילום רנטגן שלא נשברה עצם ושלא נתלשה עטיפת עצם או חתיכת עצם כפי שנקראת בשם שבר תלישה, נתחיל בטיפול על פי פרוטוקול RICE שיכלול קבוע הקרסול על ידי חבישה אלסטית וקירור הקרסול על ידי קרח למשך 10 דקות כל שלוש שעות במהלך 48 – 72 השעות הראשונות שלאחר החבלה. בנוסף לכך נמנע מנשיאת משקל מלא אלא נעזר בקביים או בהליכון, ובזמן מנוחה נרים את הקרסול על גבי הגבהה בכדי לאפשר לנוזלים ולדם לרדת לכיוון הגוף וזאת תוך כדי ביצוע תנועת הרמת בהונות כלפי מעלה והורדת כלפי מטה בטווח התנועה החופשי מכאב.

לאחר השבוע הראשון שבו כאמור נמנע מהעמסה על הקרסול נתחיל בתהליך השקום ובמקרה זה מומלץ להיעזר בפיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט בעל ניסיון בשיקום חבלות בקרסול. לפני תחילת הטיפול יבדוק הפיזיותרפיסט את הקרסול וימדוד את טווחי התנועה של הקרסול בארבעת הכוונים שתוארו בתחילת המאמר לכיוון dorsi flexion DF לכיוון plantar flexion PF לכיוון inversion IV ולכיוון eversion EV. 

בשלב הבא יתרשם הפיזיותרפיסט ממצב הנפיחות והבצקת שסביב הקרסול וכן יבדוק את כוח השרירים של הקרסול הברך וכף הרגל. הטיפולים שימליץ הפיזיותרפיסט יתבססו על ממצאי הבדיקה הראשונית ויכללו טיפולים ידניים כגון עיסוי רקמות עמוק מסוג deep friction massage לרצועה הפגועה, טיפול על ידי הפעלה פאסיבית לשיפור טווחי התנועה המוגבלים, שימוש במכשור אלקטרו תרפיה מסוג ultrasound therapy, גירויים חשמליים לזירוז הורדת הנפיחות ולהפחתת הכאבים העמוקים מסוג interferential current therapy.

בשלב הבא כשהנפיחות תרד והטווח ישתקם נתחיל בחיזוק דינמי של שרירי השוק שהם המייצבים הדינמיים של מפרק הקרסול וכן תרגול לשיפור התחושה העמוקה של הקרסול ובלועזית proprioception exercises.

מטרת השיקום להחזיר את הרגל לתפקוד מלא ולמנוע את הפציעה הבאה שתביא בהמשכה להיווצרות קרע ברצועה בקרסול.

קרע ברצועה בקרסול שמחייב התערבות כירורגית

במקרה ומדובר בקרעים מלאים והטיפול הפיזיותרפי לא השיג את מטרתו והחולה לא חזר לתפקוד מלא, מדובר באחוזים ספורים מהאוכלוסייה, תישקל אפשרות של ניתוח לשם ייצוב הקרסול. קיימים שלושה סוגים שונים של ניתוחים בעקבות קרע ברצועה בקרסול והם: ניתוח אנטומי שבו המנתח משתמש בשאריות הרצועה שנקראה ומקבע אותה אל אחת העצמות שממנה נתלשה ונקרעה הרצועה, מדובר בניתוח המומלץ ביותר מאחר ואחוזי ההצלחה והחזרה לשיקום הוא כמעט מלא. 

הדרך השנייה הינה בשיטת ניתוח לא אנטומי שבו משתמשים בחלק מגיד שנמצא בסמוך למפרק הקרסול, מנתקים אותו ומשתמשים בו כתחליף לרצועה הקרועה, פרוצדורה ניתוחית זו בעיתית יותר מאחר והיא דורשת חתך וצלקת ארוכים יותר. הדרך השלישית לייצוב הקרסול הינה באמצעות שתל חיצוני של גיד שנלקח מבנק הרקמות, שיטה זו פחות מומלצת משת השיטות הקודמות.


סובלים מכאבים עקב קרע ברצועה בקרסול? לחצו כאן להתייעצות


המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה שלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.

לקריאת עוד מאמרים היכנסו לקישורים הבאים:

איך לטפל בנקעים בקרסול

טיפול גלי הלם לדורבן העקב

פיזיותרפיה לאחר שבר בקרסול

פיזיותרפיה לקרסול