כאבים בכרית כף הרגל – metatarsalgia

מטטרסלגיה היא דלקת בכריות כף הרגל. זו תופעה שכיחה מאד בעקר בקרב האוכלוסייה הבוגרת או לחילופין בקרב אוכלוסייה שסובלת מעודף משקל, כמו כן ניתן למצוא תופעה זו בקרב ספורטאים ורצים למרחקים ארוכים עקב העומס הרב המופעל על אזור הכריות של שנמצאים בבסיסים של הבהונות, כמו כן מדווחות נשים רבות שצועדות עם נעלי עקב ובכך מגבירות את הלחץ על כריות הבהונות באופן מוגזם ולא מאוזן על כל כף הרגל.

האנטומיה וקינזיולוגיה של כף הרגל

בכדי להבין למה נוצרת המטטרסלגיה כדאי להבין תחילה את האנטומיה והקינזיולוגיה של כף הרגל. מחלקים את משטח כף הרגל לשלושה חלקים. החלק הקדמי של כף הרגל שמורכב מ - 14 עצמות  הבהונות phalanges bones, החלק האמצעי של כף הרגל שמורכב מחמשת עצמות המסרק metatarsal bones של כף הרגל ומהאזור האחורי של כף הרגל שבו נמצא את שבעת עצמות הטרסוס tarsal bones . בסך הכל אנו סופרים בכל כף הרגל עשרים ושישה עצמות.

כאבים בכרית כף הרגל – metatarsalgia

עצמות כף הרגל מחוברות האחת אל השנייה בעזרת רצועות קטנטנות שמאפשרות מצד אחד תנועה קטנטונת שהיא חשובה והכרחית לצורך ביצוע תנועת ההליכה ומצד שני מייצבת ומחברת את העצמות האחת לשנייה בכדי לשמור על המבנה המורכב כל כך. בנוסף קיימת בתחתית כף הרגל רצועה מסיבית שנקראת בשם plantar fascia והיא מאגדת את כל מבנה כף הרגל ומאפשרת את קפיציות כף הרגל בכדי שנוכל לקפוץ, לרוץ ולהתנועע ממקום למקום. בנוסף לכך כף הרגל בצידה התחתון עשירה בשרירים שתפקידם להניע ולכפוף את הבהונות ואת המבנים התחתונים של כף הרגל. רצועת ה- plantar fascia יוצרת גם את הקשת האורכית וגם את הקשת הרוחבית של כף הרגל.

אנו מזהים בכף הרגל רקמה שומנית בבסיס הבהונות שמונעת את הנזק והשחיקה של ראשי עצמות המסרק שעליהן אנחנו מעמיסים את משקל גופינו בזמן ההליכה, הריצה, הקפיצה והעברת המשקל מרגל לרגל ומאזור האחורי דרך האזור האמצעי ועד האזור הקדמי של כף הרגל.

ניתוח קינזיולוגי של תבנית ההליכה ובשמו הלועזי gait analysis מראה שלושה שלבים בכל צעד שאנחנו עושים, מעמידה על העקב וניתוק הבהונות מהרצפה, דרך העברת המשקל על כל כף הרגל ועד עמידה על קצה הבהונות וניתוק העקב מהרצפה. אילו הם שלושת שלבי הניתוח הקינזיולוגי של ההליכה.

הסימנים והסימפטומים של כאבים בכרית כף הרגל

התלונה האופיינית של המטופלים הינה תחושת כאבים מלווה לפעמים בתחושת שריפה בכרית שנמצאת מתחת לראשי המסרקים בחלק הקדמי של כף הרגל. התלונה בדך כלל היא שהכאבים יכולים להופיע גם במנוחה ובצורת כאב פועם בקצב דופק הלב, או בזמן עמידה, ריצה, קפיצה אם בפעילות גופנית או לאחר מאמץ גופני שחייב הרבה דילוגים והעמסות על כף הרגל.

תלונות אופיניות של מטופלים שסובלים מ- metatarsalgia

משה. ג בן 62 פנה אלי והתלונן שבזמן דריכה על כף הרגל הוא חש שריפה בכריות של כף הרגל שמלוות בכאבים בבהונות. הוא רכש מדרסים בהתאמה אישית שעלו לו אלפי שקלים אך לא חש שום הטבה במצבו. הרופא המליץ על זריקת קורטיזון אך הוא חולה סכרת ולכן אינו יכול לקבל זריקה.

סיוון בת 35 ספורטאית שרצה מרתון לפחות שלוש פעמים בשנה, התלוננה שבמהל הריצה היא סובלת מכאבים בכריות כף הרגל ולמרות שהיא נעזרת בנעלי ריצה מקצועיות שעלו לה המון כסף, היא הגיעה למצב שבקילומטרים האחרונים היא כבר צולעת ומתקשה לסיים את הריצה.

אלעד. ע מתלונן על כאבים בכפות הרגלים ואפילו שהוא נעזר במדרסים הוא חש שהכאב מתעצם במהלך הפעילות הגופנית ובעקר בזמן משחק טניס שהוא משחק ארבע פעמים בשבוע. כמו כן בסוף המשחק הכאב מתחיל להזדחל לתוך השוקיים שלו ואז הוא נאלץ להפסיק לשחק.

אלדד. ח בן 55 מתלונן על כאבים בכפות הרגלים בעקר בסוף יום העבודה כגנן שמחייב עמידה והליכה ממושכות. בנוסף לכך הוא מרגיש שעקב ההליכה הלא מאוזנת הופיעו גם כאבים בגב התחתון שמקרינים לישבנים ולאגן.

אבחון ובדיקת כאבים בכרית כף הרגל

בבואכם לבדיקה אצל פיזיותרפיסט מוסמך ע"י משרד הבריאות תחילה יתשאל אתכם לגבי מצב בריאותכם הכללי, האם אתם סובלים ממחלת הסוכרת, האם אתם סובלים ממחלות פרקים שונות, האם טופלתם עד כה על ידי טיפולים תרופתיים שקשורים לתלונתכם הנוכחית, האם אתם נעזרים במדרסים בהתאמה אישית. הפיזיותרפיסט ישאל האם הכאבים היו גם בעבר, או האם הם הופיעו בעקבות החלפת נעליים או בעקבות שינוי בתפקוד היום יומי שלכם, האם התחלתם להשתמש במדרסים או אולי ששיניתם את הפעילות הספורטיבית שלכם לדוגמא ריצות ארוכות יותר או משחק כדור סל או טניס שמחייב אתכם בהרבה קפיצות חוזרות בכל אימון ובכל משחק.

הפיזיותרפיסט יעיין בבדיקות ובהדמיה שתביאו אתכם כגון צילומי רנטגן או בדיקות CT  או MRI  או מיפוי עצמות, האם בצעתם לאחרונה בדיקות אולטראסאונד לכף הרגל. לאחר מכן תתבקשו ללכת יחפים והפיזיותרפיסט יבצע ניתוח קינזיולוגי של תבניות ההליכה שלכם. בשלב הבא יבצע בדיקת טווחי תנועה של מפרקי כף הרגל, בדיקת המוביליות של כף הרגל, ימשש את אזור כריות כף הרגל ויחפש נקודות רגישות למישוש. ובדוק וישווה בין שתי כפות הרגליים לצורך זיהוי קיצורים ועיוותים בכף הרגל הבעייתית.

לצפייה בסרטון המסביר כיצד נוצרת דלקת בכריות כף הרגל הקליקו על הסרטון:


טיפולי פיזיותרפיה לתלונות על כאבים בכרית כף הרגל

לאחר שהפיזיותרפיסט יזהה את הליקויים ויקשר ביניהם לבין התלונות שלכם יחליט על טיפול פיזיותרפיה כגון טכניקות ידניות לרקמת הרצועות או השרירים או המפרקים או הכרית השומנית של הבהונות. הפיזיותרפיסט ישלב שימוש במכשור רפואי כגון שימוש במכשור אולטראסוניק, או גלי הלם לרקמה הבעייתית, מתיחות אקטיביות שתבצעו בבית לבד או מתיחות פאסיביות שיבצע הפיזיותרפיסט באופן יזום לרקמה המקוצרת. אם ימצא שקיים חוסר איזון בתבנית ההליכה שלכם תקבלו הדרכה כיצד לתקן את הליקויים בצעידה ובשלבי ההליכה החל מנשיאת המשקל על כף הרגל ועד העברת המשקל שלכם מצד לצד.

להשארת פרטים: לחצו כאן

המאמר נכתב על ידי :
מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981.
מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.

לקריאת מאמרים נוספים על הפתולוגיות הקשורות בכף הרגל והטיפולים המתאימים היכנסו לקישורים הבאים:

כאבים בעקב כף הרגל הידועים בשם דורבן העקב

דלקת בגיד אכילס – האבחנה והטיפול

טיפול בדורבן בעקב