איך מזהים שברי מאמץ?

במהלך שלושים ושבע שנות עיסוקי כפיזיותרפיסט מוסמך וכפיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט פנו אלי אלפי מטופלים שהתלוננו על כאבים בגפיים התחתונים, חלקם בעצמות הירכיים, חלקם בעצמות השוקיים וחלקם התלוננו על כאבים בכפות הרגליים.

התלונה השכיחה והאופיינית הייתה שהכאבים הופיעו בעקבות מאמצים מצטברים ממושכים הן בזמן פעילות ספורטיבית כגון ריצות, משחקי כדור לסוגיהם או בעקבות מאמצים גופניים ממושכים לקראת הגיוס ליחידה קרבית, דוגמא נוספת הינה כאבים בעקבות טיול ארוך שכלל טרקים ארוכים יומיומיים שבמסגרתם הופעלו עומסים מתמשכים ללא הפסקות. סימנים אילו עוררו אצלי את המחשב שמדובר בשברי מאמץ.

איך מזהים שברי מאמץ?

האבחון השכיח לזיהוי שברי מאמץ הינו בדיקת אולטרה סאונד, צילום רנטגן או בדיקה קלינית ידנית אצל פיזיותרפיסט שהתמחה בטיפול בפציעות ספורט. מאחר ומדובר בשבר של עטיפת העצם periosteum  ולא בצורת שבר מאסיבי שעובר את כל שכבות העצם הוא יראה בצילום כשבר דק בצורת קו שיערה דקה Hairline fracture ולכן חשובה המיומנות והניסיון המצטבר של הפיזיותרפיסט לשם הצלחת זיהוי שבר המאמץ. בנוסף להדמיה יתייחס המטפל לתסמינים שיתוארו על ידי המטופל והן כוללים תיאור שהכאבים הופיעו בתחילה בעוצמה קלה ולכן ההתייחסות של הספורטאי הייתה שבעצם הכאב נובע מחוסר אימון מספיק ולכן הספורטאי הגיב את העומס היום יומי והכאב כאמור התגבר. כמו כן יתאר המטופל שאינו ישן בלילה לפחות 6 שעות ברציפות ולאומת זאת מעמיס על עצמו פעילות ייתר ללא מנוחה מספקת. כלומר המאזן בין התאים שאחראים על הרס תאי העצם osteoclast cell לבין התאים שאחראים על בניית העצם osteoblast cells עובד לרעת התאים הבונים שהם פעילים בעיקר בזמן מנוחת שנת הלילה הרצופה וזאת למשך 6 – 8 שעות.

מהם הגורמים להיווצרות שברי מאמץ?

בנוסף לגורם המאמץ המוגזם נוסיף גם גורמים חיצוניים כגון סביבת האימון שהיא נוקשה כגון אספלט, כאשר למעשה מומלץ לרוץ על משטחים רכים כגון דשא, פרקט, חול ים וכו'. גורם נוסף שיקל עלינו וימנע היווצרות שברי המאמץ הינם נעלי ריצה איכותיות בעלות רפידות בולמות זעזועים שהחברות יצרניות נעלי הספורט משקיעות מאמצים ומחקרים רבים לזהות את החומרים המתאימים. כמובן שימוש במדרסים איכותיים שהותאמו לפי מידת גבס ובאמצעים ממוחשבים חדשניים.

טיפולי פיזיותרפיה לשברי מאמץ

כעת לאחר שענינו על השאלה איך מזהים שברי מאמץ ואנחנו בטוחים שהסימנים והסימפטומים ברורים לנו כשברי מאמץ אז נתחיל לטפל בבעיה מתוך כוונה להחזיר את המטופל לפעילות גופנית במהירות המרבית.

הטיפולים המומלצים הינם טיפולים ידניים להפעלת המפרקים שמעל ומתחת לאזור החשוד כשבר מאמץ, כלומר אם חשדנו שהשוק נפגעה אז נפעיל את מפרק הברך שמעל ואת מפרקי הקרסול שמתחת. לאומת זאת אם מדובר בבעיה בעצם הירך אז נטפל במפרק הירך שמעל ובמפרק הברך שמתחת. ואם מדובר בשבר בעצמות כף הרגל אז נפעיל את מפרק הקרסול ואת מפרקי הבהונות שמתחת.

טיפולים מסוג עיסויים עמוקים deep friction massage לרקמות שמסביב לאזור השבר.

הטיפול הנוסף יכלול שימוש במכשור אלקטרו תרפיה כגון גירויים חשמליים מסוג trans electrical nerve stimulation שהוא גירוי חשמלי שטחי, או שננסה גירוי חשמלי עמוק יותר מסוג interferential current בנוסף ניתן להשתמש בטיפול אולטרה סאונד לפיזור בצקות ודלקות שנוצרו בעקבות שברי המאמץ.

נוסיף חבישות ספורט מותאמות על ידי טייפינג שתפקידו לייצב ולקבע את האיבר הפגוע והמפרקים המפילים אותו. כמו כן ניתן להשתמש בחבישות ספורטאים מסוג קניזיוטייפינג kineziotaping שיונח לכיוון מסוים לפי סיבי השרירים ולפי זרימת הנוזל הלימפתי.

איך נמנע היווצרותם של שברי מאמץ?

כמובן שהתפקיד החשוב ביותר של הפיזיותרפיסט הינו הדרכה למניעה. תחילה נדריך את הספורטאי בהכנה לפני מאמץ גופני בעזרת הארכות ומתיחת רקמות נכונה. נדריך אות גם בחבישות עצמיות לפני האימון, חימום הגוף לפני הפעילות. התאמת נעלי ספורט בעלי בלמי זעזועים. במידה ונזהה בכף הרגל עיוותים כגון קשת גבוהה או שטוחה של עצמות כף הרגל כמובן שנפנה את הספורטאי להתאמת מדרסים אישית. אם נזהה ליקויי ביציבה ובמנח העצמות הארוכות של הירכיים ושל השוקיים. שינויים ביציבת עמוד השדרה ועצמות האגן, קיצור שרירי השוקיים, קיצור שרירי הירכיים.

לקריאת מאמרים נוספים העוסקים בשברי מאמץ ובפציעות ספורט היכנסו לקישורים הבאים:

מה הן פציעות הספורט השכיחות

שבר מאמץ בשוק Shin Splints

שברי מאמץ - תסמינים