סיאטיקה - איך מטפלים בכאבי סיאטיקה

מטופלים רבים שואלים אותי מה משמעות המילה סיאטיקה sciatica ?
מדובר בכאב לאורך העצב הסיאטיק ובלועזית sciatic nerve  . עצב הסיאטיק ובעברית עצם השת הינו העצב הגדול והארוך ביותר בגופנו. העצב יוצא מעמוד השדרה המותני והוא למעשה מקלעת של שלושה עצבים מותניים l4. L5. S1, כלומר שלושת העצבים המותניים שיוצאים בין חוליות  l4. L5. S1  נאספים לעצב אחד שעוביו 2 – 3 סנטימטרים ודרכו מועברים אותות חשמליים מהמוח אל שרירי הגפיים התחתונים ובחזרה תחושות שטחיות ועמוקות מהעור, מהגידים, מהמפרקים ומהשרירים אל המוח. במהלך העצב מחוליות המותן אל כף הרגל והבהונות הוא עובר דרך האגן אל הצד האחורי של הירך והשוק והוא מוציא סיבים דקים יותר אל הרקמות שבונות את הירך, השוק וכף הרגל. הסיאטיקה נקראת בישראל גם אישיאס וזה מונח שמתאר כאב מותני שיורד לאורך רגל אחת או לאורך שתי הרגליים.

לצפיה בסרטון שכולל הסבר והדגמהשל טיפול היכנסו לקישור

 

סימפטומים של כאבי סיאטיקה

הסימפטומים ובעברית התסמינים של כאבי סיאטיקה הם התיאור של החולה לגבי תחושותיו. ובמקרה של הסיאטיקה המטופל יכול לדווח על מספר תמונות קליניות של תסמינים שונים, למעשה כל מטופל מתאר תמונה קלינית שונה כאשר המכנה המשותף לכולן הוא מעורבות של הגב ו/או הקרנה לרגליים.
צורה אחת של תיאור הינה תחושת כאב בגב התחתון שמקרין בצורת שריפה לאורך הישבן ובהמשך הכאב מקרין לאורך הירך ומורגש כמסמר תקוע בשוק האחורית.
צורה נוספת תתבטא בכאבים לאורך הירך ונימול כמעיין קוצים בכף הרגל. התלונה מתעוררת לאחר ישיבה ממושכת במהלך העבודה מול המחשב.
תיאור נוסף הכאב נמצא בגב ברמה קלה אך בכל פעם שאני משתעל או מתעטש מופיע מעין דקירה בישבן וזרם חשמלי יורד לכיוון הרגל.
דוגמא נוספת של סימפטומים שקשורים בדלקת האישיאס הינה תחושת כאב גב תחתון קשה בזמן ישיבה שמוקל בזמן שאני מתרומם ומתחיל להתהלך בחדר. הכאב מלווה דם בתחושת לחץ באזור הקרסול כאילו שהגרב לוחצת לי על הקרסול.
בכל הדוגמאות הללו מדובר בבעיה בגב ולכן ברור שצריך יהיה להתאים טיפול בכאבי גב תחתון ולא ברגליים שהן רק האזור שמוקרן מהעצב.

סימנים קליניים של הסיאטיקה

בניגוד לסימפטומים הרי שהסימנים הם מה שהמטפל מוצא בבדיקה. בדרך כלל בבדיקה יזהה המטפל רגישות בגב התחתון שתהיה מלווה בהגבלת תנועה של עמוד השדרה המותני. המטופל יתבקש לבצע מספר תנועות בכמה כיוונים והמטפל יבחן את תנועתיותו. בנוסף המטפל עשוי לזהות ירידה בתחושה של רגל אחת ביחס לרגל השנייה לאורך הרגל בעור שהעצב הסיאטי מעצבב. סימן נוסף הינו ירידה ברפלקסים של הפיקה ו / או של גיד אכילס שמצביע על לחץ על העצב. קיימת גם אפשרות שהמטפל יזהה חולשת שרירים ברגל עם העצב הפגועה ביחס לרגל הבריאה.

אבחון סיאטיקה

כאמור הסיאטיקה נגרמת עקב לחץ בעמוד השדרה המותני הלחץ עלול להיגרם עקב בלט דיסק או פריצת דיסק בדיסקים הבין חולייתיים. לכן בדיקת בהדמיה המוכרת מסוג CT   או MRI של הגב התחתון תצייר תמונה של לחץ על שורש העצב המותני הרלוונטי ועל עטיפת העצב שנקראת השק התקאלי. בנוסף להדמיה הסימנים הקליניים שתיארתי בפסקה הקודמת ישלימו את התמונה הקלינית ולפיה יותאם טיפול בכאבי גב תחתון לשחרור הלחץ שמפעיל הדיסק על העצב הסיאטי ובכך תושג התוצאה הדרושה של הפסקת הכאבים וההקרנה אל הרגל.

איך מטפלים בכאבי סיאטיקה באמצעות פיזיתרפיה?

טיפולים השמרניים שמציעה הפיזיותרפיה שהם טיפולים לא פולשניים משלווים טכניקות ידניות עדינות לשחרור הלחץ שהדיסק מפעיל על העצב בשיטות מצוינות כגון שיטת מייטלנד האוסטרלי, שיטת מק קנזי הניו זילנדי, שיטת בריאן אדוורדס. כמו כן נעזר במכשור אלקטרו תרפיה מגוון כגון גירויים חשמליים מסוג אינטר – פרנשיאל, או מסוג TENS בנוסף ניתן להפחית את הדלקת מהעצב המגורה ע"י טיפולי אולטרה סאונד עמוקים שמיועדים לפזר דלקות ובצקות משורש העצב המודלק. אפשרות נוספת הינה טיפול בעזרת מתיחה מותנית קבועה או לסירוגין שתעזור להפחית ולהרחיק חולייה מחולייה ובכך להקל על העצב הלחוץ. לסיכום נתאים למטופל סדרת תרגילים אישיים שמותאמים ספציפית לבעיה שלו.

איך מטפלים בסיאטיקה באמצעים נוספים?

ניתן למנות בנוסף לפיזיותרפיה טיפולים תרופתיים אנטי דלקתיים NSAID  בצורת תרופות לבליעה או בצורת פתילות ו / או הזרקות סטרואידים, כמו כן ניצן להיעזר בטיפולי גלי רדיו radio frequency. ובמקרה חמור שבו ניתן לזהות שהעצב במצוקה ושמתחיל שיתוק בכף הרגל ניתן להמליץ על ניתוח לשחרור הלחץ של הדיסק אם בעזרת שאיבת דיסק או בניתוח רחב לכריתת הבלט שלוחץ על העצב.

המלצות איך להימנע מהתקפי סיאטיקה

לאלו הסובלים מסיאטיקה  ומהתקפים של כאבים עקב בלט דיסק כמה מהמלצות הנפוצות כדי לנסות ולמנוע התרחשויות של התקף חוזר

  • יש להימנע מישיבה ארוכה ומרובה, מומלץ לקום וללכת מעט, מידי פעם [כל 20-30 דקות] אף לעשות קצת תרגילי מתיחה.
  • כאשר מרימים חפץ כבד לא לכופף את הגב כי אם לכופף את הברכיים ולרדת עם גב זקוף ולהתרומם עם המשא בזהירות.
  • לשים לב לדרך בה נכנסים ויוצאים מהמכונית.
  • לשבת על הכסא בצורה זקופה וישרה בזוית של 100-110 מעלות.
  • לבחון את העמידה ויציבות הגוף.

לקבלת ייעוץ מקצועי ללא עלות – צרו קשר עכשיו!

בלט דיסק ופריצת דיסק בדרך כלל הם הגורמים העיקרים לאישייאס ולסיאטיקה. הכאב החד הוא בגב התחתון ומוקרן לכיוון הירך או הרגל.

האבחון לקביעת מקור כאב הגב נעשה על ידי MRI או CT. כאשר הבעיה היא בלט דיסק הטיפול נעשה בדרך כלל עם תרופות אנטי דלקתיות. מאחר שבמקרים רבים הכאב עדין מתעקש להישאר, קיימת האפשרות המומלצת לבקר אצל פיזיותרפיסט שעל ידי טיפול פיזיותרפיה שמרני בשילוב מתיחות, תרגילים מותאמים ואלקטרו תרפיה ישחרר את הלחץ שמופעל על העצב ויאפשר לעצב להשתקם לחזור למקומו.

מומלץ במקרים של בלט דיסק לטפל לא רק על ידי משככי כאבים, כי ללא טיפול יסודי עלול המצב להגיע לבקע ולפריצת דיסק.

בלט דיסק טיפים

בלט דיסק הינו השלב הקל יותר של פריצת דיסק, למעלה מ-85% מהאוכלוסייה סובלים מבלט דיסק אולם כל עוד והבלט לא מפעיל לחץ על העצבים לא נחוש כאב מקומי ולא כאב מוקרן, טיפול פיזיותרפיה מיועד לשחרר את הלחץ שמפעיל הדיסק הפרוץ על העצב הלחוץ ובכך לפתוח את כל מעגל הכאב שנגרם מהלחץ שעליו.

סובלים מכאבי סיאטיקה? צרו קשר לייעוץ וטיפול


המאמר נכתב על ידי:

מאיר אפל - פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.

לקריאת מאמרים נוספים העוסקים בהתאמת טיפול בכאבי גב תחתון היכנסו לקישורים הבאים:

מה זה פריצת דיסק

מה זה דיסקופטיה של גב תחתון

האנטומיה של הגב התחתון