האם ריצה פוגעת בברכיים?

זו אכן שאלה שנשאלה בכל כנסי רפואת ספורט, שהשתתפתי בהם במהלך עשרות שנות עיסוקי כפיזיותרפיסט מוסמך מטעם משרד הבריאות וכפיזיותרפיסט בעל הסמכה לטיפול בפציעות ספורט. ובכן המסקנות אינן חד משמעיות ותלויות במספר רב של גורמים והם: האם הספורטאי מכין את עצמו לקראת הריצה בצורה נכונה הן בעזרת הגמשת המפרקים, האם הוא נעזר בנעלי ריצה איכותיות, האם הוא רץ למרחקים ארוכים כגון אולטרה מרתון או מרתון, האם זו ריצה קצרה של מספר קילומטרים ספורים, האם הספורטאי רץ כבר מגיל צעיר או שהחליט ללא הכנות וללא הכוונה והדרכה להתחיל את "פרק הספורטאי המצטיין של חייו" בגיל 60 כלומר ללא כושר בסיסי מותאם, האם הספורטאי סובל מעודף משקל, האם בעבר סבל מחבלות בברכיים ואולי גם עבר ניתוח מסוג כלשהו בברך להטריית המניסקוס הקרוע או לשחזור רצועה קרועה, האם הריצה מתבצעת בחדר כושר או בשטח הפתוח בהתאם לטיב הקרקע והמשטח שעליו הוא רץ ?

בכוונה השארתי את השאלה כבלתי פתורה מאחר וכל אחד מהגורמים הנ"ל קשורים בקשר עקיף עם השאלה המורכבת האם ריצה פוגעת בברכיים?

הגורמים הנלווים לריצה שעלולים לגרום לנזק לברכיים

כאמור ריצה מדודה ומאוזנת ולא מוגזמת וללא סיפור חבלתי לברך שחייב התערבות כירורגית ושהספורטאי פיתח את ניסיונו ואת כושרו הגופני ויכולת הריצה שלו בהדרגה ולא באופן פתאומי תוך כדי הכנת הגוף והברכיים לריצה ושימוש בנעליים איכותיות, האם הספורטאי לא סובל מעודף משקל והאם הסביבה שבה הוא רץ מוגנת ואינה כוללת מהמורות, בליטות או ריצוף הרוס שבעקבותיהם הנחיתה על כף הרגל מתבצעת על פי עקרונות ניתוח ההליכה gait analysis ולא בעיוות שבעקבותיו הנחיתה גורמת לשינוי בציר העומס שמופעל על הברך. כלומר הסיבות לשחיקת סחוס הברך עקב ריצה אינן תלויות רק בריצה אלא בגורמים נוספים שהם שעלולים לגרום לנזקי הסחוס בברך.

נזקים לברכיים

הוכח ללא ספק שפעילות גופנית שמשלבת נחיתות על כפות הרגליים תוך כדי סיבוב הטיה וכפיפה של הברך עלולה להזיק יותר מאשר בריצה שבה התנועה החוזרת של דילוג קפיצה ונחיתה רק במישור אחד בזמן הריצה. כלומר בזמן משחקי כדור כגון טניס, כדור סל, כדור רגל, כדור עף ועוד, עקב הנחיתה מגבהים תוך כדי שינוי זווית כך הרגל וייתר מפרקי הקרסול הברך והירך שמעל עלול להיווצר נזק רב יותר לסחוס המפרקי וזו כבר תשובה לשאלה: האם ריצה פוגעת בברכיים? יותר מאשר פעילות גופנית ספורטיבית אחרת.

הסחוס התוך מפרקי של הברך

הסחוס התוך מפרקי הינו מסוג סחוס היאליני hyaline cartilage זהו סחוס שניזון לא על ידי אספקה דמית כפי שייתר איברי הגוף אלא על ידי הזנה מתוך הנוזל התוך מפרקי העשיר שבתוך חלל המפרק וששמור בתוך הקופסית המפרקית articular cartilage synovial fluid נוזל זה שנדחס בכוח לתוך הנקבוביות של הסחוס מזין אותו ועוזר לו לשמור על המרקם החלק של הסחוס ובכך הוא משמש כנוזל סיכה שגם מגן וגם מתקן ליקויים בסחוס. 

שינויים במבנה הסחוסי שעלולים להיגרם עקב עומסי ייתר, שחיקה, וחבלות עלול לגרום להיווצרות זיזים תוך מפרקיים intra articular osteophytes זיזים גרמיים אילו שמכוסים בקצבותיהם על ידי רקמה פיברוטית אינם מהווים תחליף לסחוס השחוק ואינם גורמים לכאב אך עלולים להגביר את השחיקה התוך מפרקית ובהמשכה לפתי מחלת דלקת מפרקים ניוונית ובשמה הלועזי Osteoarthritis ובקיצור OA. דלקת זו עלולה להחמיר עם השנים ולגרום לשחיקה קשה של המשטחים המפרקיים של עצמות הברך והם הירך - femur והשוק tibia שחיקה זו עלולה להתגבר על למצב שבו המטופל יאלץ לעבור ניתוח החלפת ברך מלא TKR total knee replacement.

איך ניתן לשמור על הברכיים בזמן הריצה?

כאמור בכדי שנוכל להימנע מנזקים לברכיים, עלינו להכין את הברכיים ולמנוע בעזרתם שחיקת סחוסי הברך.

  • להקפיד בהכנת הגוף על ידי מתיחות והארכות של מפרקי הגוף.
  •  להתקדם בקצב הריצה בהדרגה.
  • לרוץ על משטחים בטוחים [עדיך החדר כושר] מאשר בשטח הפתוח והלא מותאם לריצה.
  • לנעול נעלים מותאמות לריצה.
  • לקבל הדרכה כיצד לרוץ כי גם זו מקצוענות שצריך ללמוד כפי שלומדים לשחות, לטפס, ולשחק טניס והסיכונים שבגרימת נזק לברך ובהמשך כאבים, טיפולים ועד לניתוחים לא מצדיקים את החובבניות.

לסכום הריצה לא פוגעת בברך, אלא מסכנת אותה. כלומר, אם תמעדו עקב מהמורה בכביש או בור בדשא או מרצפת בולטת במדרכה ותיפלו אז תפגעו ותקרעו את המניסקוס או את הרצועות הברך ועקב כך תתחיל שחיקת סחוס ובעקבותיה כאבים ונזק מצטבר עד לניתוח החלפת ברך.

לקריאת מאמרים נוספים בתחום הריצה והספורט היכנסו לקישורים הבאים:

פריקת ברך הסימנים והטיפול המומלץ

טיפול במתיחת שריר הארבעה ראשים בירך

טיפולי פיזיותרפיה לאחר שחזור רצועה צולבת בברך

תרגילי פיזיותרפיה לברך