קינזיו טייפ, מה זה והאם זה באמת עוזר?

חבישה בעזרת פלסטרים [ובאנגלית טייפ kinesio tape] היא כלי שמשמש פיזיותרפיסטים שנים רבות. לאחרונה. במהלך עשרות שנות עבודתי בתור פיזיותרפיסט נחשפתי למספר סוגי חבישות שונים. כאשר הפופולריים ביניהם הם חבישות מסוג מסוג קינזיו טייפ, הסוג השני הוא הטייפ הריגידי rigid tape. והסוג השלישי הוא מק - קונול טייפינג. שלושת הסוגים שונים האחד מהשני בצורתם ובמטרותיהם. אנסה לעשות סדר בכל נושא החבישות הספורטיביות שבשימושיו.

השימוש בקניזיו טייפינג

הקינזיו טייפ, נקרא על פי שמו של קנזו – קייז שבמקצועו הוא כירופרקט הוא פיתח את השיטה בתחילת שנות ה – 70, מדובר בחבישה אלסטית [גמישה], והיא שונה מהסוג השני שנקרא כאמור הטייפ הרגידי. הקינזיו טייפ הינו כחלק ממרכיבי טיפולי הפיזיותרפיה ואף פעם אינו מגיע כטיפול בפני עצמו, הוא מתאים לטיפול בפציעות ספורט ובחבלות אורתופדיות. הקינזיו-טייפ עוזר לשפר את זרימת הדם ואת הנוזל הלימפתי בעזרת העיגולים שמוטבעים בצידו הדביק והאחורי של הטייפ. בעזרת הרמת העור שעליו הוא מודבק וכמו כן הוא עוזר בהקלה בכאבים ע"י הרמת ומתיחת העור ובכך עוזרת בהפחתת הלחץ מחיישני הכאבים שנמצאים הן בשריר והן כמו כן החבישה מכוונת את תנועת סיבי ומנח השריריםalignment of skeletal muscle cells .


השימוש בחבישת הטייפ הריגידי

בניגוד לקניזיוטייפינג הטייפ הריגידי נטול גמישות לחלוטין. כלומר מדובר בפלסטר דביק מאד שנדבק לעור או שניתן להניח מתחתיו פרי טייפ כלומר שכבת הגנה על העור שתמנע את היתפסות השערות אל הדבק. הטייפ הריגידי מיועד לקבע את המפרקים וליצור הגבלת תנועה לכיוון שהפיזיותרפיסט מצא שתנועה זו עלולה לגרום לנזק מצטבר למפרק. כמו כן היא מיועדת לחבוש כמניעה במקרה שהספורטאי נוטה לנקיעות קרסוליים חוזרות ובכך לייצב את מפרק הקרסול ולקבע את מפרקי הקרסול בניגוד לכיוון של מכניזם הפציעה בנקע. השיטה הטובה ביותר לחבישות ספורט הינה לפי תפיסת פריז שהוא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט.

מחקרים בנושא הקניזיוטייפינג

כמענה לשאלה קינזיו טייפ, מה זה והאם זה באמת עוזר, הרי שהתשובה הינה שהמחקרים לא הוכיחו שיש וודאות מחקרית שהשימוש בקניזיו טייפ מזרז את תהליך וקצב החלמה. אך מאחר ותמיד הטיפול משלב גם פיזיותרפיה בטכניקות ידניות ומכשור אלקטרו תרפיה שמכוון למפרקים, לשרירים, לגידים, לרצועות ולייתר הרקמות לפיכך לא ניתן לבודד רק את הטיפול בחבישות קניזיו טייפ. לכן ניסיונו המקצועי של הפיזיותרפיסט וההכשרות שעבר במהלך השנים יקבע את הצורך גם בטיפולי החבישות.

מחקרים בכל הקשור בחבישות עם הטייפ הרגידי

תוצאות המחקרים לגבי יעילות החבישה עם הטייפ הרגידי שמיועד לתמוך ולייצב את המפרק חיוביות. לפיכך השימוש שכיח ונפוץ בקרב פיזיותרפיסטים מומחים לפציעות ספורט. לפי תפיסת הפיזיותרפיסט פריז לכל מפרק יש את הקיבוע שלו והשימוש מותאם לסוג הפציעה כלומר אם אנו רוצים לייצב את המפרק או למנוע מהמפרק לעשות תנועה בכיוון מסוים או אם ברצוננו לאלץ אץ המפרק לנוע בכיוון מסוים נוכל לעשות זאת דווקא עם הטייפ הריגידי.

מחקרים לגבי יעילות השימוש במק - קונול טייפינג

קיימים מחקרים סותרים לגבי תוצאות השימוש בחבישות מסוג מק - קונול טייפינג. חלק מהמומחים מצביעים על תוצאה חיובית וחלק לא התרשמו שהשימוש בחבישה זו מפחית כאבים.

מסקנות
לסיכום השאלה קינזיו טייפ, מה זה והאם זה באמת עוזר ? ברור שההחלטה לגבי איזה חבישה נבצע, באיזה אופן נחבוש, ואיזה סוגי טיפולים נוספים נשלב בחבישה הרי שההחלטה תתבסס על ניסיונו הרב של הפיזיותרפיסט וככל שהוא בעל ניסיון וותק רב יותר כך הוא ייטיב בהחלטה ובהתאם לכך תוצאות הטיפול.

על כותב המאמר:
מאיר אפל שהוא פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה והוכר כפיזיותרפיסט מוסמך ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאות שלנו שממוקמות בגני תקווה ובתל אביב משלבות ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.

לקריאת מאמרים נוספים בקשר לפציעות ספורט היכנסו לקישורים הבאים:

שיקום בעזרת פיזיותרפיה לאחר ניתוח שחזור רצועות הברך

איזה טיפול מתאים למרפק טניס

מה עושים עם נקעים חוזרים בקרסול