​קרע בשריר הירך הקדמי – דרכים לטיפול והגורמים לקרע

קרע בשריר הירך הקדמי

בכדי להבין את המכניזם של הקרע בשריר תחילה אתאר לכם את המבנה האנטומי של שריר ארבעת הראשים.

סקירה אנטומית של המבנה של השריר

שריר הירך הקדמי ובשמו העברי "ארבעת הראשים" ובשמו הלועזי "quadriceps" נקרא כך מאחר ומדובר בשריר בעל ארבעה ראשים, זהו שריר מאסיבי מאד וחזק מאד שבונה את קידמת הירך. ארבעת ראשי השריר נקראים בארבע שמות שונים: הצד הפנימי של הירך נקרא vastus medialis, שמו של הצד החיצוני של הירך vastus lateralis, העמוק מבין ראשי השריר נקרא בשם vastus intermedius והראש הארוך שמתחיל מאזור האגן ובעברית נקרא "הארוך של הירך" rectus femoris. כל ארבעת הראשים מתאחדים לגיד מאסיבי שנקרא בשם quadriceps femoris tendon ובתוכו נמצאת עצם הפיקה patella שנמשכת בתור גיד הפיקה patellar tendon והוא נאחז בקדמת השוק בזיז שנקרא tibial tuberosity.

מי היא אוכלוסיית המועמדים לקרע בשריר הירך הקדמי?

הקרע בשריר ארבעת הראשים עלול להיגרם אצל כל סוגי האוכלוסייה, עובדים בעבודה פיזית, ספורטאים חובבניים, ספורטאים מקצועיים. בדרך כלל הקרע נגרם עקב טראומה שכוללת מתיחה פתאומית של שריר הירך הקדמי כשהשריר לא משוחרר, נוקשה, ואינו באורך המקסימאלי של סיביו.​קרע בשריר הירך הקדמי – דרכים לטיפול והגורמים לקרע


תיאור מקרים של מכניזם קריעת השריר

להלן מספר מקרים של מטופלים שלי שעברו קריעת סבים בשריר הקוודריספס: ספורטאי שהתחיל לרוץ במהירות וללא הכנת השריר על ידי חימום מתיחות והארכות השריר ומפרקי הברך והירך, שחקן טניס שבמהלך הריצה לכדור בקצה המרוחק של המגרש ביצע תנועה פתאומית ועקב כך חש כאב חד ומשתק בקדמת הירך. אינסטלטור שקרע ברך בכדי להתכופף לשם הגעה לאיזור שבו הוא צריך להחליף צינור ניקוז מתוך התיאור של האינסטלטור שבזמן קריעת הברך חש מעין חריקה ומתיחה חזקה בירך הקדמית.

איך נימנע מקרעים בשריר ה-quadriceps femoris?

כמו בכל פעילות פיזית בעבודה או בפעילות הספורטיבית במגרש המשחקים או בחדר הכושר חשוב מאד להכין את השרירים ולהביאם לאורך מלא ולכן הארכה מבוקרת ולא פתאומית של שריר ארבעת הראשים תעזור לנו להימנע מפגיעה בסיבי השריר. מאחר ושריר ה-quadriceps femoris מתחיל מעל מפרק הירך ומתחבר מתחת לשריר הברך, כלומר בדרכו הוא עובר מעל שני המפרקים הללו, חשוב להבין שבכדי להשיג הארכה מלאה עלינו להאריך את השריר מקצה לקצה. הדרך הנכונה היא לעמוד על הרגל השנייה, לאחוז באיזור הקרסול ביד אחת ולמתוח אחורנית גם את הברך לכיוון כפיפה מלאה תוך כדי משיכת הרגל אחורנית מעבר למפרק הירך. בדרך זו נאריך את השריר משני קצותיו גם את האחיזה מעל מפרק הירך וגם מתיחה מתחת למפרק הברך.

במידה וחשת מתיחה חזקה בשריר הירך הקדמי ואינך יכול להזיז ולקפל את הברך פנה אלינו ליעוץ חינם

טיפולי פיזיותרפיה לקרעים בסיבי שריר הקוודריספס

לאחר שהגעתם אל הפיזיותרפיסט הוא יבצע בדיקת השריר, מפרקי הרגל, מישוש האיזור הנגוע, והשוואה לרגל הבריאה, הפיזיותרפיסט יאתר את מקום הפציעה ויתחיל בטיפול שיכלול עיסוי עמוק לסיבי השריר באזור הפציעה, לאחר מכן יעסה את כל שריר הקוודריספס, לשם הפחתת הספאזם החזק של השריר, הטיפול הבא יכלול עיסוי חשמלי עמוק בעזרת אולטראסונד ובתדר של 1 מגה הרץ, ולסיום יחבוש את הפציעה על פי החלטתו בעזרת חבישה ספורטיבית אם בעזרת קניזיו טייפ או בעזרת טייפינג לייצוב האיזור. בהמשך הטיפולים ידריך את המטופל בתרגול עצמי להארכה ולחיזוק השריר הפגוע. תרגילים לייצוב ולשיווי משקל עצמי בבית ובמרפאה בעזרת עזרים נוספים. ולסיום ידריך את המטופל איך להימנע בעתיד מקריעה חוזרת של השריר.


נכתב על ידי 

מאיר אפל פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו. המרפאה השלנו משלבת ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.


להדגמת תרגול סקווטינג עם משקלות, צפו בסרטון הבא:

לקריאת מאמרים נוספים בתחום פציעות ספורט היכנסו לקישורים הבאים: