דלקת שדרה מקשחת

דלקת כרונית שפוגעת במפרקי עמוד השדרה ובמפרקי האגן. המחלה שייכת לקבוצת המחלות שתוקפות את חוליות עמוד השדרה ובשמן הכולל Spondiloarthropathies.

מדובר במחלה גנטית שבעקבותיה עמוד השדרה הופך להיות גרמי ומאבד את יכולת התנועה שלו ובצילום רנטגן נראה עמוד השדרה כקנה סוף bamboo spine ובעקבות זאת עמוד השדרה הופך גרמי ומאבד כל יכולת לבצע תנועה לכל כיוון. גברים נוטים לסבול ממנה ביחס של 3.6 יותר מנשים והגיל האופייני הוא 12-40 שנים.  החוקר הראשון שגילה את המחלה והיא קרויה גם על שמו בתור מחלת בכטרב, הוא הרופא הפסיכיאטר, הפסיכולוג והפיזיולוג הרוסי ולדימיר בכטרב.

סימנים וסימפטומים של דלקת שדרה מקשחת
החשד מתעורר שמדובר במחלת דלקת שדרה מקשחת עקב גילו הצעיר של החולה שהוא כאמור בגיל 12 ועד 40 שנים. בשלבי הראשוניים הכאבים חריפים מאד ומערבים אזורים רבים ולאו דווקא חוליה ספציפית בעמוד השדרה המותני, כלומר התפרסות הכאבים על מבנים שונים כגון עמוד השדרה הצווארי, עצמות האגן, צלעות בית החזה, העקבים, כתפיים, עצם החזה הקדמית. ההתנהגות המוזרה של הכאבים היא דווקא כאבים במנוחה ולא בזמן פעילות שהן תלונות שמאפיינות כאבי גב רגילים על רקע מפרקי או דיסקוגני.

כלומר התלונה הראשונה הינה כאבים במהלך שנת הלילה כאשר קמים בבוקר, ודווקא עקב ביצוע תנועות קטנות שמניעות ומפעילות את מפרקי עמוד השדרה תיווצר החלשת הכאבים. במהלך התקדמות המחלה יכולת התנועתית של החולה תפחת ותרד כלומר הוא יפתח הגבלת תנועה לכל הכיוונים של עמוד השדרה הצווארי, הגבי העליון, עמוד השדרה המותני ועצמות האגן.

עקב נטיית החולה להתהלך בתנוחת כיפוף קדימה תתפתח תנוחת כיפוף קדמי kyphosis ואיבוד התנועה הסיבובית של עמוד השדרה. עקב כך בכדי לאפשר לעצמו להסתכל קדימה יזקיף וייטה את ראשו קדימה וזאת מתוך כוונה להגדיל את שטח הראייה שלו. כמו כן נזהה בשלבים המתקדמים של המחלה לורדוזיס lordosis של עמדת עמוד השדרה או בצורת האות C או בצורת האות S.

אבחון דלקת שדרה מקשחת
בשלבים הראשונים של הופעת המחלה קשה מאד לזהות ולחשוד שאכן מדובר במחלת דלקת שדרה מקשחת כי הסימנים מטעים וניתן לחשוד שמדובר במחלות עמוד שדרה אחרות כגון תסמונת ריטר reiter syndrome או מחלת מפרקים ניוונית או דלקת מפרקים שיגרונית rheumatoid arthritis.

רק בשלבים המתקדמים של המחלה והפיכתה למחלה כרונית שתבוא לידי ביטוי בהפחתה ניכרת של תנועות עמוד השדרה ובהצגת תמונה של bamboo spine בצילום הרנטגן נוכל לזהות בוודאות שאכן מדובר במחלת בכטרב. לכן התשאול ההיסטורי של המחלה לצד בדיקה הקלינית של מפרקי חוליות עמוד השדרה ומפרקי עצמות האגן הדמיות מתקדמות כגון MRI  ובדיקת CT של חוליות הגב וצילום הרנטגן.

טיפול פיזיותרפיה לדלקת שדרה מקשחת


איך להתייחס לחשד שמדובר בדלקת שדרה מקשחת, מאחר ובתוצאה הסופית של המחלה המטופל יאבד את גמישותו ואת יכולתו להניע את עמוד השדרה לכן הוא צריך לשמור עד כמה שאפשר על יציבה נכונה בכדי שבשלב הסופי יציבתו תהיה עד כמה שיותר זקופה ולא כפופה קדימה.

הטיפול הפיזיותרפי צריך להתייחס שמדובר באיבוד תנועות עמוד השדרה על רקע מפרקי, כלומר הפעלה פסיבית בעזרת מוביליזציות עדינות, מתיחות לשמירת טווחי התנועה הגדולים ואורך השרירים וגמישות המפרקים של הגפיים העליונים והגפיים התחתונים, הדרכה בתרגול עצמי שיינתן למטופל ושהוא יבוצע במרפאה תחת עינו המפקחת והבוחנת של הפיזיותרפיסט שהוסמך על ידי משרד הבריאות.

  1. כמו כן ייעזר הפיזיותרפיסט לשם הקלת והפחתת הכאבים בשימוש במכשור אלקטרו תרפיה כגון מכשיר האולטרה סאונד ultrasound, גירויים חשמליים מסוג transcutaneous electrical nerve stimulation וכן חימום או קירור לפי רמת הדלקתיות של המחלה.

    ייעוץ ארגונומי
    הדרכה וייעוץ ארגונומיה בכדי להפחית עומסים במהלך העבודה בהתאמה ישירה למטופל על פי סוג העבודה והתפקוד היום יומי שלו. התאמת חלל הבית לפי צרכי גופו ובהכוונה לקראת השב שבו יאבד את יכולת התנועה הגמישה והתפקוד שלו.

    טיפול תרופתי
    הטיפול התרופתי יותאם ויינתן על ידי האורתופד, הראומטולוג, הנוירולוג בהתאם למצב ולהתפתחות המחלה.

    לקריאת מאמרים נוספים הקשורים בטיפולי פיזיותרפיה ובייעוץ ארגונומיה היכנסו לקישורים הבאים:

    הקשר בין פיזיותרפיה לארגונומיה
    טיפולי פיזיותרפיה למחלת היצרות תעלת עמוד השדרה
    תחזוקה יומיומית למניעת כאבי גב תחתון