כיצד מטפלים בפגיעה ברצועות הברך?

סקירה אנטומית לגבי רצועות הברך

הברך מיוצבת בעזרת ארבע רצועות, ארבעת הרצועות מחברות את שתי העצמות השוק ובאנגלית tibia bone והירך ובאנגלית femur bone, ובנוסף להן במפרק הברך יש את עצם הפיקה ובאנגלית patella bone ואת עצם השוקית ובאנגלית fibula bone שמרכיבות את הברך. בתוך חלל הברך נמצאת הרצועה הצולבת הקדמית anterior cruciate ligament ובקיצור ACL תפקידה למנוע תנועה קדמית של השוק ביחס לירך. בנוסף קיימת בתוך חלל הברך גם הרצועה הצולבת האחורי posterior cruciate ligament ובקיצור PCL שתפקידה הפוך והוא למנוע תנועה אחורית של השוק ביחס לירך. הן נקראות הרצועות הצולבות מאחר שבמבט מלמעלה הן נראות כאילו שהאחת בכיוון אלכסוני לשנייה וכך נוצרת מעיין הצלבה בין שתי הרצועות הללו.

שתי הרצות הנוספות בברך הינם הרצועה הקולטרלית הפנימית medial collateral ligament ובקיצור MCL והיא מחברת בין השוק לבין הירך מהצד הפנימי של הברך, וכן הרצועה הקולטרלית החיצונית lateral collateral ligament ובקיצור LCL שכמו הקודמת מחברת את עצמות השוק והירך בצד החיצוני של הברך.

כיצד מטפלים בפגיעה ברצועות הברך?

לשאלה זו יש הרבה תשובות, תחילה חשוב לברר איזו היא הרצועה שנפגעה מבין ארבעת הרצועות שתיארתי בתחילת המאמר, מכיוון שלכל רצועה יש את הבדיקה שלה ולאחר שנבודד ונזהה את הרצועה הפגועה אז נוכל להתאים לה את הטיפול המיוחד לה באופן ספציפי.

בדיקה לזיהוי הרצועה הפגועה

כשמדובר ברצועות הקולטרליות הפנימית והחיצונית ניתן לזהות נזק לכל אחת מהרצועות על ידי בדיקה קלינית שתכלול מישוש האזור הפגוע ובדיקת תנועת  מתיחה לכיוון המתאים. לבדיקת הרצועה הקולטרלית החיצונית נבצע בדיקה שנקראת בשם: varus stress test lateral collateral ligament. ולבדיקת הרצועה הקולטרלית הפנימית נבצע בדיקת valgus stress test lateral collateral ligament. כמו כן ניתן לזהות דלקת או קרעים מקרוסקופיים של הרצועות בעזרת סקירת רקמות רכות מסוג אולטרה סאונד ultrasound scan.

לבדיקת הרצועות הצולבות שנמצאות כאמור בתוך חלל הברך ניתן לבצע לרצועה הצולבת הקדמית בדיקת מגרה קדמית שנקראת באנגלית  anterior drawer test או לבדיקת הרצועה הצולבת האחורית נבצע בדיקת מגרה אחורית posterior drawer test knee. מאחר והרצועות הללו פנימיות הרי שבדיקת הדמיה שתזהה קרעים או דלקות ברצועות הצולבות הן בדיקת MRI.

טיפול בפגיעה ברצועות הברך

הטיפולים שמתבצעים במכוני הפיזיותרפיה שבבעלותי כוללים כאמור טיפול פיזיותרפיה ע"י פיזיותרפיסט מוסמך מומחה לפציעות ספורט.

הטיפולים משלבים טכניקות ידניות מגוונות שנלמדו על ידינו במהלך השנים הרבות, השיטות הרבות הינם פרי פיתוח של מומחים מכל העולם. הטיפול הידני מותאם ספציפית לכל מקרה ולכל הבעיה וזאת רק לאחר שסיימנו את תהליך הבדיקה המורכב והממושך שבעקבותיו גילינו איזו רצועה נפגעה, איזה אזור ברצועה נפגע כי הפגיעה יכולה להיות באזורים שבהן הרצועה נאחזת בעצמות או באמצע הרצועה, האם מדובר בנזק לכל רוחב סיבי הרצועה או רק למקטע אחד מסיבי הרצועה. אם נזהה הגבלת תנועה לכיפוף או ליישור של הברך או נזהה ירידה ברוטציה הפנימית והחיצונית של השוק ביחס לירך אז נשלב טכניקות לשיפור טווחי התנועה.

הטיפול במרפאתנו כולל גם שימוש במכשור אלקטרו תרפיה מגוון כגון גירויים חשמליים שטחיים מסוג TENS או גירויים עמוקים מסוג interferential current או גירויים מסוג זרם דיו דינמיק עמוק. בנוסף נוכל לטפל ברצועות השטחיות בעזרת טיפול אולטרה סאונד טיפולי.

בנוסף לטיפולים הידניים והמכשור האלקטרו תרפיה החדיש הטיפול גם יכלול חיזוקי שרירים מכוון ספציפית לכל שריר ושריר ולכל מטופל ומטופל לפי הליקוי שזיהינו בבדיקה הראשונה. כמו כן נתחיל בטיפול לשיפור התחושה העמוקה proprioception exercises בעזרת משטחי תרגול מותאמים. נשלב גם חבישות לייצוב PARIS וחבישות מסוג kinesio tape.

כמו כן נמליץ על נעליים ועל עזרים נלווים כגון רצועות ומחוכים לייצוב המפרק.

לקריאת מאמרים נוספים העוסקים בפציעות ספורט היכנסו לקישורים הבאים:

טיפול בשברי מאמץ בעצמות השוק

טיפול פיזיותרפיה בדלקת בITB

טיפול ושיקום לאחר ניתוח ארטרוסקופיה

טיפול בפציעות ספורט