איך לטפל בשריר תפוס?
תחילה נגדיר את המושג שריר תפוס ובלועזית DOMS, Delayed Onset Muscle Soreness ובעברית מקצועית "כאב שרירים מאוחרים" שהינה תופעה לא מסוכנת והגיונית מאד. עשיתם פעילות גופנית ובעקבות זאת למחר חשתם כאבים בשרירים בכל פעם שהנעתם אותם שרירים שאפילו לא הייתם ערים לקיומם, בוודאי תשאלו את עצמכם למה בכלל החלטתם באופן יוצא מן הרגיל להתחיל ולעשות מאמץ גופני ללא הכנה. כמובן השאלה שתיכף תשאלו את עצמכם איך לטפל בשריר תפוס ? ותתחילו לקרוא באינטרנט או שתתייעצו עם חבר ספורטאי.
מהי הסיבה לשריר תפוס?
הסיבה להיווצרות שריר תפוס נובעת מכך שהשריר לא היה מאומן דיו למאמץ שהגדרתם אותו כי או שאתם לא מורגלים לפעילות ספורט וביום אחד החלטתם לבצע אימון קשה או בחדר כושר או בריצה למרחקים ארוכים או שהצטרפתם לחברים לטיול למיטיבי לכת בטבע או שהחלטת לצבוע את הדירה וסחבתם דליים של צבע וטיפסתם הלוך ושוב על הסולם, או שהמעלית במקום העבודה שלכם נתקעה וירדתם ועליתם עשר קומות מספר פעמים ביום. כלומר מדובר בתגובה רגילה וטבעית שהשריר מגיב בעקבות העובדה שלא הייתם מורגלים ומוכנים לסוג הזה של המאמץ הגופני שהגיע ללא הכוונה וללא הכנה מתאימה. כמובן גם מתאמנים קבועים שהפסיקו להתאמן לתקופה של חודש וחזרו להתאמן ללא הכנה או שחזרו לאמון הרגיל בעצימותו ובתכנית הרגילה ולא הבינו שצריך תחילה להכין בהדרגה את השרירים למאמצים שהם שכחו כבר עקב ההפסקה באמונים. שריר תפוס הוא גם נחלתם של מתאמנים קבועים שהחליטו לקראת התחרות להגביר את העומס בבת אחת ולא בנו תכנית הדרגתית עם שלבים בעצימות העומס והמאמץ.
ההסבר הפיזיולוגי לשריר תפוס
הכאבים עלולים להופיע לאחר יום או יומיים והסיבה לכך היא נזק לרקמות הרכות כגון סיבי השריר, עטיפת השריר, רצועות מייצבות, הגידים שמחברים את השריר אל העצם. התגובה הפיזיולוגית הינה התפרקות החלבון ויצירת דלקת תוך רקמתית שבעקבותיה טמפרטורת השריר עולה, תפקיד הדלקת שנוצרת לגרום למערכות החיוניות של הגוף לשלוח באמצעות מחזור הדם והלימפה חומרים לשיקום ולריפוי הרקמה שניזוקה.
ההבדל בין שריר תפוס לבין סיבי שריר קרוע
נזק נוסף שמאפיין אימון יתר הוא מתיחת שריר והיא מלווה בכאב חד נקודתי, לדוגמא עקב ריצה מהירה חשתם כאב עז בשריר השוק מאחור שידוע בשמו העברי שריר התאומים או שריר הסובך ובלועזית gastrocnemius muscle. תחושת כאב חד עקב הרמת משקל כבד באופן חד פעמי ובצורה לא מבוקרת ואז חשתם כאב חד בגב התחתון ועקב כך התעקמתם ולמחרת גם הופיעה הקרנה לכיוון הישבן, המצב שתיארתי אינו של שריר תפוס אלא של נזק לשריר הגב התחתון עקב קרע של סיבים עמוקים בשרירי זוקפי ומייצבי הגב erector spinae. המצב כמובן יכול להחמיר אף ולהגיע לכאב מוקרן לירך לשוק ולכף הרגל דבר שמעיד על נזק לרקמת עצב בנוסף לשרירי הגב התחתון.
כלומר תיארתי שני נזקים שכאילו נראים כשריר תפוס אך למעשה מדובר בנזק עמוק יותר שבדרך כלל מחייב טיפול פיזיותרפיה לסיבי השריר שניזוק. דוגמא נוספת לנזק כקרע של סיבי שריר הוא ניסיון כושל של עליה על מתח כי רציתם להראות לחבר'ה שאתם חזקים ולא הקשבתם לגופכם ולמרות האיתותים של הכאב המשכתם בתרגיל ולמחרת לא יכולתם להזיז את הכתף מעוצמת הכאב החד.
איך לטפל בשריר תפוס ?
תחילה תעשו הבחנה האם הסיבות וההרגשה שלכם מתארת שריר תפוס או אולי מדובר בנזק עמוק יותר של סיבי שריר קרועים. כלומר ההבדל בין שרירים תפוסים בכל הגוף לאומת כאב שרירי חד שמגביל את יכולתכם לנוע זו הדרך הברורה להבחין בין שרירים תפוסים לבין קרע בשריר עקב מאמץ חד ופתאומי.
אם ההבחנה שלכם היא לכיוון שריר תפוס אז הדרך הטובה לריפוי היא בעזרת אמבטיות חמות שיעזרו בהגברת מחזור הדם שיפזר את הפסולת בתוך השריר ויזינו אותו בחומרים לבנייתו. כמו כן הימנעו למשך שלושה עד ארבעה ימים ממאמצים פיזיים נוספים ותתנו לגופכם לנוח.
אם עברו ארבעה ימים והגוף לא תיקן לבד את הנזק כדאי שתתייעצו עם פיזיותרפיסט ספורט שיבצע אבחנה האם מדובר במתיחה או בקרע סיבי שרי או בקרע מלא של עטיפת השריר. הפיזיותרפיסט יבדוק את המפרקים הסמוכים לאזור הכאב ויתאים טיפול שישלם בין טיפולים מנואליים, טיפול עם מכשור אלקטרו תרפיה חבישות לקיבוע על פי שיטת פריז או חבישות בעזרת קניזיוטייפינג.
לקריאת מאמרים נוספים העוסקים בנזקי ספורט היכנסו לקישורים הבאים: