טיפול בשבר מאמץ בקרסול

אזור הקרסול הינו אזור מורכב מאד, האזור בנוי משתי עצמות השוק ומעצם הטאלוס שהיא אחת משמונת עצמות שורש כף הרגל. שבר מאמץ כשמו כן הוא, השבר נגרם עקב עומס ייתר ומאמץ מתמשך ומצטבר שהופעל על הקרסול, 

קיימים מספר סוגים של שברים באזור הקרסול והם נקראים בשמות שונים כגון: Tibial Stress Fracture, שפה הכוונה שבר מאמץ בעצם השוק, השם הנוסף של שבר מאמץ בקרסול הינו Tibial Periostitis וכאן הכוונה מתייחסת לשבר עקב מאמץ שפגע ברקמת עטיפת עצם השוק, השם השלישי הינו Anterior Compartment Syndrome וכאן הכוונה לתסמונת המדור הקדמי של השוק, השם הרביעי הינו tibialis anterior והוא מתייחס לכאבים עקב מאמץ באזור השריר הקדמי של השוק ומתחתיו נמצאת עצם השוק שבה מתחולל הנזק עקב המאמץ שהופעל באמצעות השריר על העצם.

למה נגרמים שברי המאמץ?

שברי המאמץ נגרמים עקב עבודת ייתר overuse injury כלומר העמסת ייתר בצורת אימונים ופעולות חוזרניות כגון מאמצים פיזיים של ספורטאים בזמן הפעילות הספורטיבית המאומצת, ניתן לזהות זאת בקרב ספורטאים שהיו בהפסקה ואז חזרו לפעילות במלא המאמץ כגון במקרה של לאחר פגרה, או במקרה של לאחר מחלה או פציעה שחייבה הפסקת תרגול ואימונים. ניתן לזהות שברי מאמץ בקרסול גם בקרב חיילים קרביים באימונים הקשיים שהם עוברים בתקופת הטירונות והמסלולים המפרכים. ושוב במקרה זה הנזק נגרם עקב העמסת ייתר פתאומית מאחר והחייל הטירות שהתגייס לאחר תקופת בטלה בתום התיכון, החייל נדרש באופן פתאומי וללא הכנה מספקת לעמוד בעומסים קשים ולכן נוטה לסבול משבר מאמץ בקרסול.

צפו בסרטון המסביר את שברי המאמץ ברגל הקליקו על הקישור הבא

אבחון שבר מאמץ בקרסול

לפני שנחליט איזה טיפול בשבר מאמץ בקרסול מתאים למטופל תחילה מומלץ לבצע אבחון לזיהוי השבר, מאחר וצילום רנטגן רגיל מצליח לזהות שברי מאמץ רק בשלבים מתקדמים של השבר בשלב שכבר החלה פעולת פירוק רקמת העצם ואחר כך התחלת ההחלמה על ידי הבנייה של הגוף מחדש, לכן מומלץ להתחיל מבדיקת מיפוי עצמות עם חומר ניגודי שייתן סימנים מחשידים לתחילת התסמונת, כמו כן בדיקה קלינית ידנית על ידי אורתופד ועל ידי פיזיותרפיסט מוסמך ע"י משרד הבריאות הבדיקה תכלול מישוש שרירי השוק הקדמי והחלק הקדמי של עצם השוק בחיפוש אחרי נקודות רגישות וגבשושיות ברקמת השריר ובעטיפת העצם שנקרא בשם Tibial Periostitis.

התסמינים הקשורים בשבר מאמץ בקרסול

הסימנים והסימפטומים המחשידים גם הם קשורים בהחלטה לגבי איזה טיפול בשבר מאמץ בקרסול יותאם למטופל אחד בניגוד למטופל שני. בשלב הראשון של תלונות המטופל הוא יחוש שהשריר הקדמי של השוק כאילו תפוס, הוא יפרש זאת כשקיעת חומצת חלב עקב מאמצי ייתר שהיה נתון בהם לאחרונה, תלונותיו תגברנה לאחר כשעתיים עד שלוש שעות מתום המאמץ הגופני ותתמקדנה בחיבור שבין עצם השוק התחושה של זיזים קטנים וגבשושיות באזור של החיבור שבין העצם לשריר. הסימנים הראשוניים יתגברו ויחמירו ויגיעו עד למצב של אי יכולת לרוץ בשל ראשון ועד למצב של צליעה, ואי יכולת לדרוך על הרגל.

טיפול בשבר מאמץ בקרסול

בשלב הראשון נמליץ על הפסקה מוחלטת של הפעילות הספורטיבית אצל הספורטאי ובמנוחה מוחלטת והפסקת האימונים אצל החייל הקרבי, נתחיל בסדרת טיפולים שתכלול עיסויים עמוקים לשרירים המעורבים, העיסוי יעזור להגביר את מחזור הדם לאזור והוא העיסוי רקמות עמוק deep friction massage העיסוי יהיה בניצב לכיוון הסיבים של השריר, בנוסף נעבור על החיבור שבין השריר לבין העצם ובאזור הרצועות המייצבות של המפרק הקרוב. לאחר מכן נשלב טיפולי אלקטרו תרפיה מסוג ultra south וגירויים חשמליים עמוקים מסוג interferential current או גירוי זרם גבוה מסוג high voltaghttps://www.ergoplus.co.il/he/sport-injury-therapy/Stress-fracturese pulsed current therapy שתפקידם לזרז הספקה דמית והגברת מחזור הדם שיביא איתו תאים בוני עצם מסוג osteoblast ובעברית תאים בוני עצם. נוסיף גם חבישות לחץ מייצבות בעזרת tape לייצוב האזור ובהמשך חבישות מסוג kinesio tape שיעזור בהזרמת הנוזל והלימפה התת עוריים.

קיימים שברי מאמץ נוספים בשוקיים, ובכף הרגל שמערבים עצמות אחרות, העיקרון המנחה של האבחון ושל הטיפול זהה אך הרקמה והעצם הפגועות שונות בכל מקרה ומקרה, לכן הכלל הראשון הינו מנוחה וטיפול שמרני ובהמשך חזרה הדרגתית ומכוונת מתוך מטרה לחזה מלאה למגרש המשחקים ולמסע המאומץ בטירונות.

לקריאת מאמרים נוספים הקשורים בפציעות ספורט היכנסו לקישורים הבאים:

סוגי פציעות ספורט והטיפול המומלץ בהן

טיפול פיזיותרפיה במתיחת המפשעה

כיצד נמנע מפציעות ספורט