מתיחת שריר ארבעת הראשים –Quadriceps

טיפול למתיחת ארבעת ראשים בירך

שריר הירך הקדמי הינו שריר מסיבי וחזק שממלא את כל המסה בקדמת הירך. מבחינה אנטומית מדובר בשריר שיש לו ארבעה ראשים ומכאן שמו " שריר ארבעת הראשים" ובלעז Quadriceps. ארבעת חלקיו של השריר נקראים בארבע שמות שונים: הארוך של הירך – Rectus Femoris הראש הפנימי – Vastus Medialis הראש החיצוני – Vastus Lateralis הראש העמוק – Vastus Intermedius.

הפעולה העיקרית של השריר הינה יישור הברך והפעולה המשנית כיפוף הירך. תנועת יישור הברך חשובה בזמן בעיטה בכדור ובפעולה הפוכה בזמן ירידה במדרגות הוא ממתן את שלב הירידה במדרגות בכדי שלא תהיה צניחה פתאומית [מעיין קריסה של כל הגוף למטה].

הראש הפגיע ביותר מבין ארבעת הראשים הוא הראש הארוך Rectus Femoris ונקודת התורפה הבעייתית ביותר היא החיבור בין השריר לבין הגיד, זו היא רקמה שמשנה את הרכבה ולכן היא פגיעה יותר.


להכרת המבנה האנטומי של שריר הארבעה ראשים הקליקו על הסרטון הבא:


אם אתם סובלים מכאבים או פציעה באזור הברך אל תהססו ופנו אלינו באמצעות הטופס

מחלקים את מתיחת שריר ארבעת הראשים לשלוש דרגות שונות:

דרגה ראשונה:

  • תחושת דקירה חדה בירך
  • תחושת מועקה בשריר
  • אי נוחות קלה בזמן ההליכה
  • ניסיון של יישור הברך תחת התנגדות עשוי לגרום לכאב נקודתי
  • במישוש השריר תהיה תחושת נוקשות

דרגה שניה:

  • כאב פתאומי וחד בזמן ריצה או בעיטה
  • אי יכולת להמשיך במשחק ובריצה
  • נפיחות קלה ושטף דם תת עורי
  • יופק כאב בזמן יישור הברת תחת התנגדות קלה
  • אי יכולת כיפוף הברך עד לסוף טווח התנועה

דרגה שלישית:

  • כאב חריף פתאומי
  • צורך בהשענות על קביים או מקל הליכה
  • נפיחות בולטת [מעין כדור קטן] בקדמת הירך
  • שטף דם ברור שמופיע לאחר 24 שעות מהפציעה
  • תחושת התכווצות תוך שרירית שלא ניתנת להרפיה עצמית
  • תהליך שיקום של 8-12 שבועות

להלן מספר דוגמאות של מטופלים ומטופלות שפנו אלי עקב מתיחת שריר Quadriceps

שלומי ד. בן 32 כדורגלן חובב ופעיל בקבוצת עובדי התעשיה הצבאית. הוא שיחק הכדור רגל כמדי שבוע ובמשחק / אימון האחרון, חש בזמן הבעיטה לעבר השער היריב, מתיחה עזה הקדמת הירך הימנית שהיא הרגל הדומיננתית שלו, הכאב לפי דבריו ממש שיתק אותו והוא ירד מדדה לעבר הספסל. בחוכמתו הרבה הוא הצמיד לאזור הכואב קרחון שהמעסה של הקבוצה תמיד מצוייד בו. ההקלה היתה חלקית ובהמלצת המעסה הוא פנה לאורתופד שהפנה אותו לביצוע אבחון אולטרה - סאונד וכן המליץ על מנוחה ושימוש בקביים קנדיות. תוצאות האבחון היו " קרע מסיבי של סיבי שריר הארבע ראשי " ההמלצה היתה טיפול שמרני על ידי פיזיותרפיסט במסגרת קופת החולים. מכיוון שהתור הקרוב היה רק בעוד חודשיים. המעסה המליץ ושלומי הופנה לטיפול במרפאתי, בבדיקה זיהיתי נוקשות עזה לצד רגישות ניכרת בבטן שריר הקוודריספס עם דגש על שריר Rectus Femoris. התחלתי לטפל בשלומי בעזרת טיפולים ידניים שכללו עיסוי רקמות עמוק deep friction massage cyriax וכן שילבתי טיפולים אלקטרותראפוייטיים וחבישות לחץ העזרת טייפינג קיבועי. הנחתי את שלומי כיצד להעזר בקביים מבלי להזיק לגב שלו שגם ממנו הוא סובל. שלומי חזר על הטיפול עוד 5 פעמים וכשסיימתי לטפל בו הנחתי אותו כיצד להאריך את השריר לפני כל עליה למגרש כדי למנוע נזקים חוזרים. 

דבורית ק. בת 42 רצה חצאי מרתונים. במרתון האחרון שהיא השתתפה היא חשדה בכך שלא הכינה את עצמה הייטב לריצה מבחינת חיזוק שרירי הירכיים והארכתם לפני המאמץ. ואכן בקילומטר השישי בערך היא נכנסה לתוך כפל קרקע ואז היא חשה כאב חד שהיא מגדירה אותו "כאב של מוות" היא התיישבה על הריצפה ופונתה מהמרוץ כשהיא בוכה גם מהכאב וגם מהתיסכול וההאכזבה האישית שלה. במיון ביצעו CT והיא שוחררה עם אבחנה של קרע חלקי בסיבי שריר Rectus Femoris שהוא אחד מארבעת ראשי שריר הארבעה ראשים - הקוודריספס. דבורית שבעבר כבר טיפלתי בה במספר פציעות ספורט, התקשרה אלי וסיפרה לי את הפציעה  הנוכחית. קהעתי לה תור ובקשתי שתגיע עם הדיסק של בדיקת ה - CT שביצעה במיון. בדקתי אותה ואכין זיהיתי פגיעה ברקמת השריר שהתבטאה בנקשות. כאב ושתף דם שירד והצטבר בשריר ההמסטרינגס והתאומים שמאחור. התחלתי לטפל בה בסדרת טיפולי פיזיותרפיה מותאמים אישית שכללו טיפול מנואלי לצד מיכשור אלקטרותראפי וחבישות קניזיוטייפ. בהמשך הדרכתי אותה במספר תרגילים לחיזוק שרירי הירכיים וכן תרגול כהכנה לפני אימון מאסיבי. דבורית חזרה לרוץ והבטיחה לי שכנראה בקרוב תחזור עקב פציעה חדשה.

טיפול ראשוני במגרש:

  1. פרוטוקול RICE
  2. תחבושת לחץ או מגן הדוק לשריר
  3. בפציעה מדרגה ראשונה, מנוחה של 72 שעות לפני הניסיון הראשון לחזרה לפעילות
  4. בפציעה מדרגה שניה ושלישית להמנע מפעילות כל עוד הכאב לא חלף לחלוטין

טיפול פיזיותרפיה למתיחת שריר ארבעה ראשים:

  1. טיפולים מנואליים עדינים כגון עיסויים שטחיים להזרמת הדם ולהפחתת בצקות ונוקשויות ובהמשך עיסויים עמוקים – Deep Friction Massage
  2. טיפולים אלקטרותראפיים כגון Ultrasound T.E.N.S
  3. הפחתת נפיחויות על ידי קירור
  4. חבישות רפואיות לפציעות ספורט מותאמות לשריר
  5. בהמשך הארכה פסיבית של השריר שנפגע והתקצר מתוך כוונה להביאו לאורך המלא שלו כפי שהיה מלפני המתיחה
  6. הדרכה בתרגול עצמי למתיחת השריר
  7. חיזוק סטאטי ודינאמי של השרירים
  8. בשיפור התחושה הפרופריוספטיבית העמוקה
  9. שיפור סיבולת השרירי על ידי אופניים ובהמשך ריצה

לסיכום: אם אתם עוסקים בפעילות גופנית עליכם לזכור להכין את גופכם לקראת המאמץ הגופני ולא לזלזל בתחושת הבטן שלכם האם אתם אכן מוכנים לקראת המאמץ מבלי לסכן את עצמכם.

לקריאת מאמרים נוספים הקשורים בפציעות ספורט אופייניות הכנסו לקישורים הבאים:

איך להמנע מפציעות ריצה

פציעות וחבלות קרסוליים

מה זה פיזיותרפיה לפציעות ספורט