החלפת מפרק קרסול

מפרק הקרסול הינו מפרק מורכב מאד, הוא בנוי משתי עצמות השוק עצם השוק tibia bone בצד הפנימי של השוק ועצם השוקית fibula bone בצד החיצוני של השוק. שתי עצמות השוק מתחברות לעצם הטלוס talus bone. כלומר שמפרק הקרסול בנוי למעשה משלושת העצמות הללו שמופעלות בכל תנועה שנבצע עם הקרסול, בנוסף לכך מפרק הקרסול מתחבר לעוד שש עצמות שורש כף הרגל tarsus bones, ולחמשת הגלילים metatarsal bones, ולבהונות שמורכבות מארבע עשר עצמות. כל תנועת כף הרגל והקרסול בנויה מהרמוניה בין העצמות והמפרקים של עצמות כף הרגל והקרסול.

למה צריך לבצע החלפת מפרק קרסול?

הסיבה לעבור ניתוח להחלפת מפרק הקרסול שידוע גם בשמו המקצועי total ankle replacement נובע משינויים תוך מפרקיים שנוצרו עקב שברים מורכבים במפרק והרס המשטחים הסחוסיים הפנימיים, כמו כן נזקים למפרק על רקע דלקת מפרקים ניוונית שפגעה במפרק הקרסול rheumatoid arthritis of ankle. במהלך ניתוח החלפת מפרק קרסול מוחדר לתוך המפרק שתל מלאכותי שאמור לדמות את תנועתו הטבעית של מפרק הקרסול ובכך לשמר את טווחי התנועה המלאים של המפרק שחיוניים מאד להמשך התפקוד הרגיל של הקרסול, זאת לאומת ניתוחים שנעשו בעבר שנועדו לצורך קיבוע תנועות הקרסול, ניתוחים אילו שבוצעו בעבר גרמו להגבלת תנועה חיונית של הקרסול ולפגיעה בתנועה הטבעית של הקרסול.

למה להעדיף ניתוח החלפת מפרק קרסול על ניתוח קיבוע המפרק?

עצם ביצוע הניתוח תאפשר למנותח בעקבות סדרת טיפולי פיזיותרפיה על ידי פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון בשיקום לאחר ניתוח, לחזור לתפקוד יום יומי מלא וכן יכולת לחזור לפעילות גופנית ספורטיבית בתחומים שבהם המטופל עסק בהם לפני הניתוח. לדוגמא רכיבה על אופניים, ריצה, שחייה, משחקי כדור לסוגם, גלישה, סקי ועוד תחומי פעילות רבים.

סכנות וסיבוכים בעקבות ניתוח החלפת מפרק קרסול

  • הידבקויות סביב הצלקת ובעקבות זאת היתפסות גיד הבוהן בתוך הצלקת, ניתן לשחררו בניתוח נוסף.
  • דלקות וזיהומים סביב הצלקת הניתוחית וברקמת העצם.
  • דחיית השתל והתנתקותו מהעצם שאליה הוא חובר במהלך הניתוח.
  • פגיעה בתחושת העור השטחית באזור הצלקת ובאזור גב כף הרגל.

 לצפייה בסרטון המסביר את שלבי ניתוח החלפת מפרק הקרסול היכנסו לכאן.

בדיקת פיזיותרפיסט מיד לאחר ניתוח החלפת מפרק קרסול

ההמלצה הינה להתחיל בטיפולי פיזיותרפיה לאחר שבועיים, במפגש הראשון יקרא הפיזיותרפיסט את סיכום הניתוח ותיאור הניתוח שבוצע על ידי האורתופד, הפיזיותרפיסט יצפה בהדמיות כגון צילומי רנטגן ובדיקות הדמיה נוספות כגון CT . הפיזיותרפיסט יבדוק את תנועות הקרסול, טווחי תנועה אקטיביים, מצב הבצקת והצלקת הניתוחית. הפיזיותרפיסט ידריך את המטופל בהליכה בדריכה חלקית בעזרת הליכון, או רולטור, או קביים בהתאם לגילו ומצבו הגופני הכללי של המנותח, נשיאת המשקל על הרגל תהיה של לא יותר מ - 30 קילוגרם למשך 5-7 דקות ולא יותר מפעמיים בשבוע. הפיזיותרפיסט ימליץ על רכיבה על אופני כושר ללא התנגדות אלא רק לשם הנעת המפרק. בנוסף מומלצת שחייה בבריכה אך בזהירות רבה ללא נפילות מיותרות וללא נשיאת משקל מלאה על הרגל המנותחת.

בדיקת פיזיותרפיה לשם שיקום לאחר החלפת מפרק קרסול

השלב הבא שבו יתחיל הפיזיותרפיסט בשיקום מלא של הקרסול הוא לאחר 6 עד 8 שבועות מיום הניתוח. שלב זה חיוני להחזרת המטופל לתפוד מלא בכל תחומי החיים שקדמו לניתוח. הבדיקה הפעם תכלול בדיקת טווחי תנועה אקטיביים ופאסיביים של הקרסול, מפרקי כף הרגל והברך. בדיקת כח שרירי הרגל המנותחת בהשוואה לרגל הבריאה. בדיקת התחושה השטחית והתחושה העמוקה ויציבות בעמידה על הרגל המנותחת בהשוואה לרגל הבריאה. מטרת הבדיקה לתכנן  את כל שלבי הטיפול ומרכיביו.

טיפולי פיזיותרפיה ושיקום לאחר החלפת מפרק קרסול

לפי ממצאי הבדיקה יחליט הפיזיותרפיסט מה הם שלבי השיקום, הטיפול יכלול הפעלה פאסיבית ידנית של כל מפרקי כף הרגל שכאמור מדובר במפרקים של 26 עצמות הקרסול וכף הרגל. כמו כן הטיפולים יכללו טיפולים להורדת הנפיחות והבצקות בכף הרגל ובקרסול, שימוש במכשור אלקטרו תרפיה מותאם לסוג השתל.

נעבוד על כח השרירים של שרירי השוק, הירך וכף הרגל. נתמקד על עבוד על התחושה העמוקה proprioception exercises שחיונית מאד לשם השגת היציבות בעמידה על רגל אחת. ניעזר במכשור שיקום לחיזוק כח השרירים והשגת שיווי המשקל בעזרת tilt board for ankle במידת הצורך נחבוש את הקרסול על ידי טייפינג לייצוב הקרסול ו / או קניזיו טייפינג לשיפור הזרמת הלימפה והבצקות וכיוון סיבי השרירים הדרוש.

בנוסף נדריך את המטופל בתרגול עצמי בבית ובחזרה לחיים הרגילים.

לקריאת מאמרים נוספים הקשורים לקרסול היכנסו לקישורים הבאים:

פיזיותרפיה לאחר שבר בקרסול וללא התערבות ניתוחית

גלי הלם לדורבן העקב

טיפול פיזיותרפיה לנקע בקרסול